Top 10 Stoere Mannenfilms

Eerder al maakten we een lijstje van de beste vrouwenfilms. Nu is het tijd voor mannenfilms! Wat maakt een film tot een mannenfilm? Stoerheid is een essentieel ingrediënt. Eigenlijk zijn er twee soorten mannenfilms. In de eerste vecht de held een eenzame strijd, meestal voor een rechtvaardig doel. Het tweede soort is de “mannen op een missie” film. Hoe dan ook: geweld, moeilijke beslissingen en opoffering maakt de man. De tien mannenfilms waarbij testosteron van het scherm spat.

10 The Killer

The-Killer

John Woo maakte in de jaren tachtig naam met een aantal hoogst originele actiefilms die van grote invloed zouden zijn op Westerse mannenfilms. Vaak gebruikte hij de charismatische Chow Yun-Fat in de hoofdrol. In de bromance The Killer (1989) speelt Yun-Fat een moordenaar die per ongeluk een zangeres verblindt. Hij besluit nog een huurmoord te plegen om haar operatie te betalen. Ondertussen raakt een inspecteur gefascineerd door de moordenaar. Het is het begin van een ongewone vriendschap.

9 Enter the Dragon

Enter the Dragon

Kungfufilms zijn gemaakt voor mannen. Iemand wordt onrecht aangedaan en mag vervolgens met zijn vechtkunsten elke tegenstander uit de weg ruimen zodat het recht kan zegevieren. Kungfu is ondenkbaar zonder Enter the Dragon (1973) de laatste film van Bruce Lee. Lee speelt een Shaolinmeester die wordt uitgenodigd voor een toernooi op een eiland. De organisator is een internationale crimineel met sadistische trekjes en Lee wordt gevraagd om undercover mee te werken aan een onderzoek. Eenmaal op gang gekomen, ontdoet Lee zich op iconische wijze van iedereen die zijn pad kruist.

8 Dirty Harry

Dirty Harry

Clint Eastwood is in zijn lange carrière als acteur en regisseur verantwoordelijk geweest voor een groot aantal mannenfilms. Stug, zwijgzaam en volhoudend vecht Clint meestal voor de goede zaak. Zo ook in het controversiële Dirty Harry (1971) waarin hij de inspecteur Harry Callahan speelt. Callahan houdt er zijn eigen methodes op na en wanneer het nodig is, breekt hij zonder moeite politiereglementen. Bovendien loopt deze rebel rond met een Magnum .44, het meest krachtige handwapen ter wereld. Hij zal het nodig hebben om een sadistische seriemoordenaar tegen te houden.

7 The Thing

the thing

In de dit originele mengsel van sciencefiction en horror wordt een groep mannelijke onderzoekers op Antarctica verstoord door een helikopter die op een hond jaagt. Ze besluiten de hond op te nemen. De hond blijkt echter een buitenaards wezen te zijn dat duizenden jaren in het ijs heeft vastgezeten. Het kan de vorm van elk levend wezen aannemen, waardoor niemand meer is te vertrouwen. Alleen de stoere MacReady (Kurt Russell) lijkt het hoofd koel te houden. Of is hij niet gewoon zelf allang overgenomen door The Thing?

6 Mad Max

Mad Max

De eerste Mad Max film uit 1979 vormt de grimmige introductie van een serie klassieke mannenfilms. De jonge Mel Gibson speelt de titelrol van een politieagent in de nabije toekomst wanneer brandstoffen schaars zijn geworden en bendes de wegen onveilig maken. Tijdens een uitje worden de vrouw en zoon van Max vermoordt door een bende. Max draait door en heeft alleen nog maar oog op wraak waarbij hij genadeloos gebruik maakt van een achtervolgingswagen met V8-motor.

5 Reservoir Dogs

reservoir dogs

De groep mannen in de debuutfilm van Quentin Tarantino hebben geen hoger doel voor ogen. Strak in pak gestoken zien we ze in slow motion tijdens de introductie door het beeld lopen, op weg naar een diamantenroof die compleet misgaat. De overlevende overvallers komen een voor een in een pakhuis aan. Een van hen is gewond terwijl de anderen proberen te achterhalen waarom de overval is mislukt. Daarbij vliegen de macho’s elkaar soms flink in de haren. Reservoir Dogs (1992) zou naast geweld ook typische mannengesprekken tot een vast ingrediënt van de actiefilm maken.

4 Taxi Driver

Taxi Driver

Dit meesterwerk van Martin Scorcese uit 1976 geeft een zeer eigen draai aan de mannenfilm. Als kijker volgen we omzwervingen van de eenzame Travis Bickle die als taxichauffeur in New York probeert rond te komen. Bickle heeft behoefte om iets te veranderen aan de wereld die hij vies en decadent vindt. Langzaam ondergaat Bickle een uiterlijke transformatie en raakt hij gefascineerd door een jonge prostituee die hij op een of andere manier wil redden. Robert De Niro creëerde een zeer intense man die in de knoop met zichzelf ligt. Vaak geïmiteerd maar nooit geëvenaard.

3 Armageddon

Armageddon

Het duo Michael Bay (regisseur) en Jerry Bruckheimer (producent) was in de jaren negentig verantwoordelijk voor een nieuwe reeks mannenfilms vol knallende explosies en grootse avonturen. Met Armageddon (1998) bevinden ze zich op het toppunt van hun kunnen. Een meteoriet zal op Aarde neerstorten en het leven vernietigen. Een groep stoere technici waaronder Bruce Willis wordt gevraagd om op de meteoriet te landen en deze met een ingegraven kernexplosie tegen te houden. Owen Wilson, Michael Clarke Duncan, Steve Buscemi, Will Paton en Ben Affleck lopen stoer in slow motion mee richting hun onmogelijke missie.

2 Scarface

Scarface

Scarface (1983) is vanaf het begin een populaire mannenfilm geweest. De manier waarop de Cubaanse vluchteling Tony Montana (Al Pacino) zich in Amerika opwerkt tot drugsbaron spreekt elke generatie weer tot de verbeelding. Tony doet waar hij zin in heeft. Hij gebruikt grove taal, heeft lak aan de wet en wie hem dwarsboomt ruimt hij zonder problemen uit de weg. Bovendien beschikt hij over een flink arsenaal aan coole oneliners die de liefhebber van de mannenfilm natuurlijk uit zijn hoofd kent.

1 The Great Escape

The Great Escape

In 1943 zijn de Nazi’s het zat om achter ontsnapte krijgsgevangenen te zitten. Ze besluiten een gevangenis te bouwen waaruit ontsnappen onmogelijk is. Wanneer een specialist in ontsnappingen (Richard Attenborough) in de gevangenis arriveert, begint hij een ambitieus plan op te zetten. De gevangen zullen drie tunnels tegelijkertijd graven. De gevangen werken vol goede moed aan allerlei details om de zenuwslopende ontsnapping te laten lukken. Daar zitten een aantal klassieke stoere acteurs tussen als James Coburn, Charles Bronson en natuurlijk Steve McQueen. De laatste zorgt voor waarschijnlijk het ultieme mannenfilmmoment wanneer hij tegen het einde op een motor probeert te ontsnappen aan Duitse soldaten. McQueen wilde de beroemde dubbele sprong over prikkeldraad zelf doen maar dit mocht niet van de verzekering.