Met maar liefst 236 afleveringen, tien seizoenen en zes geweldige acteurs is Friends de meest iconische sitcom aller tijden geworden. De serie draait om de levens van zes vrienden in New York, die allemaal het leven nog uit proberen te vogelen. Monica, Chandler, Rachel, Ross, Phoebe en Joey zijn tien jaar lang door miljoenen mensen op de voet gevolgd. En er gaat nog steeds geen dag voorbij zonder dat er een herhaling van deze serie op tv te zien is. Benieuwd naar de leukste momenten van deze serie? Hier is de top 10 beste afleveringen van Friends.

10. The pilot

Tijdens de allereerste aflevering van de serie leren we alle zes de vrienden kennen. Rachel is van haar bruiloft weggelopen, bruidsjurk en al, en wordt door haar oude vriendin Monica verwelkomd in de groep. Het is meteen duidelijk hoe verschillend alle personages zijn: van spiritueel tot macho, en van oppervlakkig tot nerd. Een leuke nostalgische aflevering voor iedere fan van de serie.

9. The one with the football

Zoals het hoort bij een echte Amerikaanse serie, heeft Friends meer dan genoeg Thanksgiving afleveringen gemaakt. Tijdens deze iconische aflevering spelen de zes vrienden een potje American Football, met een grote familieruzie tussen Ross en Monica als gevolg. Een aflevering waarin de dynamiek tussen alle personages goed te zien is. En een bonus voor alle Nederlanders: in deze aflevering vechten Chandler en Joey om de aandacht van een Nederlandse vrouw.

8. The one where Rachel finds out

Het liefdesverhaal tussen Ross en Rachel is één van de grootste successen van Friends. Fans hielden van de constante spanning tussen deze twee personages en de vraag of het uiteindelijk toch wel goed zal komen. In deze aflevering komt Rachel er achter dat Ross verliefd op haar is. Het begin van deze grootse romance die fans nog tot het einde van de serie bezighield.

7. The one with Ross’s wedding

Aan het einde van het vierde seizoen staat Ross op het punt om te trouwen met zijn Britse vriendin Emily. Daarom zien we iedereen voor een keer in een andere setting: Londen. Joey hangt de tourist uit, de relatie tussen Chandler en Monica komt op gang en Phoebe moet helaas thuis blijven omdat ze hoogzwanger is. Deze aflevering heeft één van de grootste cliffhangers van Friends: heeft Ross zijn hele huwelijk op het spel gezet door Rachels naam te noemen tijdens de ceremonie?

6. The one with unagi

Deze aflevering toont aan wat de echte kracht van Friends is: geen grote verhaallijnen en een dramatisch plot, maar juist vreemde humor en sterke one-liners. Ross probeert Rachel en Phoebe te overtuigen dat zelfverdediging vooral draait om “unagi”: een constant bewustzijn over je omgeving. Een uitspraak die leidt tot een aantal hilarische scènes waarin Ross belachelijk wordt gemaakt door zijn vrienden. Ondertussen geeft Chandler een zeer ongemakkelijke Mixtape cadeau aan Monica. Trouwe fans van de serie zullen oude bekende Janice uit duizenden herkennen.

5. The one where everybody finds out

De relatie tussen Monica en Chandler is lange tijd geheim gebleven, maar dat kan natuurlijk niet altijd zo blijven. Tijdens deze afleveringen komen alle personages er langzaam achter dat deze twee samen zijn. Het duurt even voordat het geheim eindelijk open op tafel komt, met een hoop geroddel als gevolg. Een iconische aflevering door de steeds herhaalde zin: “They don’t know that we know that they know that we know.” Volg je het nog?

4. The one with the flashback

Kijkers van de show kennen de zes vrienden alleen als twintigers en dertigers. Ze werken en wonen in New York, en staan midden in het volwassen leven. Tijdens deze aflevering krijgen we een kijkje in het eerdere leven van deze personages. Wat gebeurde er een jaar voor de eerste aflevering? Het blijkt al snel dat de verhoudingen tussen de zes personages iets gecompliceerder zijn dan we dachten. Ross en Phoebe worden wat closer en Rachel heeft geheime fantasieën over Chandler. Deze absurde situaties maken deze aflevering vooral leuk voor fans die de rest van de show goed kennen.

3. The one where Eddie moves in

Een emotionele aflevering voor iedereen die van de vriendschap van Joey en Chandler houdt. De twee wonen niet meer samen, maar missen elkaar alsof ze een jarenlange relatie hebben. Maar de echte hoofdrol in deze aflevering is voor Phoebe. Haar lied Smelly Cat krijgt een ware videoclip. Dit absurde lied over een zwerfkat is een beroemd onderdeel van de serie geworden, en krijgt tijdens deze aflevering dus wat extra aandacht. Uiteindelijk blijkt dat het grote artiestenbestaan niet is weggelegd voor Phoebe, dus blijft ze maar lekker bij haar vertrouwde gitaar en rare liedteksten.

2. The one with the embryos

Je zou zeggen dat het een big deal is wanneer Phoebe een ivf behandeling ondergaat om draagmoeder voor haar broer te worden. Maar nee, het belangrijkste element in deze aflevering is de strijd om het appartement van Monica en Rachel. De dames worden uitgedaagd door Chandler en Joey, die ook wel eens willen weten hoe het is om in het grotere appartement te wonen. Er wordt een quiz bedacht door Ross, en de vragen die de vrienden over elkaar moeten beantwoorden zijn hilarisch. Deze aflevering staat bekend om zijn humor en om de leuke nieuwe informatie die we leren over de vrienden.

1. The last one

Het grootste probleem waar populaire series mee kampen is het einde. Hoe brei je een eind aan een serie die tien jaar lang op televisie is geweest en miljoenen fans heeft? De makers van Friends wisten precies wat de fans wilden zien: een gelukkig einde voor iedereen. Vooral Rachel en Ross krijgen eindelijk het einde waar fans al jaren op hebben gewacht. In de laatste scène nemen de vrienden afscheid van het appartement waar ze jarenlang lief en leed hebben gedeeld, net zoals de kijker afscheid neemt van deze zes geliefde personages.
Naar boven