Streetfood is overal. Van nachtmarkten in Azië tot foodtrucks in Europa: eten op straat vertelt vaak meer over een land dan de duurste restaurants. Het is betaalbaar, authentiek en zit boordevol smaak. Hieronder vind je de tien meest iconische streetfoodgerechten die je minstens één keer in je leven geproefd moet hebben — mét tips waar je ze het best scoort en hoe je slim bestelt.
10. Hotdog (Verenigde Staten)

Je kunt geen streetfood lijst maken zonder de hotdog. In New York worden ze uit kleine karren verkocht, vaak simpel met mosterd en ketchup; in Chicago krijg je ’m “dragged through the garden” met pickle, ui en tomaat; in LA rollen straatverkopers bacon-wrapped dogs na middernacht voor clubgangers. Fast, cheap & tasty in optima forma.
Waar proef je ’m: New York (Manhattan & Brooklyn), Chicago, Los Angeles.
Reistip: ga voor plekken met snelle omloop (vers), en probeer lokale stijlen: Chicago-dog zonder ketchup; NY-dog met sauerkraut & mustard.
9. Saté (Indonesië)

Saté zijn gegrilde vleesspiesjes — kip, lam, geit of tempeh — met rokerige houtskoolsmaak en een romige, licht pittige pindasaus. Je ruikt de kolengrill al van ver. Vaak geserveerd met lontong (geperste rijst) en komkommer om de boel fris te houden.
Waar proef je ’t: Jakarta (straatkarren), Yogyakarta (alun-alun), Bali (avondmarkten).
Reistip: vraag “tidak terlalu pedas” als je niet te pittig wilt. Vegetariër? Satay tempeh is top.
8. Tacos (Mexico)

Taco’s zijn hét Mexicaanse straatgerecht: een zachte tortilla met vlees, vis of groenten, afgemaakt met salsa, ui, koriander en limoen. Elke regio heeft z’n eigen stijl: al pastor (spitvlees) in CDMX, barbacoa (gestoofd) in Hidalgo, en vis-taco’s in Baja California.
Waar proef je ’m: Mexico-Stad (trompo’s al pastor), Oaxaca (moles & tlayudas), Ensenada (vis).
Reistip: volg de locals en de rij; check of de salsa’s vers zijn en de plancha schoon oogt.
7. Döner kebab (Turkije/Duitsland)

Ontstaan in Turkije, wereldberoemd geworden in Berlijn. Dun gesneden vlees van het spit in brood, met salade, ui en knoflook- of yoghurtsaus. In Turkije eet je vaak dürüm (wrap); in Duitsland het bekende broodje döner. Perfect na een avond uit, of als snelle, stevige lunch.
Waar proef je ’m: Istanbul (Beyoğlu), Ankara, Berlijn (Kreuzberg).
Reistip: kies shops die het vlees ter plekke snijden (geen voorgebakken bakjes) en waar het spit niet “grijs” draait.
6. Falafel (Midden-Oosten)

Krokante balletjes van kikkererwten of tuinbonen, knapperig van buiten en zacht van binnen. Meestal in een pita met tahin, pickles en salade. Streetfood met een ziel: vullend, vegetarisch en spotgoedkoop. In Tel Aviv en Beiroet staan er rijen voor de beste kramen.
Waar proef je ’t: Tel Aviv (Carmel Market), Jeruzalem (Old City), Beiroet (Hamra).
Reistip: vraag om extra “amba” (mangosaus) of harissa als je van pit houdt.
5. Pad Thai (Thailand)

Het beroemde Thaise wokgerecht: rijstnoedels met ei, tofu, knoflook, tamarinde en vissaus, met garnalen of kip, afgemaakt met pinda’s en limoen. Op straat gewokt in seconden en vaak verrassend in balans: zoet, zuur, zout en umami.
Waar proef je ’t: Bangkok (Yaowarat/Chinatown, Ratchada night market), Chiang Mai (Wua Lai).
Reistip: let op drukke kramen (hoge omloop) en bestel “mai phet” als je mild wilt; “phet mak” als je durft.
4. Arepa (Venezuela/Colombia)

Ronde broodjes van maïsmeel die royaal worden gevuld met kaas, bonen, kip, avocado of gehakt (reina pepiada is een favoriet). Glutenvrij, handig uit de hand te eten en perfect als late-night snack of ontbijt op straat.
Waar proef je ’t: Bogotá (Parque de los Novios), Medellín (Poblado), Caracas (straatstands).
Reistip: kies kraampjes waar arepas ter plekke worden gegrild; vraag naar “mixta” voor meerdere vullingen.
3. Dim sum & bao (China)

Gestoomde broodjes (baozi) en kleine hapjes (dim sum) zijn onmisbaar in Chinese steden. Op straat vind je fluffy bao met varkensvlees of groenten, en bamboemandjes vol dumplings. Handzaam, betaalbaar en gevaarlijk verslavend.
Waar proef je ’t: Hongkong (Mong Kok street stalls), Guangzhou (yamyam-dim sum), Shanghai (xiaolongbao).
Reistip: stoom moet stomen: ga voor stands waar de bamboe-stomers continu open/dicht gaan.
2. Bánh mì (Vietnam)

The best of both worlds: Frans stokbrood met Vietnamese vulling. Denk aan gegrild varkensvlees, pâté, ingelegde groenten, koriander en chilimayo. Licht, knapperig en spotgoedkoop. Ideaal “walking lunch”-streetfood.
Waar proef je ’m: Ho Chi Minhstad (District 1 & 3), Hội An (oude stad), Hanoi (Old Quarter).
Reistip: vraag om “extra pickles” en “less chili” als je voorzichtig wilt beginnen.
1. Pizza al taglio (Italië)

In Italië eet je pizza niet alleen aan tafel. Op straat koop je pizza al taglio: grote platen pizza die met een schaar in stukken worden geknipt en per gewicht worden afgerekend. Van klassiek margherita tot mortadella & pistache: dit is de ultieme snack voor onderweg.
Waar proef je ’m: Rome (Trastevere & Testaccio), Napels (centro storico), Milaan (Brera).
Reistip: kies plekken met zicht op de oven en hoge rotatie; vraag om “ben cotta” als je ’m extra krokant wilt.