Ga je graag naar musea? Dan ben je niet de enige! Vroeger was een bezoek aan een museum suf, stoffig en elitair. Vaak liep je er in je eentje rond. Maar tegenwoordig is het steeds drukker in musea: je staat soms uren in de rij! Onderstaande tien musea trekken volgens de schattingen van de Nederlandse Museumvereniging de meeste bezoekers. Tip: neem een Museumkaart, je hebt hem er zo uit!

10. Nederlands Spoorwegmuseum

Spoorwegmuseum

Het Nederlands Spoorwegmuseum bevindt zich in Utrecht en trekt 440.000 treinliefhebbers per jaar. Volgens eigen zeggen is het een belevenis voor het hele gezin. Er zijn namelijk niet alleen historische treinen te bewonderen, maar er is ook veel te doen. Zo kun je terug in de tijd naar de uitvinding van de stoommachine en de stoomtrein, er zijn verhalenvertellers, een mini-treintje, een werkplaats en zelfs een klein achtbaantje.

9. Nederlands Openlucht Museum

Nederlands Openlucht Museum

Nummer 9 is het Nederlands Openlucht Museum in Arnhem, waar jaarlijks 510.000 mensen komen. Dit museum toont het leven in Nederland door de eeuwen heen met originele gebouwen als boerderijen, arbeidershuisjes, molens, een ophaalbrug, een kerk, een schooltje en een melkfabriek uit alle uithoeken van Nederland, oude ambachten, klederdrachten en een oude rijdende tram.

8. Gemeentemuseum Den Haag-GEM

Gemeentemuseum Den Haag-GEM
Roel Wijnants/wikimedia commons

In Den Haag staat het Gemeentemuseum, welke is gebouwd door Berlage. Hier komen jaarlijks 545.000 bezoekers. Het is een museum voor 19e eeuwse en moderne kunst, met vooral schilderijen van de Haagse School, De Stijl, Bauhaus, Expressionisme en Cobra. Verder is er een afdeling kunstnijverheid met stijlkamers, Delfts Blauw, V.O.C.-zilver, Jugendstil-serviezen en muziekinstrumenten. Heb je maar tijd voor een enkele kunstenaar; bekijk dan het oeuvre van Piet Mondriaan.

7. NEMO

NEMO
velvet/wikimedia commons

In Amsterdam vinden we het NEMO met 665.000 bezoekers. NEMO is een echt doe-museum voor technologie en wetenschap, leuk voor jong en oud. Je kunt hier namelijk allemaal proefjes doen op het gebied van natuur- en scheikunde, biologie en technologie. Het gebouw uit 1997 is van de hand van Renzo Piano, die ook het Centre Pompidou in Parijs mede heeft ontworpen. De vorm is gespiegeld aan de grond en stelt de ingang van de IJtunnel voor waarop het gebouw rust. Als het mooi weer is kun je gratis op het enorme dakterras van de zon genieten.

6. Stedelijk Museum Amsterdam

Stedelijk Museum Amsterdam

We blijven in Amsterdam, sterker nog de gehele top 7 van deze lijst is te vinden in de hoofdstad! het Stedelijk is een museum voor moderne en hedendaagse kunst en vormgeving. Het wordt internationaal beschouwd als een van de meest invloedrijke musea voor twintigste-eeuwse kunst. De collectie telt ongeveer 90.000 objecten waarin vrijwel alle belangrijke stromingen van de 20ste eeuw en 21ste eeuw zijn vertegenwoordigd. Dit geldt zowel voor kunst als vormgeving. Zwaartepunten vormen De Stijl, het Bauhaus, CoBrA, popart, maar ook het oudere neo-impressionisme. Bekende kunstwerken in het museum zijn onder andere Appelbar van Karel Appel, La Montagne Sainte-Victoire van Paul Cézanne en Hiëratisch suprematistisch kruis van Kazimir Malevitsj.

5. Sexmuseum Amsterdam “Venustempel”

Sexmuseum Amsterdam Venustempel

Heel wat anders is het beroemde sexmuseum in Amsterdam. Een museum over de geschiedenis van de pornografie en erotiek. De collectie bestaat uit historische erotische objecten, sculpturen, schilderijen, prenten en foto’s. De verschillende hallen zijn genoemd naar historische figuren met grote invloed op erotiek, denk aan de Casanova gallery, Marquis de Sade Hall en de Fanny Hill Street. Het sexmuseum wordt voornamelijk bezocht door buitenlandse toeristen, en dan vooral door dames tussen de 25 en 30 jaar.

4. Heineken Experience

Heineken Experience

Ook populair bij buitenlandse toeristen in Amsterdam is de Heineken Experience. Een interactieve multiamediarondleiding in de voormalige Heineken Brouwerij aan de Stadhouderskade.

3. Anne Frankhuis

Anne Frankhuis

Het zijn vooral buitenlandse toeristen die het Anne Frankhuis bezoeken. Afgelopen jaar waren dat er meer dan een miljoen die het achterhuis wilden bezichtigen waar Anne Frank met haar familie zat ondergedoken tijdens WOII en waar zij haar dagboek schreef. De nieuwbouw van architectenbureau Benthem Crouwel zorgt voor de opvang. Hiervandaan kun je de opening achter de boekenkast zien, Annes bureautje en de plaatjes die zij op de muur van haar slaapkamertje plakte.

2. Rijksmuseum

Rijksmuseum

Op de tweede plaats staat het onlangs gerenoveerde Rijksmuseum met meer dan twee miljoen bezoekers. Lang was het museum dicht – op een zijvleugel met topstukken na – maar nu kan er volop genoten worden van de gerestaureerde decoraties van architect Cuypers, de hernieuwde opstelling van schilderijen in combinatie met andere kunstobjecten uit eenzelfde periode en de binnenhoven van architecten Cruz y Ortiz. De eerste maand na de heropening in april 2013 bezocht het recordaantal van ruim 300.000 bezoekers al het nieuwe Rijksmuseum.

1. Van Gogh Museum

Van Gogh Museum

Vincent Van Gogh was één van ’s werelds bekendste kunstenaars. Hij leefde van 1853 tot 1890. Hij staat met name bekend om zijn schilderijen van landschappen en zelfportretten. Veel van zijn werken zijn verzameld in het Van Gogh museum in Amsterdam. In de galerij en het museum bevindt zich een collectie van 200 schilderijen, 500 tekeningen en 700 brieven. Tevens zijn er werken te zien van zijn tijdgenoten. Er komen jaarlijks meer dan 2.2 miljoen bezoekers naar het museum. Er is niet alleen veel te zien, maar ook veel te doen, zoals workshops en activiteiten voor alle leeftijden.

bron: respons – dagattracties top50 2017