Wie is er niet naar de Efteling geweest? Veel ouders gaan met hun kinderen naar dit themapark toe. Ook gaat bijna elke school wel een keer met de leerlingen naar de Efteling. Het attractiepark, gelegen in Kaatsheuvel, is een van de oudste nog geopende parken in Europa. Op 31 mei 1952 werd de Efteling geopend met het Sprookjesbos. In de loop der tijd is het park enorm uitgebreid en heeft het vele nieuwe attracties gekregen. Het is qua oppervlakte en bezoekersaantallen tegenwoordig het grootste attractiepark van de Benelux. Tijdens een bezoek aan de Efteling kun je heel veel attracties bekijken. Er is zelfs zoveel te doen, dat het lastig kan zijn om alle attracties te bezoeken. In dit artikel bespreken we de top 10 van attracties in de Efteling die je zeker niet mag missen!

10. De Vliegende Hollander

De Vliegende Hollander is een vrij nieuwe attractie in de Efteling. Het werd in 2007 in het gedeelte Ruigrijk geopend. De attractie is een combinatie van een walk-through, een dark water ride en een waterachtbaan. In het begin waren er nog een aantal technische problemen met de attractie, waardoor de attractie in het seizoen 2007 gesloten is geweest. In 2008 waren de problemen echter opgelost. Sindsdien zijn vele duizenden bezoekers naar deze attractie geweest. De Vliegende Hollander gaat over de sage van het gelijknamige spookschip.

9. Joris en de Draak

Joris en de Draak is een houten achtbaan rondom de legende van Sint Joris en de Draak. De attractie vindt zich in het gedeelte Ruigrijk, waar eerst de Pegasus achtbaan was gevestigd. Sinds 1 juli 2010 is de attractie voor het publiek geopend. Karel Willemen heeft de achtbaan ontworpen. Hij heeft ook De Vliegende Hollander ontworpen. In de achtbaan wordt de strijd aangegaan met de draak. Twee treinen strijden tegen elkaar om de draak te verslaan. De ene trein doet dit met water, de ander met vuur. De trein die als eerste bij het finishbord eindigt, wint. De attractie is 25 meter hoog en iedere baan is 810 meter lang. De maximumsnelheid is maar liefst 75 km/h.

8. Vogel Rok

Vogel Rok is een volledig overdekte achtbaan die zich bevindt in het gedeelte Reizenrijk. De attractie werd geopend op 9 april 1998 en is gebouwd door Vekoma. De achtbaan is een Custom MK-900 coaster. De aankleding van de attractie is ontstaan uit 1001 Nacht. Daarin speelt de vogel Roc een rol. Een rit in de achtbaan duurt 1 minuut en 41 seconden. Je ervaart 3,5 g aan g-kracht tijdens de rit. De attractie kostte de Efteling 28 miljoen gulden. Daarmee was het destijds de duurste attractie van de Efteling.

7. Halve Maen

De Halve Maen is een schommelschip in het gedeelte Ruigrijk. Het is een kopie van een VOC-schip, dat ligt in een haventje wat de stijl van Anton Pieck heeft. De Halve Maen werd in 1982 geopend en werd gezien als de tweede “heftige” attractie die de Efteling bouwde. De Python werd een jaar eerder geopend. Met deze attracties is de Efteling zich meer gaan richten op oudere jeugd en volwassenen. De Halve Maen is 20 meter hoog en kan tot 25 meter uitzwaaien. Dit kan tot een snelheid van 54 km per uur. Er kunnen in totaal 84 mensen in de schommel. Daarmee is het de grootste schipschommel ter wereld, waarmee het in het Guinness Book of Records staat.

6. Python

https://www.youtube.com/watch?v=zWmL3MoQ2mQ

De Python is een van de meest bezochte attracties in de Efteling. De achtbaan werd op 13 april 1981 voor het publiek toegankelijk. In die tijd was het een spectaculaire achtbaan met loopings en kurkentrekkers. De stalen achtbaan is 29 meter hoog en heeft een baanlengte van 750 meter. Er zitten twee loopings en twee kurkentrekkers in. De achtbaan behaalt een topsnelheid van 85 km per uur en een g-kracht van 3,5 g.

5. Het Sprookjesbos

Het Sprookjesbos bestaat sinds 31 mei 1952. Er is maar liefst twee jaar gewerkt om tien sprookjes in het Sprookjesbos neer te zetten. Anton Pieck heeft de sprookjes ontworpen, en de technische uitvoering was in handen van Peter Reijnders. Je vindt er bijvoorbeeld sprookjes als het Kasteel van Doornroosje, de Kikkerkoing, de Magische Klok, Sneeuwwitje en de Put van Vrouw Holle. Terwijl je langs de paden loopt, kom je 15 paddenstoelen tegen waaruit vrolijk klinkende muziek klinkt. Je hoort een klavecimbelmenuet van Christian Petzold. Vooral met kleine kinderen is deze attractie in de Efteling een must.

4. Symbolica: Paleis der Fantasie

Symbolica: Paleis der Fantasie is een spoorloze darkride in de Efteling. De attractie heeft in totaal 35 miljoen euro gekost en is daarmee de duurste attractie in de geschiedenis van de Efteling. De bouw startte in januari 2016 en uiteindelijk werd de attractie geopend op 1 juli 2017. De attractie is gebaseerd op de Pardoes sage van Henny Knoet. Op dit moment is Symbolica de enige trackless darkride in Nederland.

3. Fata Morgana

De Fata Morgana is een van de eerste moderne darkrides in de Benelux. Na vijf jaar van onderzoek en ontwerp werd de attractie uiteindelijk op 27 maart 1986 geopend. In kleine boten maak je een reis in de Oosterse wereld. Het mysterieuze, Oosterse paleis beschikt naast de attractie over restaurant de Oase en souvenirwinkel de Bazaar.

2. Baron 1898

Baron 1898 bevindt zich in het Ruigrijk gedeelte, tussen de Gondoletta, de Piraña en de Vliegende Hollander. Het is een vloerloze stalen duikachtbaan. Sinds 2015 is de attractie voor bezoekers geopend. De achtbaan heeft als thema een Nederlandse goudmijn. Het ontwerp is gebaseerd op de Staatsmijn Orange-Nassau 1 in Heerlen. Tijdens de attractie word je onder andere in enkele seconden naar 30 meter hoogte gebracht, alwaar je na een paar seconden stil te hangen, met een enorme vaart naar beneden valt. Dit is een attractie voor de waaghalzen!

1. Droomvlucht

Droomvlucht is een prachtige attractie die bij een bezoek aan de Efteling een must is. Het is een hangende darkride die is ontworpen door Ton van de Ven. In deze darkride zweef je in gondels door een droomwereld. Omdat iedere gondel individueel wordt bestuurd, gaat de gondel in verschillende snelheden door de attractie heen. Aan het einde van de rit maak de gondel in een spiraal een vrije val naar beneden. Als je na de Droomvlucht even wilt genieten van een hapje en een drankje, is dat mogelijk in het restaurant de Gulden Gaarde.