Top 10 Liefdessymbolen uit de Geschiedenis

Tegenwoordig is het hart het belangrijkste symbool van de liefde. Dit symbool stamt al uit een ver verleden. Het hart is lange tijd gebruikt als symbool voor spiritualiteit, emotionaliteit, moraliteit en vroeger ook als symbool voor intelligentie. In het verleden gebruikten mensen ook andere tekenen en symbolen om hun liefde voor een ander uit te drukken. Hier zijn tien oude liefdessymbolen.

1. De duif, een symbool van vrede en diepe liefde

duif liedessymbool
Peretz Partensky/flickr

Duiven staan al lang bekend als symbool voor vrede, maar ze staan ook symbool voor diepe liefde. Een mannetjes- en vrouwtjesduif blijven hun leven lang samen. Als een van hen dood gaat, dan is het vaak onmogelijk voor de ander om nog te blijven leven. Mannetjesduiven helpen hun vrouwtjesduif in de zorg voor hun jongen. Dit maakt dat de dieren worden gezien als toegewijde, liefdevolle dieren. Om deze redenen staan ze ook symbool voor loyaliteit en trouw. In het hindoeïsme representeert de duif de oneindige capaciteit die het hart heeft voor de liefde. In de Griekse en Romeinse mythologie was de duif een heilig dier van de Godin van de liefde, Aphrodite/Venus. Deze liefdesgodin wordt vaak afgebeeld met duiven die om haar heen fladderen of in haar hand rusten. Op westerse bruiloften worden duiven gebruikt als symbool voor oneindige liefde.

2. De roos, een symbool voor liefde en romantiek

roos liefde
Sasukekun22 /wikicommons

Rose betekent in meerdere talen roze of rood. De oude Grieken zagen de roos als een heilig symbool van de schoonheid van Aphrodite. Volgens een andere legende groeide de rode roos uit het bloed van de God Adonis. De roos wordt ook geassocieerd met Romeinse goden, zoals Hecate, Bacchus en de Drie Gratiën. In Rome werd er een roos geplaatst op de deur van een kamer waarin geheime, vertrouwelijke zaken werden besproken. Vroeger stonden de vijf doornen van de roos symbool voor de vijf wonden van christenen. De leiders van het christendom twijfelden hieraan vanwege de associatie van de roos met Romeinse excessen en heidens ritueel. De rode roos werd door hen wel gezien als het bloed van christelijke martelaren. Later werden rozen ook geassocieerd met de maagd Maria.

3. Cupido, het meest bekende Valentijnsymbool

cupido valentijnsdag

Iedereen kent de jongen met zijn pijl en boog in handen en zijn doordringende harten, als het symbool van Valantijn. De pijlen van Cupido staan voor verlangen en liefdesemoties. Cupido schiet zijn pijlen naar Goden en mensen, die hierdoor diep verliefd raken. Cupido heeft altijd een rol gespeeld bij liefdesvieringen en voor liefdespartners. In het oude Griekenland staat Cupido bekend als Eros, de jongste zoon van Aphorodite, de God van de liefde en schoonheid. Voor de Romeinen heette hij Cupido en was hij de zoon van Venus.

4. De Harp, een artistiek liefdessymbool

harp als symbool

De harp staat bekend als liefdessymbool in lyrische kunst, poëzie en muziek. De harp wordt gezien als de brug van de liefde: het instrument verbindt de hemel met de aarde. In Noorwegen en IJsland staan de snaren van de harp symbool voor de klim naar een hogere staat van liefde en een weg die leidt naar het paradijs. Koning David bespeelde de harp voor God om zijn toewijding en liefde voor hem te tonen.

5. De zwaan, een symbool voor liefde en schoonheid

zwaan symbool voor schoonheid

Zwanen hebben vele verschillende betekenissen in mythen en folklore. Ze symboliseren vrijheid, trouw, liefde en kameraadschap. De zwaan staat ook symbool voor de maagd Maria en representeert haar puurheid en liefde. Volgens de Engelse en Keltische tradities is de zwaan een krachtig en machtig dier. De zwaan wordt geassocieerd met Godheid en helend water. Ook wordt de zwaan in verband gebracht met muziek en de ziel.

6. De appel, een liefdessymbool met verschillende betekenissen

appel als symbool

Appels komen voor in vele religieuze tradities, vaak als mysterieus of verboden fruit. Christenen associëren de appel met het verhaal van Adam en Eva in de Tuin van Eden. Het strottenhoofd in onze keel wordt vaak Adamsappel genoemd, omdat deze volgens volksverhalen is ontstaan doordat Adam het verboden fruit at. In de Noorse mythologie eten goden en godinnen geregeld wonderbaarlijke gouden appels uit de tuin van Idun om zichzelf tegen ziektes, handicaps en ouderdom te beschermen en om krachtig, mooi en jong te blijven. In Chinese tradities staat de bloesem van de appels symbool voor aanbidding. De Keltische mythologie kent een verhaal over Conle die een appel krijgt, die hem een jaarlang voedt, maar die hem ook een onweerstaanbaar verlangen geeft naar sprookjesland. In de Griekse geschiedenis is de appel een belangrijks symbool voor een relatie en het huwelijk.

7. De zeeschelp, een symbool voor de beschermende rol van de liefde

zeeschelp

Volgens een oude legende is Venus, de Romeinse Godin van de liefde, afkomstig uit de zee. Toen ze aan wal kwam, is ze volledig uit een schelp ontstaan, zoals is afgebeeld op het beroemde schilderij van Borticelli: De Geboorte van Venus. Lakshmi, de Hindoeïstische Godin van de schoonheid, liefde en vruchtbaarheid is ook afkomstig uit het zand en de parels in de schelp van een oester. De schelp met zijn harde schaal aan de binnenzijde, biedt bescherming aan het leven dat erin zit. Daarom staat de zeeschelp symbool voor de beschermende rol van de liefde.

8. Het Esdoornblad, een oud Chinees en Japans liefdessymbool

esdoornblad

De ooievaar gebruikt esdoornbladeren om zijn nest te bouwen. Dit maakt dat de esdoornboom symbool staat voor vruchtbaarheid. Het esdoornblad staat ook bekend als oud liefdessymbool, dat in China en Japan wordt gebruikt. Noord-Amerikaanse kolonisten legden esdoornbladeren aan het voeteneinde van hun bedden om demonen te verjagen, seksueel genot op te roepen en om lekker te slapen.

9. De Claddagh, een oud Iers liefdessymbool

claddagh
Royalcladdagh/wikicommons

Dit symbool wordt geassocieerd met de legende van de Claddagh, een vissersdorp vlakbij de Ierse stad Galway. Volgens deze legende was een jonge man Richard samen met andere mannen uit het vissersdorp aan het vissen, toen zij door piraten gevangen werden genomen en als slaaf in Afrika moesten werken. Richard voelde zich ellendig, omdat hij zijn geliefde in Ierland miste en naar haar wilde terugkeren. Om hoop hierop te houden, stal hij elke dag een klein stukje goud van zijn slavenmeesters. Na jaren stelen, kon hij van zijn kleine stukjes goud een ring kopen. Richard hoopte dat hij, ondanks dat het onmogelijk leek, terug zou keren naar zijn dorp om de ring aan zijn geliefde te geven. Het is onbekend hoe het Richard is gelukt om te ontsnappen van de slavernij, maar op een dag trok hij terug naar Ierland. Daar werd hij verblijd door zijn geliefde, die op hem had gewacht en hem al die tijd trouw was gebleven. Op de dag dat Richard de ring aan zijn geliefde gaf, werd de ring benoemd tot de Claddagh ring. Nu is de Claddagh ook verkrijgbaar in andere sieraden. Het hart in de Claddagh symboliseert de liefde die Richard bleef houden voor zijn ware liefde. De kroon staat symbool voor zijn loyaliteit en de handen symboliseren zijn vriendschap.

10. De liefdesknoop, een Keltisch symbool voor eeuwige liefde

liefdesknoop

De liefdesknoop is een bekende Keltische traditie. Het staat symbool voor eeuwige liefde, omdat het geen begin en geen eind heeft. De knoop werd ook gebruikt in de Moslimcultuur. Jonge vrouwen ontvingen een geheime boodschap, die verborgen zat in de knopen in de kleding van hun geliefden.