Top 10 Leukste Kerstfilms

Kun jij niet wachten tot de feestmaand zich weer aandient? Gezellig samenzijn met familie en vrienden, lekker eten en elkaar verrassen met cadeaus! Om alvast in de stemming te komen hebben wij de top 10 van leukste kerstfilms samengesteld.

10. A Christmas Story – 1983

a-christmas-story-1983

De film ‘A Christmas Story’ – gemaakt door Bob Clark – is gebaseerd op het boek ‘In God We Trust, All Others Pay Cash’. Dit is geschreven door Jean Shepherd. In de film – die zich afspeelt in de jaren ’40 – volgen we Ralphie in zijn streven om een geweer van het type Red Ryder BB te bemachtigen. De jongen zelf vindt dit het perfecte kerstgeschenk! Zijn leraar, zijn ouders en ook de Kerstman zelf zijn een andere mening toegedaan. Twee jaar geleden is ‘A Christmas Story’ toegevoegd aan de ‘National Film Registry’. Deze erkenning geeft aan dat de film van belangrijke esthetische waarde is.

9. Scrooged – 1988

scrooged-1988

Tijdens het zien van ‘Scrooged’ ervaar je in welgeteld 101 minuten de ultieme kerstgedachte: heb je naasten lief. In de film zien we hoe meedogenloos de rijke televisiemagnaat Frank Cross te werk gaat. Ondanks zijn brute acties krijgt hij een tweede kans. Op een dag krijgt hij namelijk bezoek van een drietal geesten. Zij nemen hem mee terug naar zijn verleden, confronteren hem met het heden én geven hem een voorproefje van de toekomst. Je kunt je voorstellen dat zijn toekomst er niet heel liefdevol uitziet! Zal Cross tot zelfinkeer komen? ‘Scrooged’ is gebaseerd op het boek ‘A Christmas Carol’ geschreven door Charles Dickens.

8. Miracle On 34th Street – 1947

miracle-on-34th-street

Ook ‘Miracle On 34th Street’ is opgenomen in de ‘National Film Registry’. Net na het verschijnen ervan sleepte de film vier ‘Academy Awards’ in de wacht. ‘Miracle On 34th Street’ is een bewerking van het gelijknamige boek geschreven door Valentine Davies. Deze auteur kwam op het idee voor het boek toen hij zelf in de rij stond voor de Kerstman in een warenhuis. Hij keek om zich heen en besefte dat Kerstmis wordt uitgebuit als een melkkoe.

7. Elf – 2003

elf

Het zal je maar gebeuren; geadopteerd worden door de Kerstman! Het overkomt baby Buddy. Hij groeit op tussen de elfjes op de Noordpool. Als hij volwassen is, besluit Buddy om zijn echte vader te gaan zoeken. Deze zoektocht brengt hem naar New York. Het leven in de stad stelt hem aardig op de proef. Niemand gelooft hem als hij zegt dat hij door de Kerstman is opgevoed. Kan hij zijn vader overtuigen? ‘Elf’ is geschreven door David Berenbaum. De hoofdrollen worden gespeeld door James Caan, Zooey Deschanel en Will Ferrell.

6. The Nightmare Before Christmas – 1993

the-nightmare-before-christmas

Misschien gaat er iets dagen bij ‘Jacks ongelooflijke kerstreis’? Onder deze titel kwam de musical animatiefilm ‘The Nightmare Before Christmas’ in Nederland uit. De film is gebaseerd op een gedicht van Tim Burton. Na enkele jaren lukte het Burton om zijn werkgever – The Walt Disney Company – te overtuigen om er een film van te maken. In ‘The Nightmare Before Christmas’ zien we hoe Jack Skellington – inwoner van Halloween Town – een uitstapje maakt naar het nabijgelegen Christmas Town. Hij is hiervan enorm onder de indruk! Eenmaal thuis zet Jack alles op alles om het Kerstfeest te introduceren in zijn stad.

5. The Muppet Christmas Carol – 1992

the-muppet-christmas-carol

Ook ‘The Muppet Christmas Carol’ – net als het eerdergenoemde ‘Scrooged’ – is een bewerking van de roman ‘A Christmas Carol’ geschreven door Charles Dickens. Op Kerstavond laat Scrooge zich weer eens onvriendelijk uit tegen de mensen in zijn omgeving. Dan grijpen de drie geesten in! Zij maken Scrooge duidelijk dat alles draait om liefde. De hoofdrol van Scrooge wordt gespeeld door Michael Caine. Verder zijn er bijrollen voor een aantal Muppets.

4. Santa Claus – 1985

santa-claus-1985

‘Santa Claus’ moet je echt een keer gezien hebben! Deze film staat bekend als ware kerstklassieker. Feitelijk bestaat de film uit twee delen. Allereerst gaan we eeuwen terug in de tijd. We zien hoe de Kerstman gekozen wordt om alle kinderen – overal ter wereld – een cadeau te mogen brengen. Deel twee van ‘Santa Claus’ speelt zich af in de huidige tijd. Patch – half mens en half elf – is enorm jaloers op de Kerstman. Hij kan het niet uitstaan dat hij niet een belangrijkere rol in het kerstfeest mag spelen. Patch besluit om een samenwerking aan te gaan met een kwaadaardige speelgoedmagnaat. Zullen zij erin slagen om de Kerstman aan de kant te zetten?

3. Gremlins – 1984

gremlins-1984

Na lang zoeken vindt een vader eindelijk een kerstcadeau voor zijn zoon: een schattig klein diertje. Blij als dat hij is omdat hij zo’n leuk cadeau heeft gevonden, gaat hij misschien wat te snel voorbij aan de uitleg; het diertje mag geen water, geen eten na middernacht en gedijt niet goed bij fel licht. Zoonlief neemt het niet zo nauw met deze regels! Het duurt niet lang of hun huis wordt overgenomen door een bende groene ‘Gremlins’. In 1990 kreeg deze film een vervolg. Beide films hebben veel geld in het laatje van de makers gebracht.

2. Home Alone – 1990

home-alone-1990

Over kassucces gesproken; tot deze categorie behoort ook ‘Home Alone’. Elk jaar weer komt deze film op televisie. Kevin wordt vergeten! Zijn familie vertrekt zonder hem op vakantie. Aangezien het Kerstmis is kunnen zij niet snel naar huis. Dat kan Kevin niet zoveel schelen. Hij beleeft een paar superdagen zonder regels en zonder zijn vervelende broer. Dan ontdekken twee inbrekers dat de jongen moederziel alleen thuis is. Kevin blijkt heel slim; door het hele huis plaatst hij boobytraps. Uiteindelijk wordt hij weer herenigd met zijn familie. Er zijn in totaal vier vervolgen gemaakt op ‘Home Alone’.

1. It’s A Wonderful Life – 1946

its-a-wonderful-life-1946

‘It’s A Wonderful Life’ begint met beelden van een jonge, enthousiaste George Bailey. Hij wil de wereld ontdekken! Zijn leven loopt anders; George neemt na de dood van zijn vader het familiebedrijf over, trouwt met zijn jeugdliefde en krijgt kinderen. Voor hij het goed en wel in de gaten heeft zit hij met handen en voeten gebonden. Hij komt zijn geboortestad niet uit! Als zijn oom dan ook nog de ondergang van het bedrijf inleidt ziet George het niet meer zitten, en dronken en gedesillusioneerd wil hij er een aan eind aan maken. Dan daalt beschermengel Clarence af naar aarde en laat George zien hoe Bedford Falls eruit zou hebben gezien zonder zijn aanwezigheid: het dorp is in de greep van het grote geld, schimmige kroegbazen en prostitutie. Deze beelden laten George zien wat voor “Wonderful life” hij leidt en wil niets liever dan terug naar zijn familie en vrienden. ‘It’s A Wonderful Life’ tot één van de beste films ooit gemaakt.

    1. hamid november 4, 2014
    2. Edward december 6, 2014
    3. kevin december 27, 2014
    4. Cees december 28, 2018

    Jouw Reactie?