Met de constant stijgende gasprijzen probeert iedereen zoveel mogelijk te besparen op zijn gasverbruik. Dat lijkt soms lastig, want veel huizen gebruiken nog steeds gas voor verwarming en warm water. Wil je weten wat nu echt effectieve manieren zijn om op je energierekening te besparen? Dit zijn de top 10 manieren om minder gas te verbruiken.

10. Doe een energieonderzoek

Je kunt er een professional voor betalen, maar een energieonderzoek kun je ook gewoon zelf doen. Bij dit onderzoek bekijk je iedere ruimte in je huis nauwkeurig en kijk je naar alle mogelijke manieren waarop er warmte uit je huis kan ontsnappen. Des te meer warmte er ontsnapt, des te meer energie het kost om je huis weer op te warmen. Er zijn een aantal standaard plekken die je moet controleren, zoals ramen, buitendeuren, luchtroosters, stopcontacten en leidingen.

9. Blokkeer lekkages

tochtstrip

Ben je tijdens je onderzoek plekken tegengekomen die veel lucht doorlaten? Dan is het belangrijk om deze luchtstroom te blokkeren. Hier kun je speciale foamspray voor gebruiken, maar soms is kit ook voldoende. Bij je ramen en deuren is het makkelijker om tochtstrips aan te brengen. Deze rubberen strips blokkeren de luchtstroom, maar je kunt je ramen en deuren nog gewoon openen en sluiten. Is je huis eenmaal goed afgesloten, dan kan dat tot wel 25% op je gasrekening schelen.

8. Investeer in een slimme thermostaat

slimme theromastaat

Het is even een kostenpost, maar een slimme thermostaat zorgt ervoor dat je veel minder gas verbruikt. Deze thermostaten geven je de kans om je huis veel nauwkeuriger op te warmen. Je kunt precies instellen wanneer de verwarming aan moet springen, bijvoorbeeld alleen wanneer je thuis bent. Ben je vergeten de verwarming uit te zetten? Dan regel je dat vanaf een afstand met de app. Deze thermostaten hebben vaak ook een functie waarbij je de temperatuur per kamer kunt instellen, een nieuwe radiator kopen is vaak niet noodzakelijk. Zo verwarm je alleen de kamers die echt warm moeten zijn.

7. Pas de temperatuur aan

Sommige mensen zeggen dat je de temperatuur van je verwarming het beste altijd gelijk kunt houden, maar met de huidige gasprijzen is dat niet voordelig. Je kunt de verwarming het beste op 18°C instellen wanneer je thuis bent, maar naar 13°C verlagen wanneer er niemand thuis is. Wanneer je slaapt hoeft het ook niet zo warm te zijn. Een temperatuur van 15°C is vaak genoeg.

6. Gebruik geen open haard

open haard

Je open haard gebruiken lijkt misschien wel een goed alternatief in de winter, maar niets is minder waar. Wanneer je hout verbrandt in je open haard, verlaat ongeveer 80% van de hitte je woning via de schoorsteen. Terwijl de hete lucht je huis verlaat, zuigt het koude lucht naar binnen. Hierdoor kan een open haard er zelfs voor zorgen dat de temperatuur in huis daalt. Je hebt dus geen grote houtvoorraad nodig om deze winter door te komen.

5. Kleed je warm aan

kleed je warm

Het ligt misschien voor de hand, maar de beste manier om minder gas te verbruiken is door de verwarming lager te zetten en je warm te kleden. In de winter is het het beste om wollen kleding te dragen, van sokken tot truien. Koop ook een warme badjas voor rustige avonden op de bank of loop op warme slippers. Wil je echt zo min mogelijk gas verbruiken? Dan is thermokleding een goede optie.

4. Gebruik een elektrische radiator

elektirsche radiator

Elektriciteit is nog altijd goedkoper dan gas. Woon je alleen of ben je veel alleen thuis? Dan kan het voordeliger zijn om jezelf warm te houden met een elektrische radiator. Het nadeel van deze kachels is dat ze alleen de directe omgeving verwarmen, maar dat is voldoende wanneer je lang stilzit. Houd er wel rekening mee dat je een elektrische kachel nooit aan laat staan wanneer je er niet bij bent. Dat kan namelijk voor brandgevaar zorgen.

3. Hergebruik warmte

hergebruik warmte

Hoe kun je warmte hergebruiken? Simpel, door slim om te gaan met alle apparaten die warmte veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan je oven. Wanneer je net een lekker ovengerecht hebt gemaakt, kun je het beste de ovendeur open laten staan. De warmte uit de oven stroomt zo je woning in, waardoor je er dubbel plezier van hebt. Na een warme douche laat je de deur van de badkamer openstaan, zodat de warme stoom door je huis kan stromen. Zo warmt je huis net wat meer op, zonder extra gas of elektriciteit te verbruiken.

2. Doe je gordijnen ’s avonds dicht

gordijnen dicht

Gordijnen zorgen niet alleen voor meer privacy, maar ook voor meer warmte in huis. Zodra de zon ondergaat, is het verstandig om meteen je gordijnen te sluiten. De grote stukken stof voor je ramen zorgen er namelijk voor dat kou van buiten minder makkelijk naar binnen komt. Tegelijkertijd kan de warme lucht uit je woning minder makkelijk naar buiten stromen. Overdag laat je de gordijnen het liefste open, want zonlicht zorgt voor natuurlijke warmte in huis.

1. Investeer in thermische gordijnen of warmtepanelen

Wil je echt zo min mogelijk gas verbruiken, dan zijn thermische gordijnen misschien wel een goede optie. Deze gordijnen hebben een kern van foam, die ervoor zorgt dat er geen hitte uit de kamer kan ontsnappen via de ramen. Ook kun je warmtepanelen plaatsen in kamers die je maar weinig gebruikt. Deze infrarood panelen geven stralingswarmte af naar een bepaalde plek, bijvoorbeeld de stoel waarin je graag een boek leest. Zolang je op deze plek blijft is de temperatuur lekker comfortabel, en de kosten zijn laag.