Als je langer bent dan twee meter, bestaat de kans dat je onderdeel uitmaakt van een lijstje. Zo is het de vrouwen, hieronder genoemd, in elk geval wel vergaan. Helaas leefde een aantal van hen in een periode, waarin het met de gezondheid en bijbehorende zorg niet al te best gesteld was. Zij stierven op betrekkelijk jonge leeftijd.

10. Maria Fassnauer – 2.21 meter

Op 28 februari 1879 kwam Maria Fassnauer in het Oostenrijkse plaatsje Ridhaun ter wereld. Als dochter van een boerenfamilie groeide zij middenin de natuur op. Op driejarige leeftijd zette Maria een enorme groeispurt in. Toen ze 15 jaar oud was, gaf de meetlat 2.15 meter aan. Deze ‘Tiroler reuzin’ werd al snel opgemerkt door de media. Hoewel haar ouders het geld goed konden gebruiken, hebben zij altijd geweigerd om Maria op shows in te zetten. Toen ze volwassen was, heeft Maria zelf de publiciteit opgezocht. Altijd gekleed in Tiroler klederdracht ging ze op tournee door Europa. Een deel van het geld, dat ze met haar optredens verdiende, heeft ze haar ouders aangeboden. Maria Fassnauer stierf op 4 december 1917.

9. Ella Ewing – 2.24 meter

Gedurende haar leven stond Ella Ewing bekend als de langste vrouw van de Verenigde Staten. Overigens vertoonde haar groei pas een opmerkelijke curve, toen Ella negen jaar oud was. Hoewel ze het gedrag van een kind van haar leeftijd vertoonde, torende ze boven de grootste mannen uit! Vanaf dat moment kregen haar ouders regelmatig een aanbod van een show of circus. Pas toen Ella 21 jaar oud was, ging de familie in op een aanbod van een circus. Men kwam een salaris van 250 dollar per week overeen. Ook hadden haar ouders bedongen dat zij hun dochter altijd zouden mogen vergezellen. Uiteindelijk heeft Ewing maar liefst 17 jaar in het circus gewerkt. Ella Ewing stierf in 1913 op 40-jarige leeftijd.

8. Delores Pullard – 2.27 meter

Delores Pullard werd op 13 augustus 1946 geboren. Als gevolg van een tumor in haar hersenen, kreeg haar lichaam ongekend veel groeihormonen toegediend. Op latere leeftijd heeft ze een operatie ondergaan. Hoewel men de tumor toen heeft weggenomen, is Delores nooit geheel hersteld. Ze stierf op 19 mei 1971. Waarschijnlijk was ze op dat moment nog steeds in de groei. Gedurende haar leven heeft ze in vele shows opgetreden. Haar lengte in combinatie met haar gewicht – 215 kilogram – én schoenmaat 23, maakte haar een ware attractie! Naast een goed inkomen, heeft ze aan deze periode ook haar echtgenoot overgehouden.

7. Carolina Rascón – 2.27 meter

Ook Carolina Rascon bereikte de respectabele lengte van 2.27 meter. Samen met Delores Pullard en Anna Haining Swan bezet ze de middenposities in dit lijstje. Carolina Rascon werd begin 1900 geboren in de Mexicaanse plaats Uruachic. De arme Carolina schaamde zich enorm voor haar lengte en leefde een teruggetrokken bestaan. Overigens sprak niet alleen haar lengte, maar ook haar kracht tot de verbeelding. Volgens de verhalen kon ze met één hand een ijzeren kachel optillen. Carolina Rascon heeft haar krachten alleen ingezet om in haar levensonderhoud te kunnen voorzien.

6. Anna Haining Swan – 2.27 meter

https://www.youtube.com/watch?v=ZzM-JqxeEEQ

Toen Anna Haining Swan op 6 augustus 1846 in Canada ter wereld kwam, woog ze al negen kilogram. Meteen na haar geboorte groeide ze ongekend hard. Op vierjarige leeftijd was ze al 1.37 meter lang. Zes jaar later had ze de lengte van 1.85 meter bereikt! Voor haar opmerkelijke groei, is nooit een oorzaak gevonden. Zo waren haar ouders en 12 broers en zusjes van ‘normale’ omvang. Niet alleen viel Anna Haining Swan op door haar verschijning, ook werd ze geroemd om haar intelligentie. Op school blonk ze uit in de vakken literatuur en muziek. Later hield zij zich hiermee alleen in haar vrije tijd bezig. De boerderij, die zij samen met haar man runde, vergde veel van haar tijd. Geheel onverwacht is ze in 1888 in haar slaap overleden.

5. Wassiliki Calliandji – 2.29 meter

Ook Griekenland heeft een grootheid gekend; Wassiliki Calliandji. Zij leefde van 1882 tot 1904. In een krantenartikel lezen we over haar ontdekking. Hierin wordt zij omschreven als een vrouw van 2.29 meter lang, met handen en voeten van buitengewoon grote omvang én ogen zo groot als de eieren van een kip! Wassiliki Calliandji is altijd uit de handen van op geldbeluste managers van een circus of show gebleven.

4. Sandy Allen – 2.33 meter

Sandy Allen leed aan dezelfde ziekte, als waar ook Delores Pullard mee te kampen had; een tumor in de hersenen bracht een niet te controleren stroom aan groeihormonen op gang. Op 22-jarige leeftijd is Allen geopereerd. Ondanks de geslaagde operatie, was ze op latere leeftijd veroordeeld tot een rolstoel. Haar rug en benen konden haar gewicht simpelweg niet meer dragen. Sandy Allen heeft de publiciteit nooit geschuwd. Zo heeft ze een boek – getiteld ‘Cast a Giant Shadow’ – geschreven en haar opwachting in een aantal televisieseries en films gemaakt. De laatste jaren van haar leven bracht Sandy Allen door in een verzorgingstehuis, waar toen ook de oudste persoon van die tijd woonde. Beide recordhoudsters hebben hier nog enkele gelukkige jaren mogen beleven.

3. Yao Defen – 2.34 meter

Yao Defen is op 15 juli 1972 in China geboren. Hoewel ze bij haar geboorte nog geen 3 kilogram woog, nam haar omvang daarna in rap tempo toe. Zo at Yao Defen op driejarige leeftijd meer dan drie keer zoveel als haar leeftijdsgenootjes. Pas op 15-jarige leeftijd bezocht Yao Defen voor de eerste keer een dokter. Deze stelde vast dat haar lichaam een niet te controleren stroom aan groeihormonen kreeg aangeboden. Helaas konden haar ouders toen niet het bedrag betalen, dat nodig was voor de operatie. Gelukkig was dit in 2002 wel mogelijk; de tumor werd verwijderd. In 2007 kwam deze echter weer terug. De middelen om nogmaals tot een operatie over te gaan, zijn voor Yao Defen te laat gevonden. Op 13 november 2012 is ze overleden.

2. Jane Bunford – 2.41 meter

Jane Bunford kwam op 26 juli 1895 in Engeland ter wereld als een kerngezond meisje. Op 10-jarige leeftijd viel ze met haar fiets en kwam ongelukkig terecht op haar hoofd. Het gevolg van deze val was dat er een beschadiging in haar hersenen was opgetreden, die een stroom aan groeihormonen teweeg bracht. Pas in 1915 ontdekten de wetenschappers het verband tussen dat specifieke deel van de hersenen en de productie van groeihormonen. Inmiddels had Jane Bunford een enorme groei doorgemaakt. Hoewel ze hiermee een plek in het Guinness Book of Records heeft verworven, is er nooit een foto van Jane tijdens haar leven gemaakt.

1. Zeng Jinlian – 2.48 meter

De uitspraak ‘baas boven baas’ is zeker van toepassing op de Chinese Zeng Jinlian. Zij is maar liefst 2.48 meter lang geworden! Zeng Jinlian maakte een bijzondere groeicurve door; toen ze slechts vier jaar oud was, gaf de meetlat al 1.56 meter aan. Als 13-jarige was ze 2.17 meter lang en vier jaar later had ze haar uiteindelijke lengte bereikt. Helaas is Zeng Jinlian toen ook overleden. Als enige vrouw behoorde zij tot een select gezelschap bestaande uit in totaal 16 mensen, die groter dan 2.44 meter zijn geworden. De top 10 van langste mensen ooit, allen mannen lees je hier.