Tijdens de Zomerspelen in Rio de Janeiro zullen duizenden deelnemers een poging doen om eeuwige roem en glorie te verwerven. Ze hopen zich met hun prestaties te scharen in een rijtje illustere atleten, die gezien worden als de tien beste Olympiërs ooit op de Zomerspelen.

10. Jesse Owens

De gekleurde Amerikaan Jesse Owens baarde opzien door tijdens de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn maar liefst vier gouden medailles te winnen. Dat deed hij onder het toeziend oog van Adolf Hitler en zijn naziregime. Owens was de beste op de 100 meter sprint, de 200 meter, het verspringen en de 4 x 100 meter estafette. Op deze nummers liet hij de Arische “ubermenschen” ver achter zich. Zie hieronder zijn prestaties, en de reacties van Hitler.

9. Usain Bolt

De Jamaicaanse sprinter Usain Bolt is een levende legende, de snelste mens ter wereld . Hij neemt in Rio voor de vierde keer deel aan de Olympische Spelen. In 2004 werd hij in Athene als junior nog uitgeschakeld in de series, maar in Beijing (2008) en Londen (2012) won hij zowel de 100 meter als de 200 meter. Bolt is daarmee de enige atleet die beide onderdelen op “back-to-back” Zomerspelen won. Met de estafetteploeg van Jamaica behaalde de wereldrecordhouder op de 100 en 200 meter ook nog eens de overwinning op de 4 x 100 meter in zowel Beijing als Londen.

8. Nadia Comaneci

De Roemeense turnster Nadia Comaneci verbaasde het publiek met haar optredens tijdens de Olympische Spelen van Montréal (1976) en Moskou (1980). Als één van de vele talenten van de strenge turnopleiding van het Roemenië van dictator Nicolae Ceaușescu, excelleerde ze als all-round turnster. Ze won op twee Zomerspelen een gouden medaille op de evenwichtsbalk, in Montréal op het onderdeel all-round en brug met ongelijke liggers. Voor deze laatste oefening kreeg ze als eerste turnster op de Olympische Spelen de perfecte score van tien punten (zie hieronder). In Moskou won ze ook op het onderdeel vloer. Verder veroverde ze tijdens deze Olympische Spelen nog drie zilveren en een bronzen medaille.

7. Birgit Fischer

Deze Duitse kayakster won maar liefst acht gouden medailles op zes verschillende Olympische Spelen. De in 1962 in Oost-Duitsland geboren Birgit Fischer won voor Oost-Duitsland eenmaal goud in Moskou (1980) en twee keer goud in Seoul (1988). Toen ze uitkwam voor het verenigde Duitsland, behaalde ze één keer goud in Barcelona (1992), één keer goud in Atlanta (1996), twee keer goud in Sydney (2000) en won ze tot slot één keer in Athene (2004). Fischer won ook nog eens drie zilveren medailles en had waarschijnlijk nog meer goud gewonnen als de voormalige Oostbloklanden niet de Olympische Spelen van 1984 in Los Angeles hadden geboycot.

6. Paavo Nurmi

De legendarische “Vliegende Fin” Paavo Nurmi beheerste alle onderdelen van het langeafstandslopen. Hij was op zijn hoogtepunt maar liefst 121 races ongeslagen op alle afstanden van 800 meter en langer. Niet verwonderlijk dat deze hardloper maar liefst negen gouden medailles behaalde op de Olympische Spelen van Antwerpen (1920, drie medailles), Parijs (1924, vijf medailles) en Amsterdam (1928, één medaille). Door zijn vernieuwende trainingsmethoden en analytische benadering van de loopsport, wordt Nurmi gezien als één van de grondleggers van het moderne hardlopen.

5. Mark Spitz

Met maar liefst zeven gouden plakken tijdens de Olympische Spelen in München in 1972, was Mark Spitz ruim dertig jaar Olympisch recordhouder. In totaal zwom de Amerikaanse zwemmer negen keer naar de overwinning op de Olympische Zomerspelen. In 1968 had hij in Mexico Stad namelijk al twee keer gewonnen bij estafettewedstrijden met de Amerikaanse zwemploeg. Opmerkelijk genoeg stopte Spitz met zwemmen na zijn zegetocht in München. Hij was toen pas 22 jaar oud.

4. Carl Lewis

Op maar liefst vijf verschillende Olympische Spelen haalde de Amerikaan Carl Lewis in totaal tien medailles, waarvan negen gouden. Mede hierdoor werd hij door de IAAF uitgeroepen tot “Atleet van de Eeuw”. Lewis was jarenlang dominant in het verspringen, waarbij hij op de Zomerspelen van 1984 tot en met 1996 vier keer de titel pakte. Verder won hij onder meer de 100 meter sprint in Los Angeles (1984) en Seoul (1988). Die laatste overwinning kreeg Lewis toegewezen, toen bleek dat zijn Canadese rivaal Ben Johnson steroïden had gebruikt om naar een winnende tijd van 9,79 te sprinten.

3. Nikolai Andrianov

Met maar liefst vijftien medailles, waarvan zeven gouden, hoeft de Russische gymnast Nikolai Andrianov maar twee Olympiërs voor zich te dulden in deze lijst. Tot 2008 was Andriano de atleet met de meeste Olympische medailles. Die won hij op drie verschillende Zomerspelen, waarbij hij de meeste gouden plakken won tijdens de Spelen van 1976 in Montréal. Daar haalde hij maar liefst vier gouden medailles op de onderdelen all-round, vloer, ringen en sprong. Daarnaast behaalde hij tijdens dezelfde Zomerspelen ook nog twee zilveren en een bronzen medaille.

2. Larisa Latynina

Deze Russische gymnaste veroverde in haar lange carrière het ongelofelijke aantal van achttien medailles. Vier daarvan won ze tijdens de Zomerspelen in Melbourne van 1956. Deze prestatie evenaarde ze bijna in 1960 in Rome, toen ze drie keer won en ook nog twee tweede plaatsen en een derde plaats veroverde. Tijdens de Olympische Spelen in Tokyo won Larisa Latynina nog twee keer goud en daarnaast ook nog twee keer zilver en twee keer brons. Als coach loodste ze het Russische damesgymnastiekteam naar drie opeenvolgende overwinningen op de Zomerspelen van 1968, 1972 en 1976.

1. Michael Phelps

https://www.youtube.com/watch?v=X7bj_LUIY7Y

De beste en meest onderscheiden Olympiër aller tijden is de Michael Phelps. Tijdens zijn vijfde Zomerspelen in Rio gaat deze Amerikaan zijn record van 22 medailles, waaronder 18 gouden medailles, verder aanscherpen. Niet voor niets noemde Mark Spitz zijn collega-zwemmer Phelps in 2008 al “niet alleen de grootste zwemmer en beste Olympiër aller tijden, maar misschien ook de beste atleet ooit”. De Olympische zegetocht van de 1 meter 93 lange Phelps begon in Athene, toen hij bij zijn eerste Zomerspelen in 2004 direct zes gouden medailles won. Die prestaties scherpte hij in Beijing nog verder aan met maar liefst acht gouden medailles. Phelps stopte na de Zomerspelen in Londen met wedstrijdzemmen, maar keerde in 2014 terug om zich voor te bereiden op de Zomerspelen in Rio. En met succes, ondertussen heeft hij al drie extra gouden plakken behaald!.