Top 10 Leonardo DiCaprio Films

Leonardo DiCaprio is waarschijnlijk uitgegroeid tot de beste acteur van zijn generatie. Enige smet, ondanks vijf nominaties heeft hij nog steeds geen Oscar gewonnen. Wat zijn de tien beste films van Leonardo DiCaprio?

10. Gangs of New York

Gangs of New York

Het historische epos over New York in de 19de eeuw zou de eerste van een aantal samenwerkingen betekenen tussen DiCaprio en regisseur Martin Scorcese. In deze gewelddadige film wordt de vader van Amsterdam Vallon (DiCaprio) tijdens een bendeoorlog vermoord. Op volwassen leeftijd is hij gebrand op wraak. De moordenaar Cutter is echter uitgegroeid tot een machtig man.

9. Catch Me If You Can (2002)

Catch-Me-If-You-Can

Als steracteur krijgt DiCaprio de kans om met de beste regisseurs van Hollywood te werken. Zijn samenwerking met Steven Spielberg resulteerde in een lichtvoetige film over een meesteroplichter. Een rol die de charismatische DiCaprio op het lijf is geschreven. De jonge Frank Abagnale weet zonder papieren als piloot te werken en de vliegtuigmaatschappij vervolgens voor miljoenen op te lichten. Als snel krijgt een FBI-agent (Tom Hanks) hem in het vizier. Ook al zal deze niet rusten totdat Abagnale is opgepakt ontstaat er een vreemde band tussen beide mannen.

8. What’s Eating Gilbert Grape (1993)

Whats-Eating-Gilbert-Grape

DiCaprio viel eigenlijk voor het eerst op met zijn rol als klein broertje van Gilbert Grape (Johnny Depp). In de film is Gilbert Grape eigenlijk verantwoordelijk voor een gezin aangezien zijn moeder met overgewicht als zeven jaar het huis niet heeft verlaten. Hij heeft zijn handen vol aan zijn geestelijk gehandicapte broer Arnie die als Gilbert even niet oplet in de lokale watertoren klimt. DiCaprio stal de show met een indrukwekkende en ontroerende acteerprestatie, waarbij hij zich allerlei tics eigen maakte. Het leverde hem ook zijn eerste Oscarnominatie op.

7. Romeo + Juliet (1996)

Romeo + Juliet

De doorbraak van DiCaprio was deze originele adaptatie uit 1996 van het klassieke liefdesverhaal van William Shakespeare. Regisseur Baz Luhrmann situeerde het verhaal in de moderne wereld maar liet de acteurs wel de tekst in het originele Engels uitspreken. Verder viel ook het flitsende camerawerk op en het oog voor allerlei kleine details en grappen. Tegenspeelster van DiCaprio was Claire Danes die later furore zou maken in de televisieserie Homeland.

6. Shutter Island (2010)

Shutter-Island

Shutter Island is wederom een samenwerking tussen DiCaprio en Scorsese. In de film speelt DiCaprio Teddy, een U.S. Marshal die opzoek gaat naar een moordenares die ontsnapt is uit een instelling voor geesteszieke criminelen. De instelling bevindt zich op een afgelegen eiland langs de kust van Boston. In de instelling zit ook de moordenaar van zijn vrouw Dolores. Teddy krijgt last van hoofdpijn en nachtmerries, en beleeft flashbacks naar de Tweede Wereldoorlog en ziet constant beelden van zijn vrouw. Teddy raakt er van overtuigd dat er iets mis op het eiland en gaat op onderzoek uit.

5. Django Unchained (2012)

Django-Unchained

DiCaprio heeft weinig moeite met het spelen van een onsympathiek personage. In Django Unchained, de gewelddadige satire van Quentin Tarantino over de Amerikaanse slavernij, speelt hij vol plezier de sadistische plantagehouder “Monsieur” Calvin J. Candie. Op zijn plantage organiseert hij gevechten tussen slaven tot de dood erop volgt. Dat is een doorn in het oog van de bevrijde slaaf Django. Ook hier ging een andere acteur er vandoor met de Oscar, namelijk Christopher Waltz voor zijn rol als Django’s mentor.

4. The Departed (2006)

The-Departed

De derde samenwerking tussen DiCaprio en Scorcese zou een remake zijn van de Hong Kong klassieker Infernal Affairs. De film gaat over twee mannen die undercover werken, een voor een criminele organisatie bij de politie (Matt Damon) en de ander doet het tegenovergestelde (DiCaprio). Met Jack Nicholson als de kwaadaardige gangsterbaas spat het acteerplezier en het bloed van het scherm. The Departed zou een Oscar voor beste film winnen.

3. The Wolf of Wall Street (2013)

Wolf-of-Wall-Street

De vierde samenwerking tussen DiCaprio en Scorcese is hun beste tot nu toe. Als de frauduleuze beursmakelaar Jordan Belfort gaat DiCaprio zich te buiten aan alles wat God heeft verboden. Scorcese brengt het allemaal verlekkerend in beeld waardoor een hele vreemde komedie ontstaat.

2. Inception (2010)

Inception

Na een periode van vier jaar waarin zijn films niet echt succesvol waren keerde DiCaprio in 2010 met Inception terug in de schijnwerpers. Na de kaskraker The Dark Knight kon Christopher Nolan elke film maken die hij maar wilde. Hij koos voor een originele sciencefictionthriller vol onverwachte special effects. In Inception is DiCaprio een professionele dief die met een team bedrijfsgeheimen ontfutseld in het onderbewustzijn van zijn slachtoffers. Op een dag krijgt hij de moeilijkste opdracht die er is: het planten van iemands idee in het hoofd van een ander. Het resultaat is een wonderlijk avontuur vol vreemde wendingen. Bovendien wordt het personage van DiCaprio achtervolgd door een gebeurtenis uit het verleden. Leeft zijn vrouw eigenlijk nog?

1. Titanic (1997)

Titanic

De film die van DiCaprio een wereldster en meisjesidool maakte. Het ambitieuze Titanic was een gok voor alle betrokkenen. Lange tijd zag het er zelfs naar uit dat het op een financiële ramp zou uitlopen, zeker toen de kosten richting 200 miljoen dollar liepen. Producenten gingen er van uit dat een film met een speeltijd van drie uur dit nooit zou kunnen terugverdienen. Ook verschenen er regelmatig verhalen over spanningen op de set. De eerste berichten van kijkers waren echter lovend en al snel groeide Titanic uit tot een fenomeen. Het realisme van de film werd geprezen maar het was vooral het vrouwelijke publiek dat de Titanic omarmde. De romance tussen de personages van DiCaprio en Kate Winslet raakte een gevoelige snaar en het werd een hype om de film meerdere malen in de bioscoop te zien. Met name de romantische scene op de boeg van het legendarische schip werd een klassieker. Uiteindelijk werd Titanic de succesvolste film aller tijden, totdat James Cameron met Avatar zijn eigen record verbeterde. De film won elf Oscars al werd DiCaprio niet genomineerd.

    1. Bas november 16, 2014
    2. Anoniem december 31, 2016
    3. Jana april 10, 2017

    Jouw Reactie?