Op 15 april 1937 opende men het eerste stukje snelweg in Nederland: de A12. Ruim 85 jaar later beschikt Nederland over 5.012 km aan snelweg en hebben we hiermee de grootste autosnelwegdichtheid van de Europese Unie. We kunnen ons hierdoor makkelijk en snel per auto van stad naar stad transporteren. Maar op welke snelweg kan je de meeste kilometers rijden? In onderstaand lijstje vind je de 10 langste snelwegen van Nederland.

10. A6 – 101 kilometer

A6

Michiel1972/wikipedia/CC BY-SA 3.0

De Rijksweg 6 vormt een hele belangrijke verbinding tussen Amsterdam en Noord-Nederland. De A6 loopt van knooppunt Muiderberg naar knooppunt Joure en gaat hiermee door heel Flevoland en een klein deel van zowel Noord-Holland als Friesland. Mocht je de volledige 101 kilometer afrijden, dan kom je twee beweegbare bruggen tegen: de Ketelbrug en de Scharsterrijnbrug. Deze zorgen echter wel voor vertraging in de zomer.

9. A27 – 116 kilometer

a27

M.Minderhoud/wikipedia/CC BY-SA 3.0

De A27 is door een aansluiting op de A6 een belangrijke verbinding tussen Noord-Nederland met Noord-Brabant. Veel vakantiegangers uit Midden-Nederland maken in de zomer gebruik van de snelweg, om zo naar onze zuidelijke buur België of Frankrijk te komen.

De Rijksweg 27 ligt langs belangrijke steden zoals Breda, Utrecht en Hilversum. Het steekt daarnaast ook de Maas over. Het laatste stuk tussen Huizen en Almere werd pas in 1999 aangelegd.

8. A12 – 136 kilometer

a12

Kliek/wikipedia/CC BY-SA 4.0

We komen terug naar de oudste autosnelweg van Nederland, die toen nog bestond uit beton en klinkers. Wist je trouwens dat de Rijksweg 12 de eerste autosnelweg ter wereld is die beschikte over vluchtstroken.

De Rijksweg begint in het centrum van Den Haag en eindigt aan de grens met Duitsland richting Oberhausen. Hiermee is de autosnelweg een hele belangrijke oost-west verbinding.

7. A15 – 137 kilometer

a15

De A15 begint bij het grote industriegebied de Maasvlakte en loopt tot het Gelderse dorp Bemmel, gelegen tussen Arnhem en Nijmegen. Deze autosnelweg is vooral geliefd door vrachtverkeer uit de Rotterdamse haven. De weg staat daarnaast ook wel bekend als Ring Rotterdam-Zuid.

6. A50 – 138 kilometer

a50

Marc Ryckaert (MJJR) /wikipedia/CC BY 3.0

De Rijksweg 50 begint bij knooppunt Ekkersweijer bij Eindhoven en eindigt bij de stad Emmeloord in Flevoland. Voor verkeer tussen Noord-Nederland en Zuid-Nederland vormt deze weg een belangrijke verbinding.

Verkeer vanuit Frankrijk en België die Noord-Nederland willen bereiken zullen waarschijnlijk gebruikmaken van de A50.

5. A58 – 139 kilometer

a58

GijsFrankenTK/wikipedia/CC BY-SA 4.0

Met slechts één kilometer verschil mag de Rijksweg 58 zich de vijfde langste autosnelweg van Nederland noemen. De A58 is de enige autosnelweg die door de provincie Zeeland loopt. Het is daardoor een heel belangrijke wegverbinding tussen Zeeland en de rest van Nederland.

De autosnelweg begint in Vlissingen bij een kruispunt met verkeerslichten en eindigt bij knooppunt Batadorp, gelegen ten noordwesten van Eindhoven.

4. A1 – 161 kilometer

a1

Hay Kranen/wikipedia/CC BY 4.0

De A1 begint bij knooppunt Watergraafsmeer dat ten oosten van Amsterdam ligt. Deze gaat vervolgens langs steden zoals Apeldoorn en Deventer om uit te komen bij de grens met Duitsland. De autosnelweg staat berucht om files bij onder andere Muiden en knooppunt Hoevelaken.

3. A28 – 187 kilometer

a28

Deelnemer8/wikipedia/CC BY-SA 3.0

De derde langste autosnelweg van Nederland loopt van Utrecht naar Groningen en is sinds de opening in de jaren ’60 de eerste autosnelweg die in de provincie Drenthe is aangelegd.

Mocht je ooit in de avondspits tussen Utrecht en knooppunt Hoevelaken rijden, dan heb je een zeer grote kans dat je in de file staat.

2. A2 – 215 kilometer

a2

CborG82/wikipedia/CC BY-SA 3.0

De A2 is de belangrijkste noord-zuid verbinding van Nederland. het beginpunt is in Amsterdam en gaat langs de grote steden Utrecht, ‘s-Hertogenbosch, Eindhoven en Maastricht om bij de grens met België uit te komen.

Op de weg kom je vooral files tegen van Utrecht naar ‘s-Hertogenbosch en van Eindhoven naar Maastricht. Het aantal files wordt bovendien erg verminderd door het gebruik van diverse parallelbaansystemen, die het doorgaande verkeer van het lokale verkeer scheiden. Ten slotte zijn er ook trajecten met 4 tot zelfs 5 rijstroken per rijrichting.

1. A7 – 230 kilometer

a7

-jha-/wikipedia/CC BY-SA 3.0

De Rijksweg 7 mag zich met ruim 230 kilometer de langste rijksweg van Nederland noemen. De weg begint bij knooppunt Zaandam en eindigt aan de Duitse grens in de provincie Groningen.

De autosnelweg is vooral herkenbaar aan de 32 kilometer lange Afsluitdijk. Opvallend is dat bij de oprit/afrit Wijdewormer er geen rijbaanscheiding is, wat zeldzaam is in Nederland.

Bonus: de kortste snelweg van Nederland – A38, slechts 1.5 kilometer

De kortste snelweg van Nederland is de A38 met lengte van slechts 1.5 kilometer. Gelegen bij Ridderkerk en niet eens aangegeven op de borden, alleen aan de hectometerpaaltjes langs de weg kun je merken dat je op de A38 rijdt.

De A38 is een overblijfsel van een groter plan. Er moest een dwarsverbinding komen met de A3. Maar deze A3, een verbinding tussen Amsterdam en Rotterdam, is er nooit gekomen.