Top 10 Leuke Winterse Uitstapjes

Ken je dat? Als de zon buiten schijnt, dan zijn er genoeg leuke uitstapjes te verzinnen. Dan ga je het bos in, naar het strand, naar een pretpark, naar een stad of waar je maar lekker buiten kunt zijn. Je hoeft je fiets maar te pakken of gewoon een stuk te wandelen en je geniet. Maar… in de winter wordt het lastiger om een leuk uitstapje te verzinnen. Dan vallen veel van de activiteiten die hierboven worden benoemd af en moet je dus iets anders gaan bedenken. Maar wat? Hier is het antwoord. Dit is de top 10 winterse uitstapjes (in Nederland uiteraard) geschikt voor jong en oud(er).


10. Skihal of schaatsbaan

Helaas vriest het in Nederland niet meer zo vaak en zo lang. Hierdoor is het nauwelijks nog mogelijk om op natuurijs te schaatsen. Skiën kan buiten al helemaal niet in Nederland. Daarvoor is ons land veel te plat en ook sneeuw valt er nog nauwelijks. Voor ijs en sneeuw moet je in het buitenland zijn. Misschien ga je op wintersport. Doe je dat niet? Dan is een skihal of schaatsbaan misschien een leuk idee. Zo kun je binnen toch genieten van de Winterse kou en de Winterse activiteiten. Ook voor kinderen is het een leuke (nieuwe) uitdaging. Weet je niet waar je terecht kunt? Kijk dan eens hier. De keuze is enorm.

9. Omniversum

Naar de bioscoop gaan, dat kan iedereen wel verzinnen. Maar heb je al eens aan het Omniversum gedacht? Dit is een hele speciale bioscoop, een grootbeeldfilmtheater. Door een speciale geavanceerde techniek worden de films op een enorm groot projectiescherm geprojecteerd. Dit scherm heeft een koepelvorm en is zo groot als een half voetbalveld. Je kijkt niet alleen voor je naar de film, maar de film bevindt zich rondom je. Hierdoor lijkt het alsof je je middenin de film bevindt. Een subliem geluidssysteem versterkt deze reallife ervaring. Elk uur wordt er een andere film getoond van ongeveer 50 minuten. Het zijn documentaire achtige films met als centrale onderwerpen natuur, mens, cultuur, avontuur en wetenschap. Bijna alle films zijn ook voor (jonge) kinderen geschikt. Het koepelvormige gebouw van het Omniversum bevindt zich in Den Haag. Kijk hier voor het actuele filmprogramma.


8. Kasteel


B.F.G./wikicommons

Kastelen heb je in vele soorten en maten. Allemaal hebben ze een andere geschiedenis met een ander verhaal. Maar ze zijn wel allemaal zeer geschikt als winters uitstapje, want het is er lekker droog en warm. En de keuze is enorm. Kijk hier voor een overzicht van kastelen in Nederland.

7. Bowlen of poolen

Ben je met een gezelschap en wil je lekker actief bezig zijn? Ga dan bowlen of poolen. Daar hoef je niet ver voor te reizen, want het kan in bijna elke Nederlandse stad (en dorp). Veel plezier met het spel en de strijd om de winst.


6. Zee aquarium


Ecomare/Mike Bink grafie

In de winter mis je de warmte van de zon. Maar misschien mis je het ook om een duik te nemen in het water van de zee. Dat kun je natuurlijk wel gewoon doen, bijvoorbeeld tijdens de Nieuwjaars duik, maar of dat nou echt leuk is? Misschien kan een uitstapje naar een zee aquarium je een beetje het gevoel van de zee geven. Daar ben je even in een andere wereld, in een wereld vol met pracht en praal. Zee aquaria bevinden zich veelal aan de westkust en op de Waddeneilanden. Maar er zijn ook uitzonderingen. Zo heeft bijvoorbeeld ook Maastricht een tropisch zee aquarium.

5. Steenkolenmijn Valkenburg

Een bezoek aan de steenkolenmijn in Valkenburg is uitermate geschikt als winters uitstapje. Je bevindt je hier lekker warm en droog onder de grond, ver weg van de kille buitenwereld. In een film wordt getoond hoe mijnwerkers (in het verleden) te werk gaan. Met een ex-mijnwerker ga je vervolgens de wereld van de steenkoolwinning verkennen. Je reist als het ware door het verleden, langs oude machines die werden gebruikt voor het winnen van kolen. Er werken 14 ex-mijnwerkers bij de Steenkolenmijn in Valkenburg, ieder met een eigen verhaal met anekdotes en humor.


4. Midget Voetgolf

Midget voetgolf is uniek in Nederland. Het is een variant op midget golf. Je maakt hierbij geen gebruik van een stick, maar van je voet om de bal in de hole te krijgen. Daarbij zijn ook andere voetbalkunsten toegestaan, zoals koppen, stiften, volleys en lange uithalen. Een midget voetgolf baan bestaat uit meerdere holes, opgebouwd van makkelijk naar moeilijk. Je speelt dit spelletje in Nieuw-Vennep.

3. Winkelcentrum

In de Nederlandse steden zijn vele gezellige winkelcentra. In de wintertijd (voor kerst) is het hier extra gezellig. Dan is het er mooi versierd en hangen er gezellige lichtjes. In veel grote steden is er ook een kerstmarkt of zijn er zelfs meerdere kerstmarkten met leuke kraampjes, een draaimolen, reuzenrad en/of een ijsbaan. Hier staat een overzicht van alle kerstmarkten in Nederland. En natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een dagje of een paar dagen naar een kerstmarkt in Duitsland te gaan. Die vind je al dichtbij Nederland, vlak over de grens.

2. Miniatuurwereld


Cqui /wikicommons

Dit is met name een leuk uitstapje met jonge kinderen. Ga naar een miniatuurwereld. Iedereen kent natuurlijk Madurodam, maar er zijn ook andere miniatuurwerelden. Zo bevindt zich de grootste miniatuurwereld in Rotterdam (Miniworld Rotterdam). Je kijkt hier naar minibewoners, die wonen, werken, reizen en allerlei andere avonturen beleven. Er zijn huizen, auto’s, treinen, havens, polderlandschappen en allemaal andere dingen die ook te vinden zijn in het echte leven. Dit alles is in beweging. Zelfs dag en nacht wisselen elkaar hier af. De lichtjes gaan branden als het donker wordt. Ook op andere plekken zijn miniatuurwerelden te vinden. In de tijd voor kerstmis zie je deze werelden ook verschijnen in verschillende tuincentra, dan kun je daar een minikerstwereld bezichtigen. Zo is er ieder jaar een grote Christmas World in de Intratuin in Duiven.

1. Nederlands IJsbeeldenfestival

Elk jaar is er het Nederlands IJsbeeldenfestival, dat plaatsvindt in het ArenaPark in Amsterdam. Hier hebben ijskunstenaars uit enorme ijsblokken een spectaculaire ijssculpturen wereld gemaakt. Met prachtige felgekleurde verlichting worden de beelden betoverend mooi. Naast het bekijken van kunstwerken is er ook voldoende te doen voor kinderen, zoals een draaimolen. En er is een eetgelegenheid.