Een dag naar de dierentuin is leuk voor jong en oud. Ieder land heeft weer zijn eigen dierentuinen die geliefd zijn bij het publiek. Ga je naar België en wil je weten welke dierentuinen het bezoeken waard zijn? Laat je dan inspireren door de top 10 dierentuinen van België.

10. Wildpark Grotten van Han

wildpark han

Great Pics – Ben Heine / Shutterstock.com

De Grotten van Han staan bekend als de mooiste grotten van België. Het complex ligt in een groot natuurgebied dat ook het bezoeken waard is. Hier vind je het Wildpark Grotten van Han. Het bijzondere aan dit park is dat je op safaritocht gaat door de natuur. Tijdens een rit met de auto krijg je de kans om de Europese big five te spotten: bizons, wolven, bruine beren, lynxen en veelvraten. Je kunt ook wandelend van de natuur en de dieren genieten.

9. SEA LIFE Blankenberge

SEA LIFE Blankenberge is de perfecte bestemming wanneer je meer wilt weten over de onderwaterwereld. Je vindt dit aquarium aan de Belgische kust. Tijdens een bezoek leer je meer over tropische vissen, ontdek je wat voor prachtige dieren er in de Noordzee zwemmen en kun je door een echte oceaantunnel wandelen. SEA LIFE Blankenberge heeft ook zeeleeuwen, otters en pinguïns. Woon een van de voedermomenten bij om meer over deze dieren te weten te komen.

8. Dierenpark de Zonnegloed

zonnegloed

Deze dierentuin is net iets anders dan de rest op dit lijstje. Het is namelijk een opvangcentrum voor dieren. Zo verzorgen zij dieren die illegaal als huisdier werden gehouden of slecht behandeld werden in circussen en andere shows. Er zijn meer dan 400 verschillende dieren te bewonderen, van beren en woestijnvossen tot apen en schildpadden. Het mooie aan dit park is dat de prijs van je ticket een beter leven biedt aan al deze dieren.

Check trouwens voordat je naar een van de Belgische dierentuinen gaat of je dierentuin korting kunt krijgen.

7. Parc animalier de Bouillon

Parc animalier de Bouillon

Donarreiskoffer /wikipedia/CC BY 4.0

In de Ardennen vind je het Parc animalier de Bouillon. Dit dierenpark heeft meer dan 500 dieren, van diersoorten die van nature voorkomen in Europa tot exotische dieren. Zie hyena’s door hun verblijf sluipen, ontdek de bijzondere neusbeer of bewonder de Siberische tijgers. Bij de dierentuin vind je ook een groot speelpark, zodat de kinderen zich geen moment hoeven te vervelen.

6. Wildpark La Roche-en-Ardenne

Ook dit dierenpark ligt in de Ardennen en is helemaal één met de natuur. Het is maar liefst 10 hectare groot en ligt in een bosrijk gebied. Door het dierenpark is een wandeling uitgestippeld waarbij je de mooiste dieren spot die van nature in de omgeving van de Ardennen voorkomen. Wildpark La Roche-en-Ardenne heeft daarnaast ook een kinderboerderij waar de allerkleinsten de verschillende huisdieren kunnen voeren en aaien.

5. Safaripark Monde Sauvage

Monde Sauvage

Altijd al een Afrikaanse safari willen meemaken? Je hoeft er niet voor naar Afrika af te reizen, want je beleeft het bij Safaripark Monde Sauvage. Deze dierentuin staat vooral bekend om zijn grote savanne waar je met je eigen auto of een safaritrein een tocht kunt maken. Ontdek een grote kudde antilopen of bewonder de olifanten van dichtbij. Het park heeft ook een canyon met ijsberen en een bijzonder apeneiland.

4. Bellewaerde

Bellewaerde

Pehuyghe/wikipidia/ CC BY-A 3.0

Bij Bellewaerde krijg je niet alleen prachtige dieren te zien. Het is ook een themapark met attracties, van bloedstollende achtbanen tot spetterende waterattracties. (zie ook onze top 10 pretparken van België). Tijdens een wandeling door de dierentuin kom je giraffes, zebra’s, luipaarden, leeuwen en nog veel meer exotische dieren tegen. Het voordeel aan een bezoek aan Bellewaerde is dat je het beste van twee werelden krijgt: leuke attracties en bijzondere dieren.

3. Antwerp Zoo

Antwerp Zoo

Erik AJV / Shutterstock.com

De dierentuin van Antwerpen heeft een prachtige locatie in het hart van de stad. De dierentuin werd in 1843 geopend, wat het niet alleen de oudste dierentuin van België maakt, maar ook een van de oudste ter wereld. Je vindt er een aquarium, reptielengebouw, savanne en een groot leefgebied voor verschillende soorten mensapen. Ook vogels hebben een eigen locatie in deze dierentuin.

2. ZOO Planckendael

ZOO Planckendael

Steven Van Aerschot / Shutterstock.com

Maak een reis door de wereld tijdens een bezoek aan ZOO Planckendael. Deze dierentuin is opgedeeld in verschillende themagebieden, zoals Azië, Afrika en Amerika. Hier vind je dieren uit deze regio en dompel je jezelf helemaal onder in de natuurlijke omgeving van deze dieren. Het is ook mogelijk om verschillende voedermomenten bij te wonen. Zo zie je wat de dieren te eten krijgen en leer je meer over hun manier van leven. In de dierentuin zijn ook meerdere speeltuinen te vinden, waardoor kinderen hun energie goed kwijt kunnen tijdens een dagje weg.

1. Pairi Daiza

Pairi Daiza

Nataliya Nazarova / Shutterstock.com

Pairi Daiza is meerdere keren uitgeroepen tot beste dierentuin van Europa, dus het is niet gek dat dit park de nummer één van dit lijstje is. Het concept is dat je door verschillende werelden reist wanneer je dit park bezoekt. Bewonder ijsberen en rendieren die in koude toendra’s leven, ontdek het dierenrijk van Indonesië of breng een bezoek aan de reuzenpanda’s in het Chinese gedeelte van het park. Ieder gebied is zorgvuldig aangekleed, met architectuur en planten die helemaal bij het thema passen.

Bekijk hier de 10 populairste dierenparken in Nederland en de populairste dierentuinen van Duitsland.
En lees ook eens de top 10 van grootste pretparken in de wereld, en grootste pretparken in Europa, de leukste pretparken in Duitsland en de leukste pretparken in België