De eenhoorn is een mythologisch wezen, maar dat weerhoudt ze er nog niet van om een echte invloed op de geschiedenis uit te oefenen. De narwal weet daar ook alles van!

10. Vele jaren oud

De eerste afbeelding van een eenhoorn dateert uit ongeveer 15.000 voor Christus en werd gevonden in de beroemde grotten van Lascaux in Frankrijk. Althans, dat was wat men dacht. Later kwamen ze erachter dat de zogenaamde eenhoorn van Lascaux eigenlijk twee hoorns had, die dicht bij elkaar stonden.

9. Ctesias beschreef het dier als eerste

De oudst bekende omschrijving van de eenhoorn in de westerse literatuur werd opgeschreven in de vijfde eeuw voor Christus, door de Griekse historicus Ctesias. Hij omschreef het dier als een wezen met een witte romp, paarse kop, ogen zo blauw als de zee en een hoorn in meerdere kleuren. Deze hoorn zou aan de bovenkant rood, in het midden zwart en aan de onderkant wit zijn.

8. Marco Polo zag ook een eenhoorn

Gedurende zijn vele reizen meende ook Marco Polo het wezen te hebben waargenomen. Volgens hem was de eenhoorn een lelijk en lomp wezen en leek hij helemaal niet op hoe het dier normaliter omschreven werd. Het feit dat hij eigenlijk neushoorns was tegengekomen, verklaart hierbij een hoop.

7. En ook Genghis Khan

Tijdens één van tochten besloot Genghis Khan toch maar om India niet te veroveren. Hij verkreeg dit inzicht nadat hij een eenhoorn had ontmoet die voor hem boog. Omdat hij het zag als was het een signaal van zijn vader die overleden was, besloot hij om samen met zijn leger rechtsomkeert te maken.

6. Eenhoorns houden van maagden

In de Middeleeuwen moest de wetenschap het afleggen tegenover onlogische gedachtegangen en in de middeleeuwse beestenboeken, waarin alle bekende dieren en hun eigenschappen werden uitgelegd werd ook de eenhoorn vermeldt. Volgens de omschrijving zouden maagden een grote macht over deze wezens hebben.

5. De bijbel noemt de eenhoorn 9 maal

De King James Version van de Bijbel (om precies te zijn het Oude Testament) zou negen keer naar eenhoorns verwijzen. Dit komt doordat het Hebreeuwse woord re’em foutief werd vertaald. Waarschijnlijk werd eigenlijk het Assyrische woord rimu bedoeld, wat staat voor een inmiddels uitgestorven soort oeros.

4. De Narwal werd verward met een eenhoorn

In het verleden werd vaak gedacht dat de hoorn van de eenhoorn water kon zuiveren van gif, wat slecht nieuws was voor de narwalpopulatie. De hoorns van vele narwals werden verwijderd en ook werden er veel nep-hoorns in omloop gebracht. In Denemarken bestond zelfs een narwalhoornen troon.

3. De hoorn was veel goud waard

Op zijn hoogtepunt was “de hoorn van de eenhoorn” maar liefst 10 maal zijn gewicht waard in goud. In 1560 verkocht een Duitse handelaar een eenhoorn-hoorn voor het astronomische bedrag van 90,000 scudi (zo’n € 20.500) aan de Roomse paus. Londense apotheken verkochten nog tot 1741 eenhoorn-hoorn in poedervorm.

2. Het nationale dier van Schotland is een Eenhoorn

Veel landen hebben een nationaal dier dat terug te vinden is op de vlag of wapenschilden. Denk aan de leeuw van Nederland of de arend van Duitsland. Het nationale dier van Schotland is wel heel bijzonder, namelijk de fictionele eenhoorn. Op het koninklijke wapenschild van Schotland, dat vóór 1603 door de koningen van Schotland werd gebruikt, stonden twee eenhoorns en op het huidige koninklijke wapenschild van het Verenigd Koninkrijk staat een eenhoorn voor Schotland en een leeuw voor Engeland. Ook is de eenhoorn vaak te vinden op marktpleinen op een zogenaamd “Mercat cross“. (via weetjes.net

1. Een echte eenhoorn zoeken?

10. Zelf op zoek naar een eenhoorn? Probeer het dan bij de Staatsuniversiteit van Lake Superior in de plaatse Sault Sainte Marie te Michigan. Hier geven ze sinds 1971 vergunningen uit voor eenhoornspeurders. Er wordt aangeraden om een fles cognac en een kartelschaar mee te nemen op je expeditie.

Vergelijkbare lijstjes