We willen allemaal in een goed geïsoleerd huis wonen. Het houdt de kou buiten en maakt meteen je energierekening een stuk lager. Maar welke materialen gebruik je nu eigenlijk om je huis te isoleren? Er zijn genoeg opties om uit te kiezen. Hier vind je de top 10 materialen die je huis warm houden.
10. Reflecterende isolatie
Het is mogelijk om je huis te isoleren met speciale reflecterende folie. Deze folie heeft een glanzend oppervlak dat hitteverlies tegengaat. Warmte wordt namelijk weggekaatst van de folie, waardoor het niet via het dak uit je huis kan ontsnappen.
Reflecterende isolatie is niet de meest effectieve isolatiemethode, maar alle beetjes helpen. Dit isolatiemateriaal is vooral populair op zolders, omdat ze hitteverlies via de hoge nok van een zolder kunnen verminderen.
9. Stralingsbarrière
Een stralingsbarrière is te vergelijken met reflecterende isolatie, maar wordt net anders geïnstalleerd. Het bestaat ook uit een glanzend materiaal, maar de glanzende zijde wordt in dit geval aan de buitenkant van een woning geplaatst.
Zo is het gebruikelijk om de stralingsbarrière net onder het dak te plaatsen, met de glanzende kant richting de buitenlucht. Het zorgt zo voor een extra grens tussen de binnen- en buitenlucht, waardoor het warmteverlies tegengaat.
8. Katoenisolatie
Er zijn verschillende duurzame manieren om je huis te isoleren, waaronder katoenisolatie. Dit isolatietype wordt gemaakt van gerecyclede jeans, dus er zijn weinig ruwe materialen voor nodig. Het katoen kan bewerkt worden met een speciale coating, waardoor het ook nog brandwerend is.
Een van de voordelen van katoenisolatie is dat het ontzettend veilig is. Het is bijvoorbeeld niet nodig om een masker te dragen tijdens het aanbrengen van dit isolatiemateriaal. Daarnaast is katoen ook ontzettend goed in het dempen van geluid, waardoor je minder last hebt van je buren.
7. Glaswol
Glaswol is een materiaal dat gemaakt wordt van zand of glas. Er zijn verschillende redenen om voor dit isolatiemateriaal te kiezen. Zo is het niet brandbaar, waardoor het voor meer veiligheid in huis zorgt. Tegelijkertijd houdt het geen vocht vast. Heb je dus last van een lekkage in huis? Dan trekt het vocht niet in het glaswol. Het is ook een van de meest voorkomende isolatiematerialen. Daarom vind je vaak glaswol terug rondom waterleidingen, maar ook in vloeren, muren en daken. Uiteraard is het bij het dak ook belangrijk om bij de nok ondervorst aan te brengen.
6. Cellulose isolatie
Een van de goedkopere isolatiematerialen is cellulose isolatie. Dit is een materiaal gemaakt van gerecycled krantenpapier. Grote papiervlokken worden tussen spouwmuren geblazen en zorgen zo voor een extra beschermende laag. Het voordeel is dat deze techniek erg duurzaam en goedkoop is.
Het nadeel is dat cellulose isolatie niet geschikt is voor vochtige ruimtes. Het papier zuigt water als het ware op en kan ook vergaan wanneer het aan vocht wordt blootgesteld.
5. Polyisocyanuraat (PIR)

Polyisocyanuraat is een soort kunststof die wordt gemaakt van een schuim. Dit schuim is gevuld met een speciaal soort gas dat een isolerende werking heeft. Door de jaren heen kan het gas wel uit het schuim ontsnappen, waardoor de isolatiewaarde van polyisocyanuraat door de jaren heen kan verminderen.
Je kunt dit isolatiemateriaal op verschillende manieren gebruiken. Zo kan het schuim ingespoten worden, maar het is ook mogelijk om harde platen, zoals sandwichpanelen, van het schuim te maken. Deze worden dan in de muren geplaatst tijdens het bouwen of renoveren van een pand.
4. Geëxpandeerd polystyreen (EPS)
Je kent geëxpandeerd polystyreen misschien ook wel onder de naam piepschuim. Het bestaat uit kleine kunststof bolletjes die aan elkaar zijn bevestigd. Het weegt weinig, is eenvoudig in de juiste vorm te krijgen en is ook nog eens heel goedkoop.
Het piepschuim kan ook als losse bolletjes in een muur worden gespoten. Het is dan wel lastiger om te bepalen waar het schuim terechtkomt. De isolatiewaarde is ook relatief laag.
3. Geëxtrudeerd polystyreen (XPS)
Ook geëxtrudeerd polystyreen is een soort kunststof die voor het isoleren van huizen gebruikt wordt. Het wordt ook wel XPS isolatie genoemd. Door kunststof te verwarmen en onder grote druk te zetten, ontstaan er platen die zich perfect lenen als isolatiemateriaal. Deze platen zijn gevuld met open cellen die lucht bevatten. Hierdoor zijn ze goed in het vasthouden van warmte.
Een van de grote voordelen van geëxtrudeerd polystyreen is dat het erg vochtbestendig is. Het kan dus ook worden gebruikt voor kelders, zwembaden en daken.
2. Purschuim
Je bent vast wel bekend met de kleine bussen purschuim die je kunt gebruiken om kleine gaatjes mee op te vullen. Maar wist je dat dit schuim ook op grote schaal gebruikt kan worden om muren mee te isoleren? De scheikundige naam van pur is Polyurethaan. Zodra je het schuim inspuit, zet het enorm uit. Hierdoor kan het ieder hoekje en gaatje van een spouwmuur vullen.
Omdat het schuim in de basis van plastic is gemaakt, is het ook nog eens goed in het tegenhouden van vocht. Zo houdt het je huis warm en comfortabel. De lage prijs maakt het gebruik van purschuim ook interessant wanneer je je huis wilt isoleren.
1. Steenwol
Steenwol is al jarenlang een van de populaire isolatiematerialen in Nederland. Dat komt omdat het niet alleen veel warmte vasthoudt, maar ook ontzettend goed is in het isoleren van geluid. Verder is het brandwerend, waterafstotend en duurzaam. Zo worden er geen schadelijke stoffen gebruikt om dit materiaal te maken. Steenwol is makkelijk op maat te zagen en kan zo zelfs in de kleinste hoekjes en gaatjes gebruikt worden. Je betaalt iets meer voor dit materiaal, maar het gaat ook jarenlang mee. Daarom is het een goede investering voor een warm huis.