België, het land van het bier, de friet, de bonbons en van Manneken pis. Een land dat voor ons Nederlanders gemakkelijk te bereiken is per auto of trein. Onze zuiderburen hebben veel moois te bieden, zoals bijvoorbeeld prachtige oude steden, waar je je voor een dagje of een weekendje prima kunt vermaken.

10. Namen


Jean-Pol GRANDMONT /wikicommons

Ten zuidoosten van Brussel bevindt zich de stad Namen. Het is een studentenstad, waar het bruist van de gezelligheid. Er zijn vele hippe eettentjes en barretjes in de stad aanwezig. Als de zon zich weer laat zien dan is het al snel gezellig druk op de terrassen van de vele kleine pleintjes in de stad. Het oude centrum van Namen is nog in zeer goede staat. Hoewel vele historische gebouwen in de Eerste en Tweede Wereldoorlog zwaar werden getroffen, is alles hier perfect gerestaureerd. Met name de Citadel, die zich op de plek bevindt waar de rivieren de Maas en de Samber samenkomen, is spectaculair. Hij stamt al uit de Middeleeuwen en steekt hoog boven de stad uit. Van hieruit kun je ook genieten van een prachtig uitzicht over Namen. Wil je Namen in een feestelijke stemming bezoeken? Kom dan rond de derde zondag van September naar de stad, dan is er het Feest van het Waalse gewest.

9. Hasselt


FaceMePLS/flickr

Hasselt bevindt zich naast Limburg, vlakbij Maastricht. De meeste Nederlanders kennen deze plek, omdat zich hier het bekende Plopsa Indoor bevindt, een enorme binnenspeeltuin bestemd voor jonge kinderen. Maar Hasselt heeft veel meer te bieden. Het beschikt over vele musea. De bekendste daarvan zijn het Nationaal Jenever Museum, het Mode Museum en het Stedelijk Museum. Ook beschikt de stad over de grootste Europese Japanse tuin. Deze enorme tuin staat symbool voor innerlijke rust en natuurlijke schoonheid. Rust kun je ook vinden in het Natuurdomein Kiewit, een park met een kinderboerderij. Aan gezellige restaurants, cafés en terrassen heeft het oude centrum van Hasselt ook zeker geen tekort.

8. Bergen


Donarreiskoffer/wikicommons

In het zuiden van België bevindt zich Bergen. Deze stad wordt ook wel Mons genoemd. Dit is een zeer oude stad, die al inwoners had voor het jaar 0. Vanaf de Middeleeuwen staan er ook gebouwen. Een aantal van deze bouwwerken zijn nu nog in de stad aanwezig. Behalve historie vind je in de stad ook veel gezelligheid. Dat komt doordat Bergen een studentenstad is met vele gezellige eetcafés, barretjes en terrassen. Op de Grote Markt, die al stamt uit de Middeleeuwen, bruist het altijd. Maar er zijn ook vele historische gebouwen aan de Grote Markt aanwezig, zoals het stadhuis, Hôtel de Ville. Hierin bevindt zich in de gevel een klein beeldje: ‘het aapje van Mons’. Iets buiten Bergen bevinden zich een kasteel (van Havré), dat al uit de 13e eeuw stamt en het mooiste dierenpark van de Benelux, Pairi Daiza (met daarin twee reuzenpanda’s).

7. Mechelen


Hubert DENIES/wikicommons

Tussen Antwerpen en Brussel bevindt zich de kleine stad Mechelen. Deze authentieke historische stad staat vol met musea en katholieke bouwwerken met als hoogtepunt de Sint-Romboutskathedraal. Dit gotische bouwwerk stamt al uit de 13e eeuw. In de toren bevinden zich maar liefst zes verdiepingen met allemaal verschillende kamers, waaronder de klokkenkamer en de uurwerkenkamer. In het prachtige paleis ‘Hof van Busleyden’ is het Stedelijk Museum van Mechelen gevestigd met een rijkdom aan kunst. Op de Grote Markt van Mechelen is altijd wel gezelligheid te vinden bij de vele restaurants en terrassen. Ook staat hier het immense stadhuis, dat uit verschillende bouwstijlen bestaat.

6. Leuven

Iets ten oosten van Brussel is Leuven gevestigd. Deze stad staat vooral bekend als de Belgische bierhoofdstad. De zeer bekende oude Artois brouwerij bevindt zich hier. In Leuven staat ook één van de belangrijkste uiniversiteiten van de Benelux, namelijk de Katholieke Universiteit Leuven met prachtige Universiteitsbibliotheken. Dit maakt de stad tot een zeer levendige studentenstad. Op de pleinen in de oude binnenstad is het altijd gezellig druk, met name op de Grote Markt. Hier bevindt zich het bekendste gebouw van de stad, het Stadhuis, een enorm groot gotisch bouwwerk met maar liefst 236 beelden verwerkt in de gevel. Ook een bezoek binnen is mogelijk, dan kun je tijdens een rondleiding genieten van de prachtige bouwstijl en vele oude schilderijen.

5. Luik

Iets ten zuiden van Maastricht bevindt zich de grote stad Luik. Deze stad staat bekend om zijn Luikse wafel. Het kenmerkende aan deze wafel is dat hij zwaarder is dan alle anderen (door de enorme suikerkristallen die erin zitten). Ook heeft het een ovale vorm. Dwars door Luik stroomt de Maas waarop je een rondvaart kunt boeken door de stad. Op het centrale plein, Place du Marché, bruist het altijd van de gezelligheid. Dat komt met name door de vele studenten die de stad telt. Aan de rand van Luik bevindt zich een enorme trap, de Bueren trap. Deze kun je beklimmen om te genieten van een spectaculair uitzicht over de stad. Kom je op een zondag naar Luik? Breng dan een bezoekje aan de zondagsmarkt La Batte, die zich aan de kades van de Maas bevindt.

4. Brussel

De hoofdstad van België, Brussel, bevindt zich in het centrum van het land. Dit is de plek waar de wereldberoemde Manneken Pis zich bevindt. Het standbeeldje van het plassende jongetje staat op de hoek van de Eikstraat en de Stoofstraat, in het centrum van de stad. Brussel wordt ook wel gezien als hoofdstad van Europa. Er bevinden zich vele Europese instellingen, zoals het Europees Parlement en de Europese Commissie. Het is zelfs zo dat Brussel, op Washington na, het grootste politieke centrum is van de wereld. Maar ook voor toeristen is er voldoende te zien en te beleven. Zo beschikt het over vele musea, die je gratis kunt bezoeken met de Brussels Card. In het Heiselpark staat het enorme Atomium. Dit is een kunstzinnig bouwwerk van maar liefst 102.7 meter hoog. Het staat er sinds de wereldtentoonstelling in 1958 en bestaat uit metaal ijzer. Ook het Koninklijk Paleis, waar de Belgische koning werkt, staat in Brussel. En dan is er nog de gezellige Grote Markt, het Jubelpark en de striproute, waarbij je stripfiguren op fresco’s door de stad kunt volgen. Kortom een stad met veel mogelijkheden en waar je zeker een paar dagen voor uit moet trekken.

3. Antwerpen


Maros M r a z / Wikicommons

De stad Antwerpen bevindt zich vlak onder de provincie Brabant. Vele Nederlanders vinden jaarlijks hun weg naar deze bruisende stad. Antwerpen bevindt zich aan de bekende Schelde en beschikt over een zeer historische binnenstad met eeuwenoude pleinen, waaronder de Grote Markt. Antwerpen is rijk aan gezellige restaurants, terrassen en cafés. Ook is het een goede plek om te winkelen. Het wordt zelfs benoemd als dé beste winkelstad van de Benelux. Met de Antwerp City Card kun je gratis alle musea en kerken van de stad bezichtigen, zoals het museum de MAS. Daar bevindt zich een grote collectie aan kunst, maar je kunt er ook vanaf het panoramadek genieten van een spectaculair uitzicht over de stad. Het historische gebouw van het centraal station is ook een bezoek waard. Antwerpen staat bekend om haar mooie Kerstmarkt.

2. Gent

Ten noordwesten van België bevindt zich Gent. Dit is een zeer sfeervolle stad met een rijke historie. Het beschikt over veel cultuurhistorische gebouwen, musea en markten. Ook heeft het een zeer bruisend uitgaansleven. Wil je Gent vanaf een bijzondere plek bekijken, doe dat dan vanuit het water vanaf een gehuurde sloep of per koets (inclusief gids). Maar dé topattractie van Gent is er maar eens in het jaar, maar dan wel 10 dagen lang. Het gaat hier om de Gentse feesten, die elk jaar in juli plaatsvinden.

1. Brugge

De Middeleeuwse stad Brugge bevindt zich aan de Noordzee in het noorden van België. De stad wordt massaal bezocht door toeristen, omdat het rijk is aan cultureel erfgoed. De historische binnenstad staat zelfs in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De oude gebouwen, pleinen en straten vloeien hier heel mooi samen met de moderne tijd. In Brugge kun je heerlijk genieten van spijzen en dranken in de vele restaurants. Het is een walhalla voor de Bourgondiërs. Dat is het ook als het gaat om (Belgische) chocolade. Er bevinden zich in deze stad namelijk meer dan 50 chocolatiers. Brugge wordt zelfs ‘Het Venetië van het noorden’ genoemd. Deze naam is aan de stad gegeven door de enorme rijkdom die het heeft aan kanalen en romantische bruggetjes. Een rondvaart door de stad is dan ook zeker geen slecht idee.