Het kinderfeestje dat jouw kind wil geven, hangt natuurlijk sterk af van de leeftijd, persoonlijkheid en interesses van jouw kind. Deze top 10 kan natuurlijk niet voor iedereen de juiste top 10 lijst zijn, maar wellicht zitten er één of meerdere leuke ideeën tussen. De lijst bestaat zowel uit originele als minder originele ideeën. Deze laatste ideeën staan er ook in, omdat ze wel zeer geliefd zijn bij kinderen.

10. Themafeest

Een themafeest wordt vooral door jonge kinderen gegeven. Het gaat dan bij jongens meestal om een Piratenfeest en bij meisjes om een Prinsessenfeest. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor andere (televisie)helden, zoals een Mike de Ridderfeest of een Mega Mindy feest. Hier staan activiteiten waar je aan kunt denken bij een Piratenfeest of Prinsessenfeest.
• een uitnodiging, versiering, bordjes en bekers met prinsessen/ piraten afdruk
• verkleed komen als prinses of piraat
• taart of cakejes versieren in de sfeer van het thema
• een kroontje of piratenmuts/doek knutselen/versieren
• een speurtocht, waarbij de piraten op zoek gaan naar de schat en de prinsessen naar een juwelendoos. De schat en de juwelendoos zijn een grabbelton, waaruit elk kind een lekkernij/ cadeautje mag grabbelen
• een luchtkussen/ tent huren in de vorm van een piratenschip of kasteel
• een piratenfilm of prinsessenfilm kijken

9. Kunstfestijn

Ga met de kinderen naar een museum of nodig thuis iemand uit, die de kinderen een kunstzinnige/ creatieve workshop kan geven. Er zijn in Nederland vele musea die complete kinderfeestjes organiseren, maar je kunt ook kiezen voor een museum die dat niet doet. Dan kun je nadat je bij het museum bent geweest thuis de kinderen een bijpassend kunstwerk laten maken. Misschien ken je een kunstenaar, handvaardigheidsdocent of andere persoon die creatief is. Laat diegene langs komen om de kinderen een ‘kunstwerk’ te laten maken. Of je zoekt iemand op internet die langs kan komen.

8. Ouderwetse spelen

Er zijn vele activiteiten ‘uit de oude doos’ die het nog steeds goed doen bij kinderen. Denk maar eens terug aan jouw eigen kindertijd, dan komen er vast leuke ideeën naar boven. Hier staan ook een aantal ouderwetse spelletjes op een rij:
• stoelendans (kan ook met kussens als er onvoldoende stoelen zijn)
• blindemannetje (iets/iemand voelen, proeven, ruiken of horen dat je niet ziet)
• levend ganzenbord (op internet kant en klaar te vinden)
• sjoelen
• zaklopen
• blikgooien

7. Sporttoernooi

Huur een gymzaal af of ga met de kinderen naar een sport-/ grasveld. Maak twee of meerdere teams (denk hierbij aan lintjes of T-shirtjes). Laat ze deelnemen aan verschillende sportwedstrijden, zoals voetbal, basketbal, volleybal, softbal en dergelijken. Het hangt er vanaf wat er aanwezig is en wat jij voorhanden hebt aan attributen voor welke sporten je kiest. Houdt de uitkomsten van de wedstrijden goed bij, want de winnaars verdienen natuurlijk een medaille of beker.

6. Uitje naar een Speelparadijs

Dit is zeker geen origineel idee, maar wel eentje waarbij je zeker weet dat de kinderen zich uitstekend zullen vermaken. Ga met ze naar een speelparadijs en je zult als ouder niet hard hoeven werken. Het is bij alle speelparadijzen mogelijk om een compleet kinderfeest te laten organiseren. Dan krijg je er naast speelplezier voor de kinderen ook allerlei lekkernijen bij, zoals taart, chips, frisdrank, patat, ijs en dergelijken.

5. Disco (slaap) party

Veel kinderen houden van dansen. In elk geval jongere kinderen, maar ook de wat oudere meiden vinden dansen erg cool. Dat is al helemaal het geval als dat in het donker gebeurd. Een discofeest kan overdag worden gegeven, maar in de avond is dat natuurlijk ook mogelijk (als de leeftijd het toelaat). Verduister een grote ruimte en versier het met allerlei gave versiering en spectaculaire verlichting. Zet de favoriete muziek op van jouw zoon/ dochter en laat de kinderen lekker swingen. Geef drankjes aan ze in cocktailglazen. Maak allerlei lekkere hapjes die je op een grote tafel zet of die je rond serveert tijdens het feest. Als het een avondfeest is, kun je ze ook laten logeren. Daar hoort natuurlijk een (enge) film met popcorn of chips bij. Het is daarbij extra leuk als je de film op een heel groot (bioscoop) scherm laat zien.

4. Kookfeest

Koken wordt steeds populairder bij volwassenen en ook bij kinderen in Nederland. Van samen iets koken of bakken zullen kinderen erg genieten. Geef ze allemaal een koksmuts op hun hoofd en een kookschort (die ze eventueel zelf mogen versieren). Je kunt van alles met ze gaan koken en bakken. Het belangrijkste is dat je iets verzint waarbij iedereen genoeg te doen heeft. Hieronder staan een paar voorbeelden. Je kunt ook meerdere op één kookfeest doen.
• Koekjes bakken: beslag maken, uitrollen, uitsteken (of zelf iets verzinnen en uitsteken), versieren
• Waterijsjes maken: fruit snijden, mixen en in vormpjes gieten
• Fruitige sap (cocktails) maken: fruit snijden, mixen, in cocktailglazen schenken en parasolletjes erop doen
• Pannenkoeken versieren: met fruit, ijs, slagroom, poedersuiker, stroop en andere decoratie
• Gourmetten
• Kaasfonduen

3. Circusvoorstelling

Je kunt met de kinderen naar een circus (of theater) voorstelling gaan, maar je kunt ook thuis een circusvoorstelling met ze maken. Daarvoor huur je een grote (circus) tent of maak je zelf een tent van doeken. Je verzint vooraf een aantal circusacts die je de kinderen wilt laten oefenen. Hier maak je per onderdeel een script van. Je kan kiezen voor clowns, koorddansers, acrobaten, goochelaars en dierentemmers (en dieren). Verdeel de kinderen in groepjes en laat ze oefenen op de circusacts. Je kunt er ook voor kiezen om geen scripts te schrijven en ze zelf iets te laten verzinnen. Ook kun je een aantal circusattributen kopen of afhuren, zoals een één wieler, diabolo’s of een goocheldoos. Misschien ken je iemand uit het circus die jou hierbij kan helpen of wil je er iemand voor inhuren.

2. Picknick in de natuur

Ga met de kinderen naar een groot grasveld, naar het bos, naar het strand of ander natuurgebied. Neem een groot kleed mee en allerlei lekkernijen voor een grote picknick. Naast picknicken kun je hier natuurlijk ook leuke spelletjes voor de kinderen organiseren, zoals iets voor ze verstoppen, tikkertje, verstoppertje, zandkastelen bouwen, hutten bouwen en dergelijken. Waarschijnlijk hoef je zelf niet eens iets te verzinnen. Een dergelijk (natuurrijk) gebied zorgt ervoor dat de kinderen zichzelf uitstekend zullen vermaken.

1. Speurtocht

Als we aan een kinderfeest denken, dan is één van de eerste activiteiten die ons te binnen schiet een speurtocht. Dat is ons uit onze eigen jeugd het meest bijgebleven. Dit is ook iets dat tegenwoordig bij kinderen nog altijd een groot succes is. Speurtochten heb je in vele soorten en maten. Hieronder staan een aantal ideeën.
• Traditionele pijlen speurtocht (waarom moeilijk doen als het makkelijk kan…)
• Foto speurtocht: Maak foto’s van de plekken waar de kinderen naartoe moeten en geef de kinderen elk een aantal foto’s mee (met achterop een cijfer welke eerst moet worden gezocht).
• Speurtocht met een ander voertuig: Oudere kinderen kunnen ook fietsen, steppen, skateboarden, skeeleren en dergelijken. Laat ze dit voertuig meenemen of huur een ander origineel voertuig, waarmee zij de speurtocht afleggen
• Speurtocht met gps: Op internet zijn veel van deze speurtochten te vinden, waarbij de kinderen door middel van een kompas met satellietnavigatie de weg moeten zoeken naar iets. Als je zelf geen gps hebt, kun je ze ook huren.