Top 10 Langste grotten ter wereld

Het is soms ontzettend leuk om een grot te verkennen, vooral wanneer je op vakantie bent. Toch zijn er een aantal grotten waar je het liefste niet in wilt verdwalen. Deze zijn namelijk enorm lang en hebben meerdere uitgangen en aftakkingen. Ben je benieuwd wat de langste grotten ter wereld zijn? Lees dan verder, want je vindt het antwoord in deze top 10.

10. Hölloch – Zwitserland – 204 kilometer

holloch
Rama/wikimediacommons/CC BY-SA 2.0

Deze Zwitserse grot heeft een lengte van 204 kilometer. Het grottenstelsel is dus enorm, wat betekent dat er genoeg ruimte is om deze ondergrondse plek te verkennen. Er worden tours georganiseerd door gidsen die de grot als geen ander kennen. Sommige delen zijn enkel voor echte avonturiers bestemd, want er zijn plekken waar de grot ontzettend krap is. Hier moet je je best doen om van A naar B te kruipen en te klimmen.

9. Clearwater Cave System – Maleisië – 215 kilometer

Clearwater Cave System
Wanneer je van de ene naar de andere kant van deze grot wilt lopen, moet je 215 kilometer zien te overbruggen. De grot is niet alleen erg lang, maar ook nog eens enorm groot. Onder de grond vind je gigantische ruimtes die ervoor zorgen dat dit in volume een van de grootste grotten ter wereld is. De grot is zelfs zo enorm dat er een rivier doorheen stroomt.

8. Lechuguilla-grot – Verenigde Staten – 222 kilometer

Lechuguilla

In de staat New Mexico vind je deze Amerikaanse grot met een lengte van 222 kilometer. De grot ligt in een groot natuurpark waar natuurliefhebbers graag op bezoek komen: Carlsbad Caverns National Park. Het is de diepste grot van de Verenigde Staten en was jarenlang een ware schat aan mineralen. De grot werd ontdekt doordat mijnwerkers ineens een harde wind onder de grond hoorden razen.

7. Wind Cave – Verenigde Staten – 229 kilometer

Wind Cave

Deze grot bevindt zich niet in het zuiden van Amerika, maar in een van de meer noordelijke staten: South Dakota. Het complete grottenstelsel heeft een lengte van 229 kilometer en is een van de meest complexe stelsels ter wereld. Er zijn ontelbaar veel aftakkingen en de grot heeft meerdere verdiepingen. Dit is dus zeker geen plek om zonder begeleiding rond te dwalen.

6. Shuanghedong – China – 238 kilometer

De langste grot van China heeft een lengte van 238 kilometer. Shuanghedong heeft een rijk ecosysteem, waardoor je verschillende landschappen tegenkomt onder de grond. Zo vind je hier meerdere rivieren, maar ook een waterval. Er zijn ook enkele diersoorten die zich op hun plek voelen onder de grond: meerdere vissen en salamanders wonen op deze bijzondere locatie.

5. Optymistychna grot- Oekraïne – 260 kilometer

Optymistychna

Wanneer je door deze grot in Oekraïne wandelt, zal je merken dat de wanden niet zomaar van steen zijn gemaakt. Dit is namelijk de langste gipsgrot ter wereld, met een lengte van 260 kilometer. De hele grot is verdeeld in tien verschillende kamers die allemaal een indrukwekkende lengte hebben. Ook dit ondergrondse stelsel bestaat uit meerdere verdiepingen, waarbij de onderste verdiepingen vaak met modder gevuld zijn.

4. Sistema Ox Bel Ha – Mexico – 270 kilometer

Wetenschappers hebben de leeftijd van deze imposante grot in Mexico onderzocht. De Sistema Ox Bel Ha is ongeveer 18.000 jaar geleden ontstaan. Het is dus ook niet gek dat de grot een lengte van 270 kilometer heeft bereikt. Vroeger was het een droge grot, maar door de opwarming van de aarde is het ondergrondse stelsel volgelopen met water. Wil je de grot verkennen, dan moet je dus een duikuitrusting hebben.

3. Jewel Cave – Verenigde Staten – 310 kilometer

jewel cave
Dave Bunnell/wikimediacommons/CC BY-SA 3.0

Ook deze grot ligt in de Verenigde Staten, niet ver van de Wind Cave. De Jewel Cave is wel een stuk langer, met een lengt van maar liefst 310 kilometer. De grot heeft zijn naam te danken aan de prachtige juwelen die je hier vindt. De wanden zijn gevuld met glinsterende kristallen in allerlei kleuren. Dat maakt het een grote attractie voor natuurliefhebbers.

2. Sistema Sac Actun / Sistema Dos Ojos – Mexico – 352 kilometer

sistema sac actun
Grand Cenote, Tulum/flickr

In eerste instantie dachten onderzoekers dat Sistema Sac Actun en Sistema Dos Ojos twee verschillende grotten waren. Daar kwam verandering in toen ze een tunnel ontdekten die de twee grottenstelsels met elkaar verbindt. Daarmee werd dit op slag een van de langste grotten ter wereld, met een lengte van 352 kilometer. De tunnels liggen onderwater. De grot is een belangrijke archeologische vindplaats waar onderzoekers leren over oude volken. Skeletten van onder andere een mammut en een mens zijn in deze lange grotten gevonden.

1. Mammoth grot- Verenigde Staten – 630 – kilometer

mammoth cave
NPS/ publiek domein

De grootste grot ter wereld is te vinden in de Verenigde staten. De Mammoth Cave ligt in de staat Kentucky en is meteen een van de grootste attracties in de staat. Er worden tours georganiseerd waarbij je de grotten verkent, voor een deel zelfs helemaal in het donker. De grot is nog niet helemaal ontdekt, want onderzoekers schatten dat er nog zo’n 900 kilometer aan onontdekt gebied te vinden is.