Luik, de grootste stad in Wallonië, België. Ligt op amper 30 kilometer van Maastricht. Maar ze is relatief onbekend en onbemind. Luik heeft nochtans heel wat te bieden. Bezienswaardigheden, kerken, typische wijken, musea, joie de vivre, folklore, de Maas en heel wat lekker eten en drinken. Zeker de bierliefhebbers gaan er aan hun trekken komen. België, het land van het bier, toch? De laatste jaren zijn er heel wat mooie nieuwe hotels bijgekomen. Een teken aan de wand. Dus waarom geen weekendje Luik boeken?
10. Luik-Guillemins trein station
foto: Santiago Calatrava (Bauwerk) & © Ralf Roletschek
Kom je naar Luik met de trein? Dan komt je aan in het magnifieke treinstation, ontworpen door Santiago Calatrava. Kom je met een ander vervoersmiddel, dan moet je dit station zeker bezoeken. Het werd geopend in 2009. Architectuur lovers zijn het er over eens dat dit het mooiste gebouw van België is (eat this, Atomium). Het sneeuwwitte gebouw Luik-Guillemins met zijn organische vormen moet het grijze industriële verleden van Luik doen vergeten. De monumentale overkapping is wel 160 meter lang en 35 meter hoog. Je vindt er verschillende tijdelijke tentoonstellingen en ook het toeristenbureau. Het restaurant is de moeite!
9. De Bueren trap
Benutzer:Kerish/wikicommons
Op zoek naar een mooi uitzicht over de stad? Dan moet je naar de Bueren trap (Montagne de Bueren). Na 373 trappen word je beloond met een magnifiek uitzicht. Gelukkig zijn er af en toe bankjes om op adem te komen. De eerste zaterdag van Oktober wordt er feest gevierd op deze trap: dan vieren de Luikenaren en toeristen ‘La Nuit des Coteaux’. Kaarsjes worden geplaatst en vormen mooie patronen in het donker.
8. Rue du Carré
Het historische middeleeuwse centrum. Rondwandelen in de smalle straatjes en daarbij het smalste straatje trachten te vinden: Rue du Carré. Dat is het plezier in deze wijk. Boetiekjes en shopjes genoeg om je bezig te houden tijdens het wandelen.
7. Place du Marché
Deze foto van La Place du Marche is beschikbaar gesteld door TripAdvisor
Ga je voor het nachtleven naar Luik, dan is dit the place to be. Volop (verwarmde) terrassen en gezelligheid. Proef onder andere het lokale meloenbier. De knappe barokke huizen uit de 16e eeuw bewijzen het rijke verleden van deze stad. Je vindt hier ook het stadhuis. Bezoek je Luik in de winter? Op dit plein wordt de gezellige kerstmarkt gehouden. De Hors Chateau is één van de oudste straten. In de magnifieke huizen uit de 17e en 18e eeuw woonden de rijke lakenhandelaren, in de steegjes rondom de arbeiders en ambachtslieden.
6. Het Boverie Park
Dit prachtig park is de perfecte plek om even te verpozen na de drukke stad. Je kan er wandelen op de gazons en de rozentuinen bewonderen. Of een picknick organiseren direct aan de oevers van de Maas op een warme dag. Reeds in de 14e eeuw werd deze plek gebruikt om te recreëren. De huidige vorm van het park werd aangelegd in de tweede helft van de 19e eeuw. Vandaag is er ook het Museum voor Moderne en Hedendaagse kunst gevestigd.
[criteo]5. Musea
foto: Kleon3 / wikicommons
We hadden het eerder over het Museum voor Moderne en Hedendaagse kunst in het Boverie Park. Luik heeft meer musea die de moeite zijn. In 2009 ging het museum Grand Curtius open. Dat bestaat uit vijf historische gebouwen die met elkaar verbonden werden door nieuwbouw. Het centrum van het museum is het 17e–eeuwse stadspaleis van Jean de Cort, een rijke wapenhandelaar. De collectie bestaat uit wapens (natuurlijk), glaswerk, archeologie en kunst. In datzelfde jaar werd ook het Musée de la Vie Wallonne na een renovatie, opnieuw geopend. Alleen het gebouw is de moeite waard om te bezoeken: een middeleeuws klooster.
4. De Sint-Bartolomeüskerk
foto: Jacques Renier / wikicommons
Deze Romaanse kapittelkerk werd gebouwd in de 11e en 12e eeuw. In de 18e eeuw werden belangrijke wijzigingen aangebracht. Twee nieuwe beuken werden bijgebouwd, zodat dit nu een vijfbeukige kerk is, en een neoclassicistisch portaal werd toegevoegd. In 2005 werd de kerk in zijn geheel gerenoveerd. De bepleistering werd vervangen en de typische rode kleur werd aangebracht. Vandaag is deze kerk echt een pareltje. Zoals de naam al suggereert, is dit godshuis gewijd aan Sint-Bartolomeüs. Bijzonder is zijn stijl, die omschreven wordt als ‘Rijnlands’. In de kerk vind je de doopvont van Reinier van Hoei, één van de zeven wonderen van België.
3. De Sint-Pauluskathedraal
foto: Jean-Pol GRANDMONT / wikicommons
Deze kathedraal is de hoofdkerk van het bisdom Luik. Ze werd in de 10e eeuw gesticht op een eiland dat werd omsloten door twee armen van de Maas. Deze gotische kathedraal kreeg haar huidige vorm tussen de 13e en 15e eeuw. We zien veel elementen van de vroege gotiek: het koor, het middenschip en de zijbeuken zijn voorbeelden hiervan. Voor de liefhebbers: ook laat-gotische details zijn overvloedig aanwezig: de zijkapellen en de toren bijvoorbeeld. Zoek in het portaal naar deze inscriptie: Legia Ecclesiae Romanae Filia (Luik, dochter van de Romeinse kerk).
2. Lekker eten
In België kan je lekker eten. De stad Luik staat dan ook bekend voor haar kwalitatief goede restaurants. Trendy adresjes, maar ook eethuizen waar de streekgerechten worden gepromoot. Enkele tips; Le Bistrot d’en Face. Au Tchantches et Nanesse en As Oujès. Een bijzonder streekgerecht is de vleesballetjes in konijnensaus. Dat klinkt misschien bijzonder, maar is belachelijk lekker. Beetje zuur, beetje zoet. Met konijnen heeft het niet veel te maken; dit gerecht werd vernoemd naar haar uitvinder, een dame wiens achternaam Lapin (Konijn) is. Een goed plekje om dit gerecht te proeven is Le Saint Grégory.
1. En ten slotte: de Luikse wafel
Dit is natuurlijk geen plek om te bezoeken, maar een bijzondere lekkere zoete wafel, die tot het werelderfgoed van Luik behoort. In België zijn er wel meer specialiteiten waarvoor we massaal vallen. Bier, om er maar één te nemen, maar ook chocolade, Belgische frietjes en heel recent, speculaaspasta. Maar één hap in deze warme specialiteit en je bent ook verkocht. Zijn het de suikerkristallen? Of de ronde of ovalen vorm. Of gewoon de lekker stevige beet van wafel zelf? Tip: niets laten opsmeren (room of choco of zo) maar ‘puur’ eten. En PS: een Luikse wafel is geen Brusselse wafel. Das een andere specialiteit die niet te missen is.
[adsenseo]