Top 10 Leukste Ziekenhuis Series

Aantrekkelijke dokters, dramatische werkdagen en hier en daar een happy end. Was het leven in een ziekenhuis altijd maar zo meeslepend. De ziekenhuisserie is een waar genre geworden op televisie. Of het nu gaat om dramaseries die vooral om het liefdesleven van het personeel draaien, of om comedies die graag wat stereotypes rondom ziekenhuizen op de hak nemen. Kijkers smullen er van en leren gaandeweg ook nog het een en ander over verschillende medische problemen. Benieuwd geworden? Hier zijn de tien beste ziekenhuisseries.

10. St. Elsewhere

Deze serie wordt vaak genoemd als de best bekeken ziekenhuisserie ooit. Met supersterren als Denzel Washington wist St. Elsewhere iedereen aan de buis gekluisterd te houden tijdens de jaren 80. De serie zette de toon voor alle ziekenhuisseries die volgden: met humor, drama, hier en daar een plottwist en wat zoetsappige momenten wist de serie miljoenen fans te vergaren. Bovendien werd deze reeks beloond met maar liefst 24 awards, waaronder de Emmy voor de beste dramaserie.

9. General Hospital

Iedereen kent het traditionele soap format: een grote groep vaste personages met allerlei verschillende persoonlijkheden en achtergronden, die door de jaren heen de meest dramatische en absurde levens lijken te lijden. General Hospital is niet anders, maar vindt wel plaats in een ziekenhuis. De soap is al sinds 1963 op televisie te zien, en is vandaag de dag nog steeds populair. Door de jaren heen zijn er flink wat sterren te zien geweest in de serie: van Ricky Martin tot Elizabeth Taylor.

8. Children’s Hospital

 Children's hostpital

Tussen al het drama door moet er ook ruimte zijn voor een beetje humor. Children’s Hospital wilde precies dat bereiken. De serie zet zichzelf vooral neer als een parodie op de dramatische ziekenhuisseries die de norm zijn. De komedie staat bekend om zijn absurde humor die soms ook een beetje op het randje is, en draait om de levens van een groep doktoren in een kinderziekenhuis.

7. Nip/Tuck

nip tuck

Plastische chirurgie neemt door de jaren steeds meer toe in populariteit. Daar speelt Nip/Tuck leuk op in. De serie combineert het beste van twee werelden: drama en komedie. De levens van twee plastisch chirurgen worden gevolgd, wat soms leidt tot wat liefdesdrama of problemen met patiënten, maar ook veel leuke en hilarische situaties. Met gastrollen van veel beroemdheden werd deze serie binnen de kortste keren een grote hit.

6. Nurse Jackie

 Nurse Jackie

Er is één ding wat al deze ziekenhuisseries je leren: het leven van een verpleegkundige gaat niet altijd over rozen. Zo ook het leven van Nurse Jackie. Haar relatieproblemen en drugsverslaving zijn de leidraad voor deze serie. Ondertussen probeert ze ook nog eens zo goed mogelijk voor haar patiënten te zorgen, want niet altijd goed lukt. Dat klinkt niet bepaald als een feestje, maar deze show staat toch bekend om zijn zwarte humor. Wie houdt van komedie met een donkerder randje is dus helemaal op zijn plek bij Nurse Jackie.

5. MASH

MASH

Een klassieker, in elke zin van het woord. Gebaseerd op de Robert Altman film met dezelfde naam, had waarschijnlijk niemand hebben verwacht dat de tv-serie zou kunnen tippen aan de populariteit van de film. De film die flink kritiek uitte op oorlog in het algemeen, en specifiek de oorlog in Vietnam (hoewel de serie plaats vond in Korea). Alan Alda, al een ster, werd een mega ster door zijn rol als bijdehante chirurg die met behulp van zijn gezond verstand in een bloed doordrenkte geïmproviseerde operatiekamer moet proberen niet door te draaien. Radar, Hot Lips … wat een geweldige karakters.

4. ER

ER

Met maar liefst 116 awards op zak heeft ER zich door de jaren heen zeker bewezen. Een leuk feitje is dat de show is ontwikkeld door de schrijver van Jurassic Park, die het script voor ER graag wilde verfilmen. Het werd echter een televisieserie, en ook meteen één van de meest populaire aller tijden. De serie betekende het begin van de carrière van George Clooney, maar ook de andere castleden werden door de jaren heen vaste gezichten op de televisie. Ondanks de populariteit kwam er na 15 jaar toch een einde aan de serie. In 2009 was de laatste aflevering te zien, met gastoptredens van vele oude bekenden die vanaf het begin in de show te zien waren.

3. Scrubs

Scrubs

Na de meerdere drama en komedie series die in ziekenhuizen plaatsvonden, werd het ook tijd om een sitcom te maken over een groep artsen. Scrubs vertelde het verhaal van de jonge en naive J.D., die de meest absurde dingen meemaakt tijdens zijn coschappen in het ziekenhuis. De serie staat bekend om zijn vreemde humor, maar ook om de ijzersterke cast die precies weet hoe je een ziekenhuisserie hilarisch kunt maken.

2. House

House

Je kunt niet altijd alles mee hebben. Een medisch genie is niet meteen een sociale vlinder. Zo ook Dr. Gregory House, die de meest zeldzame en unieke ziektebeelden herkent en kan behandelen maar ondertussen totaal niet goed overweg kan met mensen. Hij is te bot, direct en vaak ook erg cynisch. Tussen de bedrijven door ontwikkelt hij ook nog een lichte verslaving aan pijnstillers, wat zijn werk er niet makkelijker op maakt. Dit alles maakt hem niet geliefd bij zijn patiënten en collega’s, maar kijkers van de serie houden van Dr. House.

1. Grey’s Anatomy

 Grey's Anatomy

Dr. Meredith Grey is al jarenlang een iconisch gezicht op televisie. De vrouwelijke chirurg in opleiding vertelt haar verhaal en dat van de andere artsen waar ze mee samenwerkt. De serie staat vooral bekend om al het drama dat zich binnen en buiten het ziekenhuis afspeelt. Liefde, vriendschap en regelmatig ook een schokkende dood van één van de belangrijkste personages. Fans van de serie zijn aan het scherm gekluisterd en kunnen vaak niet wachten nadat er weer een grootste cliffhanger is geweest. Hierdoor is Grey’s Anatomy vandaag de dag nog steeds één van de populairste shows op televisie.