Top 10 Meest Bezochte Musea van Nederland

Ga je graag naar musea? Dan ben je niet de enige! Vroeger was een bezoek aan een museum suf, stoffig en elitair. Vaak liep je er in je eentje rond. Maar tegenwoordig is het steeds drukker in musea: je staat soms uren in de rij! Onderstaande tien musea trekken volgens de schattingen van de Nederlandse Museumvereniging de meeste bezoekers. Tip: neem een Museumkaart, je hebt hem er zo uit!


10. Kröller-Müller Museum

Kröller-Müller Museum
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Op de tiende plaats staat het Kroller-Mullermuseum in Otterlo met in het kielzog het Stedelijk Museum in Amsterdam, allebei zo’n 300.000 bezoekers. Het Stedelijk is lang dicht geweest, dus de verwachting is dat nu ‘de badkuip’ – zoals de nieuwe aanbouw genoemd wordt – klaar is, het Stedelijk Kroller-Muller zal inhalen. In beide musea vind je moderne en hedendaagse kunst van Van Gogh, Picasso, Mondriaan en anderen.

9. Nederlands Spoorwegmuseum

Nederlands Spoorwegmuseum
T Houdijk

Het Nederlands Spoorwegmuseum bevindt zich in Utrecht en trekt 355.000 treinliefhebbers per jaar. Volgens eigen zeggen is het een belevenis voor het hele gezin. Er zijn namelijk niet alleen historische treinen te bewonderen, maar er is ook veel te doen. Zo kun je terug in de tijd naar de uitvinding van de stoommachine en de stoomtrein, er zijn verhalenvertellers, een mini-treintje, een werkplaats en zelfs een klein achtbaantje.


8. Gemeentemuseum

Gemeentemuseum
Wikicommons

In Den Haag staat het Gemeentemuseum, welke is gebouwd door Berlage. Hier komen jaarlijks 375.000 bezoekers. Het is een museum voor 19e eeuwse en moderne kunst, met vooral schilderijen van de Haagse School, De Stijl, Bauhaus, Expressionisme en Cobra. Verder is er een afdeling kunstnijverheid met stijlkamers, Delfts Blauw, V.O.C.-zilver, Jugendstil-serviezen en muziekinstrumenten. Heb je maar tijd voor een enkele kunstenaar; bekijk dan het oeuvre van Piet Mondriaan.

7. Het Scheepvaartmuseum

Scheepvaartmuseum
Eddo Hartmann

Op de 7e plaats staat het vernieuwde Scheepvaartmuseum in Amsterdam met ongeveer 430.000 bezoekers. Dit museum gaat over de maritieme geschiedenis van Nederland. Dat klinkt misschien saai, maar sinds de grondige renovatie wordt er voor jong en oud op een leuke, prikkelende, interactieve manier uitleg gegeven. Helemaal van deze tijd! Het meest indrukwekkend is de replica van het beroemde V.O.C.-schip ‘Amsterdam’.


6. Nederlands Openlucht Museum

Openlucht Museum
Ziko

Nummer 6 is het Nederlands Openlucht Museum in Arnhem, waar jaarlijks 510.000 mensen komen. Dit museum toont het leven in Nederland door de eeuwen heen met originele gebouwen als boerderijen, arbeidershuisjes, molens, een ophaalbrug, een kerk, een schooltje en een melkfabriek uit alle uithoeken van Nederland, oude ambachten, klederdrachten en een oude rijdende tram.

5. NEMO

NEMO
Derror Avi

Terug in Amsterdam zien we NEMO met 520.000 bezoekers. NEMO is een echt doe-museum voor technologie en wetenschap, leuk voor jong en oud. Je kunt hier namelijk allemaal proefjes doen op het gebied van natuur- en scheikunde, biologie en technologie. Het gebouw uit 1997 is van de hand van Renzo Piano, die ook het Centre Pompidou in Parijs mede heeft ontworpen. De vorm is gespiegeld aan de grond en stelt de ingang van de IJtunnel voor waarop het gebouw rust. Als het mooi weer is kun je gratis op het enorme dakterras van de zon genieten.


4. Hermitage

Hermitage
Wikicommons

Ook de top 4-musea bevinden zich in Amsterdam. Naar de Hermitage komen gemiddeld 570.000 belangstellenden. Het museum, een dependance van de grote Hermitage in St.-Petersburg, bevindt zich in de Amstelhof, een voormalig verpleeghuis uit de 17e eeuw. Hier worden topstukken uit de grote Hermitage in tijdelijke tentoonstellingen getoond. Een unieke kans dus om jezelf een ritje naar Rusland te besparen. In dit museum is veel aandacht voor educatie, met name voor de kinderen.

3. Rijksmuseum

Rijksmuseum
Wikicommons

Op de derde plaats staat het onlangs gerenoveerde Rijksmuseum met bijna een miljoen bezoekers. Lang was het museum dicht – op een zijvleugel met topstukken na – maar nu kan er volop genoten worden van de gerestaureerde decoraties van architect Cuypers, de hernieuwde opstelling van schilderijen in combinatie met andere kunstobjecten uit eenzelfde periode en de binnenhoven van architecten Cruz y Ortiz. De eerste maand na de heropening in april 2013 bezocht het recordaantal van ruim 300.000 bezoekers al het nieuwe Rijksmuseum.

2. Anne Frankhuis

Anne Frankhuis
Minke Wagenaar

Het zijn vooral buitenlandse toeristen die het Anne Frankhuis bezoeken. Afgelopen jaar waren dat er iets meer dan een miljoen die het achterhuis wilden bezichtigen waar Anne Frank met haar familie zat ondergedoken tijdens WOII en waar zij haar dagboek schreef. De nieuwbouw van architectenbureau Benthem Crouwel zorgt voor de opvang. Hiervandaan kun je de opening achter de boekenkast zien, Annes bureautje en de plaatjes die zij op de muur van haar slaapkamertje plakte.

1. Van Gogh Museum

an Gogh Museum
Taxiachcos228

De meeste bezoekers gaan naar het Van Gogh Museum in Amsterdam en wel zo’n 1,480.000! Hiermee staat het museum op de dertigste plaats van meest bezochte musea wereldwijd. In een gebouw van Rietveld, met een aangebouwd tentoonstellingsdeel van de Japanse architect Kisho Kurokawa, zijn werken van Vincent van Gogh en zijn tijdgenoten uit het einde van de 19e eeuw te zien. Beroemd zijn ‘De aardappeleters’ – Museum Kroller-Muller heeft er ook een – ‘De zonnebloemen’ en ‘De kamer van Vincent’. Nu het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum weer open zijn is het de vraag of het Van Gogh Museum de grootste lieveling onder de museumgangers blijft.