De tijd dat je alleen in de zomer de barbecue aan mocht steken, is eigenlijk wel geweest. Want barbecueën is meer dan in de zomer gezellig bij elkaar zitten in de tuin. Een barbecue voegt iets speciaals toe aan een gerecht en zeker aan het vlees. Dus rooster het buiten en eet het lekker warm binnen op. Ontdek de top 10 van het lekkerste barbecuevlees dat je zowel in de zomer als in de winter op tafel kunt zetten.
10. Lamskotelet
Niet iedereen waardeert de specifieke smaak van lamsvlees, maar als het van de barbecue komt is het toch echte moeite van het proeven waard. Zeker als je het marineert met sprekende kruiden als harissa en het vlees vooraf inwrijft met knoflook, komijn en citroensap. Geef het vlees de tijd om gaar te worden voor het beste resultaat!
9. Shaslick
Shaslick kun je met verschillende soorten vlees maken. Vaak wordt gekozen voor varkensvlees. Marineer deze naar keuze en stem het ook af op de groente die je aan de spies rijgt. Kies bijvoorbeeld voor paprika, ui of courgette.
Dit snijd je in grove stukken, in de juiste verhouding tot de stukken vlees. Vervolgens rijg je het vlees en de groenten om en om op de spies voor een kleurrijke en smakelijke maaltijd.
8. Karbonade
Schouderkarbonade is de beste karbonade om op de barbecue te bereiden. Deze is namelijk iets vet en dat zorgt voor een knapperig stuk vlees. Je hoeft een karbonade niet per se te marineren. Het volstaat al om het vlees naar eigen smaak in zout te leggen. Dit houdt het vlees extra sappig op de barbecue.
7. Speklap
Spek heeft van zichzelf al een lekkere smaak, dus wil je het eenvoudig houden, dan leg je de speklap op het rooster zonder daar nog iets aan toe te voegen. Wil je toch iets extra’s doen met dit lekkere vlees? Marineer het dan in ketjap voor een zoete smaak of in pikante paprikapoeder voor een extra bite.
6. Kipsaté
Een spies met kipsaté mag natuurlijk niet ontbreken tijdens de barbecue. Je kruidt het kippenvlees met de speciale satékruiden. Dat zorgt al voor de typische satésmaak. Hier serveer je een lekkere satésaus bij. Deze kan zoet zijn of juist iets pittiger, afhankelijk van je eigen smaak.
5. Kippenpoot
Ook de kippenpoot is populair om te eten tijdens de barbecue. Het garen duurt wat langer, maar dat komt de smaak alleen maar ten goede. Houd je er niet van om het vlees van het bot te kluiven? Kies dan voor een stukje kipfilet. Laat dit, voordat je het op het rooster legt, in de karnemelk marineren. Je zult een extra mals stukje vlees ervoor terugkrijgen.
4. Spareribs
Spareribs zijn verkrijgbaar in kleine ribjes, dat zijn de ribben van de ruggengraat van het varken. Of je kiest voor de grote ribben van de buik. De kunst van het barbecueën met spareribs zit in de aandacht die je er aan geeft. Draai het vlees geregeld om, zodat het aan alle kanten egaal gaar wordt. Marineer het vlees vooraf naar smaak, kies voor een zoete honingmarinade of smeer er een dun laagje mosterd op.
3. Barbecueworstjes
Serveer je barbecueworstjes dan is dat gegarandeerd een succes. Zeker als er ook kinderen in het gezelschap zijn, kun je ervan uitgaan dat de barbecueworstjes aan het eind van de maaltijd op zijn. Kies voor een vulling van varkensvlees die pittig gekruid is. Laat je gasten kiezen uit verschillende opties en rooster ook smaakvolle chipolata’s.
2. Steaks
Biefstuk hoort bij de barbecue. Ook hier heb je keuze uit verschillende soorten vlees, zoals een kogelbiefstuk, een ossenhaas of een entrecote. Laat je gasten zelf bepalen hoe de steak gebakken moet worden, zoals bijvoorbeeld medium rare of medium done. Marineren kan bij een steak, maar hoeft niet. Zout en peper zijn ook de aangewezen smaakmakers voor een lekkere steak.
1. Hamburger
Heb je genoeg tijd om de barbecue voor te bereiden? Maak dan je eigen hamburgers. Kies hierbij voor een hamburger van rundvlees of varkensvlees. Het liefst bevat het vlees wat vet, zodat het gemakkelijker in vorm blijft en het ook niet uitdroogt tijdens het bereiden. Je kunt het vlees kruiden naar smaak, of je laat het naturel. Voor een extra lekker effect smeer je, net voordat je het vlees van het rooster haalt, de hamburger in met je favoriete barbecuesaus.
Laat niet alleen het vlees tijdens het barbecueën de show stelen. Want als je er lekkere gerechten of sausjes bij serveert, komen de smaken van het vlees vaak nog beter tot hun recht. Kies frisse salades en een lekkere kruidenboter of tapenade die je op een stokbroodje kunt doen. En zet verschillende soorten sausjes op tafel, zodat je gasten zelf kunnen kiezen waar ze het vlees in dippen.