Praat je over snelheid bij auto’s, dan gaat het eigenlijk altijd over welke supercar het aller snelste is. Maar wat als we kijken naar auto’s aan het andere kant van het spectrum, de slakken onder de auto’s, oftewel de aller langzaamste auto’s die ooit zijn geproduceerd? Dan komen we tot de volgende top 10 van langzame auto’s.

10. Fiat Qubo Natural Power 1.4 – 149 km/uur

fiat qubo

Art Konovalov / Shutterstock.com

Dit is een lijstje vol excentrieke auto’s, maar we beginnen saai en degelijk met de Fiat Qubo. De kleine transportauto was te koop van 2010 tot 2013. De benzinemotor produceerde een degelijke 79 pk, maar toch duurde het 17,7 seconde om tot een snelheid van 100 km/uur te komen. De maximale snelheid was 149 km/uur. Bijna een racewagen als je het vergelijkt met de andere auto’s in deze lijst.

9. Smart Fortwo CDI – 135 km/uur

Smart Fortwo CDI

James Hime / Shutterstock.com

Momenteel profileert Smart zich als autofabrikant met alleen maar elektrische auto’s. In 2004 was dit nog een heel ander verhaal. De Smart Fortwo CDI werd toen verkocht als dieselauto. De kleine auto werd aangedreven door een 45 pk turbocharged dissel motor. Het duurde 19.5 seconde om een snelheid van 100 km/uur te behalen en nog flink wat extra seconde om de topsnelheid van 135 km/uur te behalen.

8. Hindustan Ambassador – 120 km/uur

Hindustan Ambassador

travelview / Shutterstock.com

De Hindustan Ambassador zal je op de Nederlandse wegen niet zo snel tegenkomen, maar in India is dit een klassieker. Deze auto, die gebaseerd is op het Oxford series III-model van de Britse fabrikant Morris, is maar liefst 58 jaar geproduceerd. In al die jaren veranderde er maar weinig aan het model. De eerste generatie, de Ambassador Mark I, haalde een topsnelheid van 120 km/uur. De laatste generatie, de Ambassador Avigo uit 2010, ging slechts 4 kilometer per uur sneller.

7. Tata Nano – 105 km/uur

Tata Nano

Harshit Srivastava S3 / Shutterstock.com

De in India geproduceerde Tata Nano staat bekend als de goedkoopste auto ter wereld. In 2008 kwam de auto op de markt voor een prijs van rond de 1800 euro. Volgens de producent voldeed de auto aan de veiligheidsnormen van de Indiase markt. De auto is getest door het toonaangevende Duitse Euro NCAP en kreeg nul van de vijf sterren, onder andere vanwege het ontbreken van airbags. De Tata Nano is van 2008 tot 2018 geproduceerd maar nooit het succes geworden wat er van werd verwacht. De topsnelheid was 105 km/uur.

6. Mia Electric – 100 km/uur

mia electric

sam100 / Shutterstock.com

Tussen 2011 en 2013 maakt de Franse autofabrikant “Mia Electric” zogenaamde microbussen. De kleinste was slechts 2.87 meter lang, had twee schuifdeuren en drie zitplaatsen die achter elkaar waren geplaats. Deze elektrische bus werd aangedreven door een elektromotor van 18 kW en de energie geleverd door een LFP-accu van 8 kWh. Het bereik was 125 kilometer en de maximale snelheid 100 km/uur. Deze langzame bussen waren geen succes, al na 2 jaar ging het bedrijf wegens financiële problemen failliet.

5. Vespa 400 – 83 km/uur

vespa 400

Sergey Kohl / Shutterstock.com

Vespa kennen we natuurlijk vooral als producent van brommers en scooters. Maar ze hebben ook één auto gemaakt. Piaggio maakte zich zorgen dat de Fiat 500 voor te veel concurrentie zou zorgen voor hun brommers. Hun antoord? De kleine Vespa 400. Tussen 1957 en 1961 zijn er in totaal 34.000 gemaakt van deze auto die een topsnelheid van 83 km/uur behaalde.

4. Renault Twizy – 80 km/uur

renault twizy

Leonard Zhukovsky / Shutterstock.com

De elektrische Renault Twizy is in twee varianten beschikbaar, een met een topsnelheid van 45 km/uur en een met een maximale snelheid van 80 km/uur. De eerste wordt in Nederland gezien als brommobiel en mag dus al gereden worden door personen van 16 jaar en ouder in het bezit van het rijbewijs AM. De auto heeft een actieradius van ongeveer 70 kilometer. Ver van huis kom je dus niet met de Twizy. Alhoewel, de accu kan worden opgeladen in een gewoon stopcontact. Als je het dus lief vraagt kun je overal snel bijladen!

3. Suzuki Carry Suzulight – 75 km/uur

Suzuki Carry Suzulight

Mytho88/wikipedia/CC BY-SA 3.0

De kleine Suzuki Carry trucs worden anno 2022 nog steeds geproduceerd. De huidige generatie, de elfde alweer, gaat overigens een stuk sneller dan de eerste generatie. De FB Suzulight Carry uit 1961 haalde met zijn 21 pk tweecilinder motor een topsnelheid van 76 km/uur. In 1965 kwam de tweede generatie op de makt, de L20, en deze ging zelfs nog iets langzamer, namelijk 75 km/uur.

2. Peel Trident – 65 km/uur

peel trident

Itsanan / Shutterstock.com

De Peel Trident is de opvolger van de beroemde nummer één van deze lijst. De Trident is net iets groter dan zijn voorganger. Er passen nu zelfs (zeer krap) twee personen in. Nog steeds wordt de auto aangedreven door een motorfietsmotor, namelijk een Triumph 100cc. Het zal dan ook niet verbazen dat je met deze auto geen hoge snelheden behaalt. De topsnelheid was 65 km/uur. Leuk weetje, in de driewielers van Peel kun je niet achteruit rijden. Wil je toch achteruit, dan moet je uitstappen en de auto optillen en ronddraaien. Hiervoor was een speciaal handvat aangebracht.

1. Peel P50 – 61 km/uur

peel p50

ilikeyellow / Shutterstock.com

De Peel P50 is niet alleen de kleinste auto van de wereld, maar ook de aller langzaamste ooit gemaakt. De auto werd in 1963 op de markt gebracht en was 134 centimeter lang, 99 centimeter breed en 120 centimeter hoog, en woog slechts 59 kilogram. Dit is nog kleiner dan een invalideauto. Het zal niet verbazen dat er slechts plaats is voor één (klein) persoon. Deze dwergauto werd aangedreven door een DKW-bromfietsmotor van 49 cc, hiermee kon een snelheid behaald worden van 61 km/uur. Dit werd overigens niet aangeraden want de P50 was niet bepaald stabiel en ook zeer lawaaiig.