Je vakantie doorbrengen op een eenzaam verafgelegen eiland, met witte zonovergoten stranden, een diepblauwe zee en alleen je eigen voetafdrukken in het zand: is dat iets voor jou? Ze bestaan werkelijk, zo’n eilanden. Ver weg van de bewoonde wereld, van de drukte van onze maatschappij, van de dagdagelijkse beslommeringen en problemen. Eilanden die nog niet ontdekt zijn door de toeristische industrie en waarvan de meeste mensen niet eens weten waar ze liggen. Hieronder een lijstje van 10 afgelegen eilanden, waar je niet bepaald hoeft te vrezen voor overbevolkte stranden en volgebouwde hotelwijken.

Paaseiland (Chili)

paaseiland

Over verafgelegen eilanden gesproken: het Paaseiland ligt geïsoleerd in de Stille Oceaan, met als dichtstbijzijnde ‘buur’ het bewoonde eiland Pitcairn. Het woord ‘buur’ moet je niet te letterlijk nemen, want beide eilanden liggen… 1.900 kilometer van elkaar.

Paaseiland behoort tot Chili, dat 3.700 kilometer ver weg ligt. Paaseiland is over heel de wereld bekend omwille van de honderden kolossale beelden die verspreid over eiland te vinden zijn. Die beelden dateren uit de twaalfde tot de vijftiende eeuw en zijn gemaakt door de Rapa Nui, een volk dat op het Paaseiland leefde en een hoogstaande beschaving bereikte. Archeologen zijn er nog niet in geslaagd om alle geheimen van deze raadselachtige beelden te ontsluieren.

De Galapagoseilanden (Ecuador)

Ook de Galapagoseilanden vormen een uitstekende reisbestemming als je je even wilt terugtrekken uit onze hectische maatschappij. De Galapagosarchipel ligt ter hoogte van de evenaar in de Stille Oceaan, op zo’n 1.000 kilometer van de kust van Ecuador. De archipel bestaat uit tal van grotere en kleinere eilandjes.

Door de geïsoleerde ligging vormde er zich een unieke fauna en flora op de Galapagoseilanden. De eilanden zijn vooral bekend om het onderzoek dat Charles Darwin er in het jaar 1835 deed naar de evolutie van diersoorten. Zeeleguanen, grote landschildpadden, galapagospinguïns en darwinvinken zijn slechts enkele van de diverse diersoorten die voorkomen op de archipel. Mede dankzij het onderzoek dat Darwin op de Galapagoseilanden uitvoerde, kon hij zijn evolutietheorie ontwikkelen.

De San Blas-eilanden (Panama)

San Blas-eilanden

Stan Shebs/wikipedia/CC BY-SA 3.0

De San Blas-eilanden zijn niet zo ver verwijderd van de oostkust van Panama, maar toch zijn ze relatief onbekend, nog niet ontdekt door het massatoerisme en niet zo gemakkelijk bereikbaar. De volledige archipel telt circa 357 eilanden, waarvan er slechts 40 bewoond zijn. Wie dus op z’n eentje het leven op een onbewoond eiland wil ervaren, kan op een van de verlaten San Blas-eilanden terecht.

Op de 40 bewoonde eilanden leven zo’n 300.000 Kuna-Indianen. De Kuna-stam vormde de oorspronkelijke bevolking van Panama. Na de kolonisatie van Panama door de Spanjaarden in de 16de eeuw, werden de indianen verdreven van het vasteland. In 1925 kregen de Kuna-Indianen het recht op zelfbeschikking op de San Blas-eilanden.

De rotseilanden van Palau

Palau

Luka Peternel/wikipedia/CC BY-SA 4.0

Palau is een land dat bestaat uit zo’n 340 eilanden, op ongeveer 500 kilometer ten oosten van de Filipijnen. Hooguit twaalf ervan zijn bewoond. De kleine rotseilandjes die deel uitmaken van de archipel, bestaan uit kalksteen en bezitten vaak prachtige witte strandjes waar je geen andere ziel tegenkomt. Op de rotseilanden ontdek je meren en grotten. Een van de bekendste meren van Palau is het zogenaamde ‘Jellyfish Lake’ (het Kwallenmeer) op het eiland Eil Malk. In dit meer leven miljoenen kwallen, die dankzij de geïsoleerde ligging van het meer een unieke biologische evolutie ondergingen. In tegenstelling tot de meeste andere kwallensoorten op aarde, produceren deze kwallen geen gifstoffen. Zij hebben op dit eiland immers geen natuurlijke vijanden.

Mafia Eiland (Tanzania)

mafia eiland

Abdul255/wikipedia/CC BY-SA 3.0

Neen, dit eiland is geen toevluchtsoord voor Italiaanse maffiabazen. Mafia Island ligt zo’n twintig kilometer voor de kust van Tanzania. In tegenstelling tot het heel bekende Tanzaniaanse eiland Zanzibar, krijgt Mafia Island heel weinig bezoek van toeristen. Wie dus in alle rust en stilte wil genieten van een zon, zee en strand, kan op Mafia Island terecht. Chole Bay, een baai aan de zuidoostkust van Mafia Island, wordt omringd door paradijselijke stranden. Wie wil duiken naar koralen of vlak naast een walvishaai wil zwemmen, moet in Chole Bay zijn.

La Digue (Seychellen)

La Digue

Tobias Alt/wikipedia/CC BY-SA 4.0

La Digue is een van de eilanden van de Seychellen. De Seychellen vormen een eilandengroep in de Indische Oceaan, op zo’n 1.600 kilometer van de oostkust van Afrika. Op de Seychellen vind je even mooie landschappen en stranden als bijvoorbeeld op de Caribische eilanden. De Seychellen zijn echter veel minder druk en worden (nog) niet overspoeld door toeristen uit alle werelddelen. Een van de kleinere en meest afgelegen eilanden van de Seychellen is La Digue. De stranden van La Digue, hagelwit en bezaaid met rotsblokken, doen menigeen dromen van een rustige exotische vakantie. Sommige ervan kun je alleen te voet bereiken, bijvoorbeeld Anse Bonnet Carré Beach en Anse Cocos Beach. Massatoerisme hoef je hier niet te vrezen.

Christmaseiland (Australië)

Christmaseiland

David Stanley/ Flickr/CC BY 2.0

Het Christmaseiland of Kersteiland behoort tot Australië. Het ligt in de Indische Oceaan op ongeveer 350 kilometer ten zuiden van Java. Er wonen zo’n 1.400 mensen op Christmaseiland. Vanaf 2007 tot 2018 was er op Christmaseiland een vluchtelingenkamp gevestigd, waardoor het eiland overbevolkt raakte. Tegenwoordig vangt de Australische regering vluchtelingen op in kampen op het Australische vasteland. Het eiland is beroemd om zijn populatie van rode krabben. De jaarlijkse trek van de rode krabben is een natuurfenomeen dat door tal van natuurliefhebbers wordt geobserveerd. Ook zeeschildpadden en walvishaaien leven in de wateren rond Christmaseiland.

Het eiland Pitcairn (Verenigd Koninkrijk)

pitcairn

Er leven maar 50 zielen en het eiland is maar liefst 5.215 kilometer verwijderd van het dichtstbijzijnde dichtbevolkte land, namelijk Nieuw-Zeeland. We hebben het over het eiland Pitcairn in de Stille Oceaan. De geschiedenis van Pitcairn is onlosmakelijk verbonden met het Britse marineschip de Bounty, waarvan de bemanning in 1789 aan het muiten sloeg. De muiters belandden uiteindelijk op Pitcairn en staken de Bounty in brand.

Vrijwel alle bewoners van Pitcairn zijn verre afstammelingen van de muiters. Het eiland behoort nog steeds tot het Verenigd Koninkrijk. Wegens de desolate ligging blijkt het nogal moeilijk om de wet te handhaven op Pitcairn. In 2004 werd de burgemeester er ontslagen wegens seksueel misbruik. Lees meer over dit afgelegen eiland in onze top 10 van micronaties.

De Vanuatu-eilanden

Vanuatu

De archipel Vanuatu ligt midden in de Stille Oceaan, op ongeveer 2.000 kilometer van de oostkust van Australië en zo’n 1.000 kilometer verwijderd van het zuidelijkste deel van Papoea-Nieuw-Guinea. De archipel bestaat uit 83 eilanden, waarvan er verschillende onbewoond zijn. In totaal telt de archipel ongeveer 283.000 inwoners. En is hiermee het op 7 na grootste land van Oceanië.

Vele bewoners houden vast aan hun traditionele levensstijl. Paradijselijke stranden waar je geen andere toeristen tegenkomt, vind je hier in overvloed. Houd er wel rekening mee dat er meerdere actieve vulkanen zijn op de eilanden en dat een plotse vulkaanuitbarsting steeds tot de mogelijkheden behoort.

Tristan da Cunha (Verenigd Koninkrijk)

Tristan da Cunha

Brian Gratwicke/flickr

De eilandengroep Tristan da Cunha ligt in de zuidelijke Atlantische Oceaan. De archipel is de meest verafgelegen bewoonde eilandengroep ter wereld en behoort staatkundig tot het Verenigd Koninkrijk. Het dichtstbijzijnde land is Zuid-Afrika, ruim 2.800 kilometer naar het oosten. De kust van Zuid-Amerika bevindt zich op ruim 3.200 kilometer naar het westen.

Het is niet zo simpel om op het gelijknamige hoofdeiland Tristan da Cunha te raken. Eerst moet je toestemming vragen aan het eilandbestuur om een bezoekje te brengen aan de archipel. Vervolgens ben je aangewezen op een van de tien afvaarten per jaar vanuit Zuid-Afrika (Kaapstad) of Namibië. Het duurt dan nog eens vijf tot zes dagen om de eilanden te bereiken.