Top 10 Langste Jachten

Zij komen veelal uit Duitsland en dragen toch veelal Arabische namen, de langste luxejachten ter wereld. Hieronder ontdek je ze allemaal in onze top tien: van de Rising Sun tot de Azzam.

10. Rising Sun, Duitsland – 138 meter

Rising Sun

‘Rising Sun’ is een motorjacht ontworpen door Jon Bannenberg. Het schip werd gebouwd in 2004 door het Duitse Lürssen, een bedrijf dat we hieronder nog vaker zullen ontmoeten. De bouw werd bevolen door Larry Ellison, CEO van de Oracle Corporation. Sinds 2010 is Rising Sun echter het bezit van David Geffen, die in 2006 al de helft van het schip financierde. Het jacht is 138 meter lang en kostte meer dan 200 miljoen dollar. Aan boord vind je onder andere een exquise wijnkelder, een spa en een basketbal-terrein / heliport.

9. Al Salamah, Duitsland – 139 meter

Al Salamah

‘Al Salamah’ is de motorjacht die eertijds het bezit was van wijlen Prins Sultan bin Abdul Aziz, de kroonprins van Saoudi Arabië. De bouw werd bevolen in 1998 bij het Duitse scheepsbedrijf HDW, te Kiel. Het project werd uiteindelijk wel vervolledigd door concurrent Lürssen, te Bremen onder de projectnaam ‘Mipos’ (‘Mission Possible’). Al Salamah is een privé-schip met een geschatte waarde van meer dan 200 miljoen Dollar. Lengte: 139,30 meter. Het schip is onder andere voorzien van een bioscoop, een bibliotheek, een zakencentrum en een volledig uitgerust hospitaal.

8. Yas, Verenigde Arabische Emiraten – 141 meter

Yas

Deze private superjacht werd gebouwd door de ADM Shipyards te Abu Dhabi. Het schip werd gelanceerd in 2011 en heeft een lengte van een goede 141 meter. Tijdens de ontwikkeling werd daarom naar het vaartuig verwezen als ‘Swift 141’. De hull van de Yas is gebaseerd op deze van een Navy fregat. De VAE hebben een traditie op dit gebied. Zo werd in 1978 ook de ‘HNLMS Piet Hein’ (een fregat uit de Kortenaer-klasse van de Koninklijke Nederlandse Zeemacht) verkocht aan de VAE-zeemacht en herbouwt tot de ‘Al Emirat’.

7. El Horria, Verenigd Koninkrijk – 146 meter

El Horria

‘El Horria’ (oorspronkelijk ‘Mahroussa’ genaamd) was lang de koninklijke jacht van Isma’il Pasha, de kedive (een soort gouverneur) van Egypte. Het schip werd gebouwd in 1865 door de broers Samuda. Dat gebeurde op de Londense rivier, de Thames. Het jacht werd ontworpen op basis van het design van de ‘HMY Victoria’ en de ‘Albert II’. Het bewees zijn diensten aan de Egyptische koninklijke familie tot in 1951. El Horria werd twee keer verlengd: in 1872 en in 1905. Vandaag is het schip zo 146 meter lang. Het wordt ondertussen onderhouden door de Egyptische zeemacht, waar het zo’n drie dagen per jaar dienst doet als presidentieel jacht.

6. Topaz, Duitsland – 147 meter

Tibaz
foto: Moshi Anahory / Flickr

Ook de luxe motorjacht ‘M/Y Topaz’ werd gebouwd te Duitsland door Lürssen. De boot werd gelanceerd in mei 2012. Net zoals onze nummer vijf, heeft deze nummer zes een lengte van 147 meter, zo’n 1,28 meter langer dan onze nummer 7. Het prijskaartje van dit jacht wordt geschat op 400 miljoen Euro. M/Y Topaz is acht verdiepingen hoog. Het voorziet onder andere een jacuzzi op het dek, een lift, een heliport, een zwembad met zwemplatform, een fitnesshal, cinema en een vergaderzaal.

5. Prince Abdulaziz, Denemarken – 147 meter

Prince Abdulaziz Yacht
foto: Mecil / Wikicommons

‘Prince Abdulaziz’ is één van de koninklijke jachten van Saudi Arabië. Met een lengte van 147 meter was het jacht 22 jaar lang het langste en grootste jacht ter wereld. Tot vandaag blijft Prince Abdulaziz zo het grootste jacht van de twintigste eeuw. Het schip werd ontworpen door Maierform en gebouwd door de Helsingør Værft in Denemarken. Dat gebeurde in 1984. De eerste eigenaar van het schip was Fahd van Saoudi Arabië, de koning van Saoudi Arabië. Na diens dood in 2005 werd het jacht geërfd door diens halfbroer Abdullah ibn Abd al-Aziz.

4. Al Said, Duitsland – 155 mter

al Said
foto: Qatarperegrine / wikicommons

Het luxejacht ‘Al Said’ is eigendom van de sultan Qaboos van Oman. Onder de codenaam ‘Project Sunflower’ werd het schip besteld bij Lürssen, in 2006. Vandaag is Al Said ’s werelds grootste superjacht met een totaalgewicht van 15,850 ton. Het is ook het krachtigste jacht ter wereld met een capaciteit van 16,500 kW. Het 155 meter lange superjacht werd voor het eerst te water gelaten in september 2007. De oplevering geschiedde in 2008.

3. Dubai, Duitsland – 162 meter

Dubai Yacht
foto: Imre Solt / Wikicommons

‘Dubai’ is de naam van het jacht van sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, de leider van het Emiraat van Dubai en de Eerste Minister van de Verenigde Arabische Emiraten. Het vaartuig is 162 meter lang en kan meer dan 115 gasten te slapen leggen, inclusief crew en kapitein. Het design van Andrew Winch kostte zo’n 300 miljoen Dollar. De constructie was aanvankelijk bedoeld voor Prins Jefri Bolkiah van Brunei. De bouw vatte al aan voor 1996 en was een gezamenlijk project van de scheepsbouwers Blohm + Voss en Lürssen.

2. Eclipse, Duitsland – 163 meter

eclipse yacht
foto: Keld Gydum / Wikicommons

De ‘M/Y Eclipse’ is het luxe motorjacht van de beroemde, Russische zakentycoon Roman Abramovich, onder andere ook de eigenaar van de Engelse topvoetbalclub Chelsea FC. Het schip werd geconstrueerd door Blohm + Voss, te Hamburg, in Duitsland. Het jacht werd afgeleverd op 9 december 2010. Het heeft een lengte van 163,5 meter. Het kostenplaatje werd aanvankelijk geschat op 340 miljoen Euro, maar zou uiteindelijk zo hoog hebben gelegen als 800 miljoen Euro en hoger. De Eclipse heeft onder andere twee heliports, 24 gastencabines, twee zwembaden, een discotheek en een mini-onderzeeër. Ongeveer 70 personeelsleden zijn nodig om het jacht te bedienen.

1. Azzam, Duitsland – 180 meter

Azzam
foto: ChrisKarsten / Wikicommons

Het langste jacht ter wereld is het private luxejacht ‘Azzam’. De Azzam is zo meteen ook het paradepaard van de Duitse specialist Lürssen Yachts. Het werd gebouwd onder de directie van ingenieur Mubarak Saad al Ahbabi. De boot werd afgeleverd op 9 september 2013. Zij werd de eerste maal ter water gelaten op 5 april 2013. Met een lengte van 180 meter is de Azzam het langste privé-jacht ter wereld. Onder de eye catchers bevinden zich onder andere: een kogelvrije suite, raketafweer, twee heliports, een bioscoop, twee zwembaden en een miniatuuronderzeeër. Toch zou de Azzam – met een geschatte prijs van 605 miljoen Dollar – dus wel eens een stuk goedkoper kunnen zijn geweest dan de Eclipse, onze nummer twee.

    1. Pete Verkaart september 4, 2016
    2. Henkspenk maart 4, 2020

    Jouw Reactie?