Wat kan er kermen en zingen als de blues? Deze meeslepende muziekstijl die vaak over de ellende en gebreken van het leven gaat is tegelijkertijd divers als geen ander. Met grootheden als B.B. King, Muddy Waters, Eric Clapton en meer blijft blues zijn populariteit ook vandaag behouden. Lees hier verder over de top tien legendarische blues artiesten aller tijden.

10. Albert King

Albert King Nelson, bekend als Albert King, was een groot gitarist en zanger en had een enorme invloed op de blues gitaarstijl. Zijn single Born under a bad sign is waarschijnlijk een van zijn bekendste nummers. Zijn grote formaat van ongeveer twee meter en 100 kilo was een bijzondere combinatie met zijn zachte stemgebruik. Hij werd daardoor ook wel de fluwelen bulldozer genoemd. Na zijn overlijden is hij in de Rock and Roll Hall of Fame terecht gekomen.

9. Buddy Guy

Als Amerikaanse blues gitarist en zanger weet George “Buddy” Guy als geen ander een optreden weg te geven. Zijn muziek heeft onder andere sterren als Jimi Hendrix, Jeff Beck, Eric Clapton en meer beïnvloed. Hij heeft onder andere samengespeeld met Muddy Waters en Junior Wells. Zijn nummer Stone Crazy staat bekend als een van de beste gitaarnummers aller tijden.

8. Etta James

Etta James was een prachtige zangeres die ondanks de problemen in haar leven een groot succes heeft behaald. Ze werd vooral bekend door haar liedjes zoals Somethings got a hold on me, At Last, Tell Mama en nog veel meer. Het wordt wel gezegd dat zij de brug wist te slaan tussen Rythm and Blues en Rock ’n Roll. Etta James heeft zes Grammy Awards en zeventien Blues Music Awards gewonnen. Haar muziek en stem zijn tijdloos en ook nu nog steeds prachtig om naar te luisteren.

7. John Lee Hooker

De grote invloed die de legendarische John Lee Hooker op de blues heeft gehad mag niet worden vergeten. Geboren in Mississippi heeft hij de blues in zijn bloed meegekregen. Hij werd vooral bekend vanwege zijn eigen adaptatie van de Delta Blues. Hiernaast introduceerde hij nieuwe stijlen zoals Talking Blues en North Mississippi Country Blues en met zijn eigen ritmes maakte hij variaties op de toen bekende boogie-woogie stijlen. Zijn albums zijn gelukkig tegenwoordig nog steeds te verkrijgen, laat John Lee Hooker niet aan je voorbij gaan.

6. Eric Clapton

https://www.youtube.com/watch?v=KP5Zn-onAk0

Eric Clapton is een Engelse gitarist die als een van de besten ooit wordt gezien. Hij heeft onder andere geholpen om stijlen als Reggae onder een breder publiek te krijgen met zijn versie van I shot the Sheriff van Bob Marley, maar ook de Blues heeft hij naar een hoger niveau getild. Eric Clapton heeft achttien Grammy Awards en de Brit Award voor Outstanding Contribution to Music ontvangen. Vele gitaristen worden nog steeds door hem geïnspireerd.

5. Howlin’ Wolf

Bij Mississippi past de blues als geen ander. Chester Arthur Burnett, bekend als Howlin’ Wolf, was een Chicago blues zanger, gitarist en mondharmonicaspeler. Zijn krachtige stem en optreden waren genoeg reden om bij elk optreden de hele zaal te laten schudden. Niemand kon zo opzwepend zijn als hij. Veel van zijn nummers, zoals Back Door Man, Spoonful en anderen zijn blues standaarden geworden. Hiernaast heeft Howlin’ Wolf vele nominaties en prijzen gekregen voor zijn werk als groot blues artiest.

4. Ray Charles

Ray Charles werd ook wel Het Genie genoemd en dat was niet voor niets. Hij was een zanger, songwriter, musicus en componist. Hij combineerde op geheel eigen wijze blues met Soul, Gospel en Rythm and Blues. Hij heeft ook veel gedaan voor de integratie van rassen in de jaren ’70. In de muziek van Ray Charles hoor je invloeden van Country Blues, Barrelhouse en meer. Zijn invloed op de muziek is enorm en daarom hoort hij zeker in deze lijst thuis.

3. Robert Johnson

Hoewel Robert Leroy Johnson maar 27 jaar is geworden en weinig waardering tijdens zijn leven kreeg, hoort hij toch thuis in deze bijzondere lijst. Hij was een Amerikaanse zanger, songwriter en muzikant die voornamelijk op straat, in cafés en op feestje optrad. Ongeveer 25 jaar na zijn overlijden werden zijn opnames weer uitgegeven en bekend onder een groter publiek. Hij kreeg al gauw de naam van de meester van de blues, voornamelijk in de Delta Blues stijl. Robert Johnsons vroege invloeden hebben vele artiesten na hem geïnspireerd.

2. Muddy Waters

Muddy Waters is de artiestennaam van McKinley Morganfield die van 1913 tot 1983 geleefd heeft. Hij wordt ook wel de vader van de Chicago blues genoemd en was een groot Amerikaanse blues musicus. Op zijn zeventiende was hij al op feestjes gitaar aan het spelen met als grote droom om professioneel te kunnen optreden. Zijn invloed op de blues en andere muziekstijlen is ontzettend groot. Onder andere zijn gebruik van versterking en andere eigenzinnige interpretaties zijn ook vandaag nog in de blues en andere stijlen te horen.

1. B.B. King

Een legendarische zanger, songwriter en gitarist, dat was B.B. King. Hij kon als geen ander solo’s weggeven en introduceerde een geraffineerde stijl van vloeiende muziek met vibrerende tonen. Veel gitaristen na hem hebben zijn stijl proberen te imiteren of zijn erdoor beïnvloed. Hij deed gemiddeld meer dan 200 concerten per jaar tot ruim in zijn zeventigste. B.B. King wordt ook wel de koning van de blues genoemd en daarom verdient hij een prominente plaats in deze prachtige lijst.