Top 10 Marvel Cinematic Universe Films

Veel van de bekendste superhelden als Captain America, Spider-Man en de Hulk werden ontwikkeld door Marvel Comics. De verfilmingen van de strips bleken een groot succes. En het mooie is dat vele ervan ze zich binnen een overkoepelende wereld afspelen, het Marvel Universe, waardoor de superhelden elkaar zomaar kunnen tegenkomen. (Helaas heeft Marvel niet alle rechten, zo zijn de X-Men films van FOX en was Spider-Man tot voor kort van Sony). Wat zijn de tien meest spectaculaire filmavonturen uit het Marvel Cinematic Universe?

10. Thor (2011)

thor

De Noorse god Thor is een van de eerste superhelden. In de verfilmde versies wordt hij gespeeld door de spierbundel Chris Hemsworth. Thor is een krachtpatser maar bepaald niet snugger, daarom heeft de film een goede slechterik nodig. Ook de geniepige Loki heeft een goddelijke afkomst en wordt met veel plezier gespeeld door Tom Hiddleston. In de eerste film wordt Thor verbannen naar de mensenwereld. Kan hij zich daar wel redden zonder zijn toverhamer?

9. Avengers: Age of Ultron (2015)

Avengers Age of Ultron

Het vervolg op het uiterst succesvolle The Avengers, de eerste film waarin een groot aantal superhelden uit het Marvel Universe voor het eerst samenkwam, verdeelt de meningen vanaf de eerste dag. Voor sommigen worden de personages beter uitgewerkt dan voorheen. Aan de andere kant weten de bombastische actiescènes vaak niet te overtuigen. De scènes aan het einde laten in ieder geval zien dat er ongetwijfeld een derde Avengers-film komt.

8. Ant-Man (2015)

Ant-Man

Ant-Man is een van de minder bekende Marvel-helden die dankzij de populariteit van de voorgaande films toch een eigen film kreeg. De film is verrassend leuk dankzij een uitstekende Paul Rudd in de hoofdrol. Bovendien krijgt hij steun van oudgediende Michael Douglas. De wetenschapper Pym strikt de oplichter Scott Lang om zijn geavanceerde Ant-Man pak uit te proberen. Wie dit pak aantrekt kan krimpen tot het formaat van mieren. Na een hele leuke trainingssessie moet Ant-Man aan de slag, want met zijn nieuwe formaat kan hij moeiteloos inbreken. Bijvoorbeeld in het hoofdkwartier van de Avengers.

7. Captain America: The First Avenger (2011)

Captain America The First Avenger

Een van de onverwachte successen van de Marvel-reeks is de manier waarop Captain America in een van de interessantste superhelden is veranderd. De brave Captain America werd als stripfiguur namelijk vaak als saai gezien. In zijn eerste film laat men zien hoe de enthousiaste Steve niet door de legerkeurig komt. Het is 1942 en hij wil dolgraag meevechten. Vanwege zijn enthousiasme vraagt men hem voor een geheim project. Steve wordt veranderd in een supersoldaat maar zijn nieuwe krachten laat men uiteindelijk links liggen. Als Captain America wordt hij ingezet als propagandasymbool, onder andere door middel van een eigen strip. Kan hij zich als echte soldaat bewijzen?

6. The Avengers (2012)

The Avengers

Nadat vijf superhelden in individuele films waren geïntroduceerd was het in 2012 tijd om ze allemaal in een groot spektakelstuk te laten spelen. En spectaculair werd het. Wanneer de kibbelende Avengers eindelijk samenwerken vinden supergedetailleerde actiescènes plaats waarbij New York met moeite overeind blijft staan. Regisseur Joss Whedon zou genoeg leuke kwinkslagen in de dialogen verwerken zodat er ook veel gelachen kan worden. Na het wereldwijde succes van The Avengers kon niemand meer om Marvel heen.

5. Captain America: Civil War (2016)

Captain America Civil War

Ook het derde deel van Captain America bewijst dat de voormalige goedzak de beste verhalen krijgt. Een mislukte missie roept steeds meer vragen op over de rol van de superhelden. De Verenigde Naties willen dat The Avengers alleen nog door landen kunnen worden gevraagd om op te treden en krijgen daarbij steun van een gedesillusioneerde Iron Man. Captain America wil zelf beslissingen blijven maken. Er lijkt een gevaarlijke splitsing te ontstaan tussen beide kampen waarbij een aantal nieuwe figuren zoals Black Panther partij moeten kiezen.

4. Iron Man 3 (2013)

Iron Man 3

Iron Man, steevast gespeeld door Robert Downey Jr. blijft een van de populairste Marvel-figuren. Geen wonder, Tony Stark de man achter Iron Man bezit niet van nature superkrachten. Dat menselijke wordt versterkt door zijn sarcastische humor waar zijn collega’s maar al te vaak moeite mee hebben. Iron Man 3 kent een aantal brute slechteriken wat uiteindelijk tot een komisch eindgevecht leidt. Iron Man 3 is ook opvallend onvoorspelbaar, alsof de makers echt elke cliché uit de filmgeschiedenis willen vermijden.

3. Captain America: The Winter Soldier (2014)

Captain America The Winter Soldier

De makers van de Captain America films weten op slimme wijze steeds een ander genre te combineren met de meer gebruikelijke actiescènes. The Winter Soldier heeft bijvoorbeeld veel weg van thrillers uit de jaren zeventig. Ook hier lijkt paranoia tastbaar en lijken zelfs medestanders niet echt te vertrouwen. Bovendien krijgt Captain America te maken met een geduchte huurmoordenaar, de Winter Soldier. De ware identiteit van deze door Russen getrainde superheld zal nog voor verrassingen zorgen.

2. Iron Man (2008)

Iron Man

De eerste film uit het Marvel Universe was gewijd aan de toen redelijk onbekende Iron Man. De film viel meteen op door zijn tempo, originele actiescènes en gevoel voor humor. De technische begaafde Starks is op jonge leeftijd miljonair geworden en leeft een heerlijk leven. Wanneer een door zijn bedrijf ontwikkelde bom bijna in verkeerde handen valt besluit Starks om met zijn geld en intelligentie een harnas vol gadgets te bouwen. Kan hij zichzelf als Iron Man onder controle krijgen?

1. Guardians of the Galaxy (2014)

Guardians of the Galaxy

Alleen stripfanaten waren voorbereid op Guardians of the Galaxy wat in eerste instantie niet meer beloofde te zijn dan de zoveelste superheldenfilm met sciencefictionelementen. De enthousiaste verhalen van de eerste bezoekers zorgden voor een sneeuwbaleffect en Guardians of the Galaxy werd een van de grootste bioscoophits van 2014. Guardians of the Galaxy is moeilijk te plaatsen in het Marvel Universe. Superhelden van het kaliber Hulk, Iron Man of Spiderman komen er niet in voor. In plaats hiervan volgen we de avonturen van de guitige Peter Quill die als jongen werd meegenomen door ruimtepiraten. De volwassen Peter is een kruimeldief die wanneer hij een bol steelt de interesse wekt van enkele machtige partijen. Het zet een intergalactisch avontuur in werking waarin Peter een aantal bizarre personages tegenkomt. Geweldige ruimteactie en veel komische momenten maken Guardians of the Galaxy tot een icoon van een filmgeneratie.

    1. oscar augustus 23, 2016
      • Anoniem augustus 23, 2016

    Jouw Reactie?