Als speelgoed wordt ze nog steeds versleten door kinderen over de hele wereld. Sommigen vinden haar net te sexy en weer anderen vinden haar net te mager om een voorbeeld te zijn. Deze dame is door de jaren geregeld in opspraak gekomen maar heeft haar populariteit altijd weten te behouden. Wat weet jij eigenlijk over Barbie?

10. Een oude dame

Barbie is al 59 jaar oud maar ziet er nog steeds uit alsof ze nog maar 22 lentes jong is. Als ‘geboortedatum’ wordt namelijk de introductie van Barbie op de internationale speelgoedbeurs van New York gebruikt, welke plaatsvond op 9 maart 1959. Over decennia zijn er slechts kleine wijzigingen verricht aan haar uiterlijk. Eenenveertig jaar later kreeg ze dankzij ‘plastieken’chirurgie in het jaar 2000 eindelijk een navel op haar buik. Wie weet zal haar ranke, slanke lichaam de komende decennia nog wel andere vrouwelijke en menselijke toevoegingen.

9. Barbie’s vader

Jack Ryan, een voormalig ingenieur en raketontwerper voor het Pentagon stond aan de wieg van Barbie. Hij hielp mee Barbie te ontwerpen maar ontwierp ook de pratende pop Chatty Cathy die internationaal nooit zo beroemd werd als ‘dochter’ Barbie. Jack Ryan werkte na voor het Pentagon te hebben gewerkt voor de bekende speelgoedgigant Mattel. Mattel is mede dankzij Barbie, wereldwijd één van de grootste speelgoedfabrikanten. Nog leuk om te vermelden, Jack Ryan was de zesde man van Zsa Zsa Gabor (ze had er in totaal 9), hun huwelijk duurde slechts 1 jaar. ‘Papa’ Jack Ryan overleed in 1991.

8. Van Duitsen bloed


In de nooit zichtbare aderen van Barbie stroomt Duits bloed. Mattel mede-oprichtster Ruth Handler reisde met haar kinderen door Europa waar ze de Duitse pop Bild Lilli vonden. Nou was Lilli niet ontworpen voor kinderen. De nogal sexy pop Lilli was namelijk ontstaan uit een stripfiguur voor volwassen en was een luxueus escortmeisje. De Bild Lilli poppen werden dan ook vooral verkocht aan volwassenen in tabakswinkels en seksshops. Mattel kocht de patentrechten voor $21.600,- en paste de pop aan tot de Barbie die we nu kennen.

7. De naam

Barbie is vernoemd naar Barbara, de dochter van Ruth Handler. Om de balans thuis te behouden werd Ken later vernoemd naar Ruth’s zoon: Kenneth. Later koos Ruth Handler nog vaker namen voor poppen die waren afgeleid van familieleden. Zo kwamen ook de namen van Barbie’s vriendinnen en vrienden zoals Skipper, Tutti, Todd, Stacie, Kelly, and Krissy uit de familie van Ruth Handler.

6. Vermist familielid

Tot de familie van Barbie behoorden ook de tweeling poppen Tutti en Todd. In 1971 verdween Tutti ineens op mysterieuze wijze. Todd bleef bestaan. In 1992 verscheen Stacie. Via roddel en achterklap wordt wel eens beweerd dat Stacie de reïncarnatie van Tutti is! Barbie heeft dus een familie vol drama en mysteries.

5. Mag het een maatje meer zijn?

Barbie wordt gemaakt met een 1:6 schaalverdeling. Een erg onrealistische verhouding die vaak wordt gebruikt voor action figure poppen. Haar verhoudingen staan dan ook vaak ter discussie omdat het volgens veel mensen jonge meisjes nadelig beïnvloed over hun zelfbeeld en over hoe een ideaal lichaam er uit dient te zien.

4. Barbie’s dieettips

In 1965 gooit Mattel nog een beetje olie op het vuur toen ze Slumber Party Barbie op de markt brachten. Bij deze versie van Barbie kreeg je een ‘Hoe val ik af’ boekje en één van de tips in het boekje was: ‘Eet niet!’. Ook kreeg je een weegschaal bij deze Barbie en die weegschaal gaf net onder de 50 kilo aan. Met de gebruikte schaalverhouding van 1:6 betekende dat dat Barbie zo’n 15 kilo ondergewicht had.

3. De allereerste Barbie

De allereerste Barbie’s werden voor $3,00 verkocht. Als je vandaag de dag de gelukkige bezitter bent van een Barbie uit de eerste productielijn, dan is deze voor een verzamelaar ongeveer $27.450 waard. Oftewel is waarde van zo’n €2,55 naar zo’n €23.580,00 gestegen. Niet gek voor een 59-jarige dame met een constant ondergewicht van 15 kilo.

2. Barbie beroemdheden

Mattel heeft over de jaren verschillende Barbiepoppen uitgebracht die op een beroemdheid lijken. De zogenaamde ‘celebrity dolls’. De eerste in rij was Twiggy. Twiggy, ofwel Lesley Hornby was een beroemd fotomodel aan het eind van de jaren zestig. De Twiggy-Barbie werd al gauw opgevolgd door actrice Lucille Ball, de ons allen bekende Elizabeth Taylor, uiteraard Marilyn Monroe, maar ook zangers Cher en ondertussen ook Jennifer Lopez, Katy Peryy, Lyndsey Lohan en vele anderen.

1. Barbie’s carrière

Sinds haar geboorte heeft Barbie laten zien dat ze van alle markten thuis is. Ze heeft dan ook al allerhande beroepen gehad zoals: fotomodel, ballerina, stewardess, actrice, Miss Amerika maar ook zat ze bij de Amerikaanse luchtmacht, was ze chirurg, American Idol winnares en zelf presidentskandidate! Kortom: deze dame is mooi, intelligent en lijdt al 59 jaar aan ondergewicht maar… We love Barbie!