Beter te veel dan te weinig, zo gaat het gezegde. Hoewel alles kan worden overdreven, willen de meeste mensen doorgaans wel wat langer zijn. Sommige mensen zijn echter zó lang, dat ze niet alleen met kop en schouders, maar bijna met hun hele torso boven de rest uitsteken. Vraag je je af wie deze lange slungels waren? Wij hebben een top tien samengesteld met de tien langste mensen aller tijden.

10. Vikas Uppal – 2.49 meter

Vikas Uppal leefde van 1986 tot 2007, en kwam uit India. Hij is de langste Indiër aller tijden. Echter, hij was misschien nog wel veel langer dan de officieel geregistreerde 2,49 meter. Een andere meting schatte hem op 2,70 meter! Helaas, het Guinness Book of Records heeft zeer strikte regels over metingen, en ze accepteren deze meting niet. Daarom eindigt Vikas dus op de tiende plek.

9. Don Koehler – 2.49 meter

Donald Koehler, geboren in 1925 en gestorven in 1981, was een Amerikaan uit Montana. Hij had een tweelingzuster die slechts 1,75 meter was, maar zelf bereikte hij de 2,49 meter. Hij woog daarbij 171 kilo. Helaas deed zijn lengte hem uiteindelijk de nek om, Don kreeg namelijk last van Kyptose, een aandoening aan de ruggengraat. Hij stierf echter aan een hart-complicatie, op 55-jarige leeftijd. Hij was toen nog maar 2,39, een schokkende tien centimeter kleiner dan in zijn piek-jaren.

8. Bernard Coyne – 2.49 meter

Bernard Coyne werd in Iowa geboren, in 1897, en stierf in 1921. Ook hij bereikte de 2,49 meter, net als Don en Vikas. Hij was nog steeds in zijn groei-fase toen hij op 24-jarige leeftijd overleed aan een lever-aandoening. Ze moesten speciaal voor hem een doodskist maken, want hij paste natuurlijk niet in de conventionele kisten. Gedurende zijn leven was hij de langste persoon ter wereld. Later werd hij echter overtroffen…

7. Sultan Kösen – 2.51 meter

Sultan werd geboren in Turkije, op 10 december in 1982. Hij leeft nog en is de langste levende man ter wereld. Omdat hij zo groot is, is hij maar gestopt met school, en is nu part-time boer. Hij ziet zelf veel voordelen van zijn lengte, zoals het helpen van familieleden met ophangen van lampen, en gordijnen. Een nadeel, echter, zegt hij, is het vinden van kleding.
Sultan zou blijven groeien, en uiteindelijk sterven aan interne complicaties, ware het niet dat men de tumor heeft behandeld, die zijn hypofyse beknelde (de hypofyse een zeer belangrijke klier die onder andere groei-hormoon aanmaakt). Kleiner zal hij echter niet snel worden, dus Sultan zal problemen blijven ondervinden wanneer hij de laatste mode wil volgen…

6. Edouard Beaupré – 2.51 meter

Edouard, geboren in 1881 in Canada, was de oudste zoon uit een gezin van maarliefst twintig. Op 17-jarige leeftijd had hij de twee meter al gepasseerd, en in 1902 was hij 2,50 meter lang. Hij wou graag cowboy worden, later, maar eindigde uiteindelijk in het circus, als ‘freak show reus’. Hij was daarbij ook de ‘sterke man’ in het circus, en tilde paarden (die hij voorheen graag als cowboy had willen berijden) van maarliefst 410 kilogram. Helaas stierf hij jong, aan tuberculose, in 1904. De doktoren zagen bij de autopsie dat hij toen, op 23-jarige leeftijd, nog steeds aan het groeien was. Na zijn dood, echter, groeide hij niet meer…

5. Väinö Myllyrinne – 2.51 meter

Väinö kwam uit Finland, en leefde van 1909 tot 1963. In die tijdspanne was hij de grootste man op aarde. Toen hij 21 was, was hij al 2,22 meter, maar onderging toen nog een groeiperiode, die hem uiteindelijk naar de 2,51 meter bracht. Hij is de langste soldaat ooit in het Finse leger en de 12de op de lijst van ‘Grootste Finnen aller tijden’. Hoewel hij niet de langste man ooit was, waren zijn handen wel de grootste ooit gemeten! De spanne van zijn hand was bijna 40 cm! Handig?

4. Leonid Stadnyk – 2.57 meter

Leonid werd geboren in Oekraïne, in 1971, en hier woont hij nog immer. Zijn lengte van 2,57 meter is niet officieel erkend door de Guinness Book of Records, maar officieus is hij groter dan Sultan (onze nummer 7).

3. John F. Carroll – 2.63 meter

John was een New Yorker die leefde van 1932 tot 1969. Hij was 2,44 meter toen men hem mat in 1959, maar dat kwam door zijn rug-aandoening, hij zou eigenlijk 2,63 kunnen zijn. Deze krimping ging zelfs verder, in 1968 was hij ‘slecht’ 2,34 centimeter. Ook hij bleef groeien tot zijn vroegtijdige dood op 37-jarige leeftijd.

2. John Rogan – 2.68 meter

John leefde eerder dan al onze voorgangers, maar dat weerhield hem niet van grootheid. Hij werd geboren in Tennessee, Amerika, in 1867, en stierf in 1905. Hij was echter een echte bonenstaak, want met die lengte woog hij slechts 79 kilo, aan het einde van zijn leeftijd. Omdat hij nauwelijks meer kon lopen, werd hij in een houten kar rondgereden. Lengte is dus ook niet altijd alles… Hoewel hij niet de nummer 1 van deze lijst is, is hij wel de allerlangste man van Afrikaanse afkomst.

1. Robert Wadlow – 2.72 meter

Robert Wadlow, geboren te Illenois in 1918, en gestorven in Michigan, in 1940, en ook wel de ‘reus van Illenois’ genoemd, is de langste man ooit. Hij is officieel 2,68 meter lang, en net als Sultan werd zijn hypofyse in de mangel genomen door een tumor in die locatie. Hij was de oudste van een gezin van 5 en zelfs op jonge leeftijd moest men al aanpassingen voor hem maken vanwege zijn lengte. Zo had hij op school zijn eigen bureau. Ook hij, echter, kon niet blij zijn met zijn lengte. Om te lopen had hij stelten nodig, want zonder stelten ging het nauwelijks meer. Hij wilde echter nooit in een rolstoel, dat vond hij absoluut te ver gaan. Hij was nogal een beroemdheid in zijn tijd, en toerde door de Verenigde Staten met de Ringling Brothers Circus in 1936. Zijn schoenen werden speciaal voor hem gemaakt, en hij kreeg ze gratis van de producent, in ruil voor de publiciteit dat het merk kreeg. Hij stierf helaas al op 22-jarige leeftijd, op trieste wijze. Een slecht-gemaakte loop-stelt irriteerde zijn enkel, en veroorzaakte een blaar. Deze begon te etteren, en uiteindelijk stierf hij hieraan. Wellicht was een rolstoel dus toch beter geweest?

Hoewel bijna iedereen dus graag een beetje groter zou zijn, kan het ook te ver gaan. Hoge bomen vangen veel wind? In ieder geval torenden deze tien mensen (sommige nog steeds) boven ons uit! Of zij er zelf blij mee waren, is een andere vraag. Lang zijn is zeker niet alles! Maar, en ik spreek uit ervaring, een kleinbeetje langer, dat is soms iets beter.