Dankzij Edward Snowden weet de hele wereld van de afluisterpraktijken van de Amerikaanse NSA. Met behulp van de PRISM software tappen ze vrijwel alle online data af. Alle websites die je bezoekt, de dingen waar je op zoekt, op social media plaats, over praat op Skype , alle online betalingen, alles wordt afgetapt en geanalyseerd. Wil jij niet dat Big Brother over je schouder meekijkt? Dan zul je afstand moeten doen van je favoriete besturingssysteem, browser, en mobiele telefoons. Dit zijn de alternatieven waar je voor kan kiezen:

Alternatief Besturingssysteem

GNU

Grote kans dat je Windows, OS X, of Chrome OS gebruikt op één van je computer/mobieltjes. Als we de verhalen moeten geloven kan PRISM gemakkelijk alle data van deze besturingssystemen achterhalen. Wil je ‘off the grid’ blijven, gebruik dan een alternatief als Debian of GNU.

Alternatieve Webbrowser

Tor

Wil je volledig anoniem over het web surfen, dan moet je de “Tor Browser” gebruiken. Om dit werkend te krijgen moet je wel een beetje een ’techie’ zijn. Als je in de vorige stap gekozen hebt voor het GNU OS, dan kun je ook de GNU versie van Firefox gebruiken. Ook kun je er voor kiezen om de “Dark Side of the Prism Plugin” voor Firefox te installeren, deze waarschuwt als je op een website komt die door de NSA wordt afgetapt.

Alternatieve Zoekmachine

duckduckgo

De grote zoekmachines, Google en Bing, houden alles wat je gezocht hebt bij. Een alternatief is de zoekmachine DuckDuckGo. Iets vinden duurt wel een stuk langer, maar ja, je moet wat overhebben voor privacy.

Alternatieve betalingsmethode

Bitcoins
Zcopley

Anoniem geld overmaken, gebruik dan Bitcoin.

Alternatief emailadres

Bitmessage
Wil je niet dat jou email gelezen wordt door de overheid? Gebruik dan zeker geen Gmail, Outlook of Yahoo! Een goed alternatief is Bitmessage, een gedecentraliseerde en anonieme mailprovider.

Alternatieve Social Media

movim

Het zal je niet verassen dat je geen dingen meer op Facebook, Twitter en/of Instagram moet plaatsen als je anoniem wil blijven op het web. Er zijn mogelijkheden om anoniem sociaal te doen, bijvoorbeeld bij GNU Social of Movim. Nu alleen nog zorgen dat al je vriendjes ook lid worden.

Alternatieve Cloud opslag

Sparkleshare

Ook al je data op populaire ‘cloud opslag’ als Dropbox kan bekeken worden door de overheden. Een alternatief is Sparkleshare. Enige probleem is dat het ‘self-hosted’ is, dus je moet wel een beetje tech-savvy zijn.

Alternatieve Video Conferenties

Jitsi

Skype, Google Talk, FaceTime, Hangouts? Allemaal worden ze afgeluisterd. Een alternatief is Jitsi

Alternatieve Foto/Video Websites

MediaGoblin

Je foto’s zet je beter niet op Flickr, Instagram, Picasa of Tumblr, Big Brother kijkt namelijk mee! Een alternatief is MediaGoblin

Alternatieven voor de Smartphones

CyanogenMod

Voor de Smartphones geldt ook dat alles wordt gemonitord. Wil je niet dat PRISM meekijkt dan moet je een alternatief zoeken voor Android (CyanogenMod) of voor iOS. Ook populaire Apps als Whatsapp zijn uit den boze, je zal alternatieven moeten zoeken. Op de website Prism-Break.org vind je de volledige lijst.