Je zou verwachten dat rechters altijd serieuze en nuttige zaken behandelen. Niets is minder waar, want er worden talloze rechtszaken aangespannen die absurd lijken te zijn. Wat voor zaken dat precies zijn? Je leest het in de top 10 bizarre rechtszaken.

10. Een rechtszaak tegen God

god aangeklaagd
TeroVesalainen/pixabay

De Roemeense moordenaar Pavel Mircea besloot de schuld van zijn moorden op iemand anders af te schuiven: God. Hij spande een rechtszaak aan tegen God omdat hij zijn afspraken niet was nagekomen. Volgens Pavel Mircea maakte hij namelijk een afspraak met God toen hij gedoopt werd: zolang hij God zou aanbidden, zou de duivel geen greep op hem kunnen krijgen. De moorden van Mircea zijn blijkbaar veroorzaakt door de duivel, waardoor de moordenaar vond dat God contractbreuk had gepleegd. Deze rechtszaak is alleen nooit ver gekomen, aangezien God geen fysiek persoon is met een eigen adres. Daardoor was het voor Mircae niet mogelijk om hem echt aan te klagen.

9. Nike als gevaarlijk wapen

nike aangeklaagd

Deze absurde rechtszaak werd aangespannen door Giorgio Clardy, de leider van een illegaal prostitutienetwerk. Toen een klant niet wilde betalen voor een van de prostituees van Clardy, sloeg hij hem in elkaar met zijn schoenen. De schade aan het gezicht van de klant was zo groot dat hij plastische chirurgie nodig had om te herstellen. Clardy vond niet dat hij verantwoordelijk was voor de verwondingen van zijn klant. Hij gaf de schuld namelijk aan de schoenen die hij droeg: een paar Nike’s. De schoenen waren zo sterk dat ze voor veel meer schade zorgden dan Clardy zelf had kunnen voorzien. Daarom vond de man dat Nike voortaan moest aangeven dat hun schoenen gevaarlijke wapens zijn. Hij verloor de rechtszaak.

8. Bank of America aangeklaagd voor 1784 miljard triljoen

bank of america

Sommige boze klanten nemen er genoegen mee om een slechte review achter te laten op het internet. Dat geldt niet voor iedere klant, want Dalton Chisholm had wel een hele aparte manier om zijn onvrede te uiten. Toen hij in een telefoongesprek met Bank of America verkeerde informatie kreeg, lukte het hem niet om zijn rekeningen te betalen. Zijn reactie? Hij klaagde de bank aan voor een totaalbedrag van 1784 miljard triljoen. Dit bedrag is letterlijk onbetaalbaar, aangezien het meer is dan al het geld van de wereld gecombineerd. Het is dus niet gek dat deze rechtszaak nergens toe leidde.

7. De man die zichzelf aanklaagde

man klaagt zichzelf aan

Robert Lee Brock zat vast in de gevangenis toen hij een rechtszaak begon tegen zichzelf. Zijn reden daarvoor? Van zijn religie mocht hij niet drinken, maar hij heeft zich daar niet aan gehouden. Dat was volgens Brock de reden dat hij crimineel werd. De man beweerde dat hij op deze manier zijn eigen burgerrechten geschonden had, waardoor hij zichzelf een vergoeding moest betalen van vijf miljoen dollar. Er was alleen één probleem: hij kon deze vijf miljoen dollar helemaal niet betalen. Daar had hij een slim plan voor, want de staat zou hem het bedrag moeten voorschieten, waarna hij het terug zou betalen wanneer hij uit de gevangenis kwam.

6. Red Bull geeft je geen vleugels

red bull geeft je geen vleugels rechtzaak

Het is niet toegestaan om te adverteren met leugens. Daarom besloot een man Red Bull aan te klagen toen hij geen vleugels kreeg na het drinken van dit energiedrankje. Gek genoeg stelde de Amerikaanse rechter hem ook nog in zijn gelijk, waardoor Red Bull een schadevergoeding moest betalen. Deze vergoeding bedroeg tien dollar voor iedere klant die Red Bull kocht in de voorgaande jaren, met een maximumvergoeding van dertien miljoen dollar. De website om dit bedrag te claimen crashte al na een dag, dus het is de vraag of die miljoenen klanten hun schadevergoeding hebben gekregen.

5. De weerman aanklagen voor een foute weersvoorspelling

weerman aagneklaagd wegens verkeerde voorspelling

De weerman Danny Rup deed zoals elke dag zijn voorspelling op tv. Wat hij alleen niet wist, was dat dit een grote rechtszaak zou veroorzaken. Hij had namelijk voorspeld dat het de volgende dag lekker warm en zonnig weer zou worden. In werkelijkheid werd het koud en regenachtig. Een Amerikaanse vrouw besloot hem aan te klagen doordat ze ziek was geworden van het koude weer. Hierdoor moest ze medicijnen nemen en kon ze vier dagen niet werken. De geëiste schadevergoeding? Duizend dollar. Het televisiebedrijf van de weerman besloot om de zaak buiten de rechtbank om af te kopen, waardoor de vrouw uiteindelijk alsnog een kleine vergoeding heeft gekregen.

4. Een te enge Halloween

enge halloween

Ieder jaar organiseert Universal Studios een speciaal evenement voor Halloween. Deze zijn altijd een groot succes, maar de Halloween Horror Night van 1998 werd door één bezoeker minder goed ontvangen. Deze vrouw bezocht het pretpark samen met haar dochter, waar ze werden opgeschrikt door een acteur met een neppe kettingzaag. De acteur achtervolgde de twee, waardoor de vrouw en haar kind een trauma opliepen. Ze besloten Universal Studios daarom aan te klagen, aangezien de Halloween Horror Night te eng was. Ook deze zaak werd buiten de rechtbank afgewikkeld, inclusief een schadevergoeding voor de vrouw en haar dochter.

3. Te hete koffie bij McDonalds

hete koffie

Stella Liebeck wilde gewoon een lekker kopje koffie van McDonalds drinken, toen ze de koffie over haar benen heen knoeide. Hierdoor raakte zes procent van haar lichaam verbrand met derdegraads brandwonden. De vrouw liet het hier niet bij zitten en besloot de fastfoodketen aan te klagen, omdat hun koffie te heet was om veilig te kunnen consumeren. Tijdens de rechtszaak kwamen er verhalen van meer dan zevenhonderd andere klanten naar boven, die ook allemaal brandwonden hadden overgehouden aan de koffie. Hierdoor verloor McDonalds de zaak en moesten ze een schadevergoeding van bijna drie miljoen dollar betalen. McDonalds wilde dit bedrag nog verlagen, omdat ze van mening waren dat Liebeck voor 20% verantwoordelijk was voor de brandwonden.

2. Aangeklaagd voor een kapotte string

kapotte string van victoria secret leidt tot rechtzaak

Het lingeriemerk Victoria’s Secret staat bekend om haar sexy ondergoed. Wat de ontwerpers van het merk alleen nooit hadden durven denken, is dat hun ondergoed het onderwerp van een grote rechtszaak zou worden. Een vrouw verwondde haar oog toen een nietje van een string losliet en in haar oog terecht kwam. Ze claimde dat ze ondraaglijke pijn had doorgemaakt en moest ook behandeld worden met medicatie. De vrouw klaagde het lingeriebedrijf aan en eiste een schadevergoeding van 25.000 dollar. Het geld was niet eens het belangrijkste motief voor de vrouw. Ze wilde namelijk voorkomen dat andere mensen dezelfde pijn zouden meemaken door andere strings die ook niet goed in elkaar waren gezet.

1. De copyright van stilte

Toen producer Mike Batt het nummer Classical Graffiti in elkaar zette, wilde hij een minuut stilte in het nummer opnemen. Dit lijkt onschuldig, maar werd uiteindelijk een prijzige keuze. De producer werd namelijk aangeklaagd door de John Cage foundation. John Cage was een producer die in de jaren vijftig de wereld schokte door een nummer uit te brengen dat in totaal meer dan vier minuten totale stilte was. De John Cage foundation was van mening dat Mike Batt het copyright had verbroken en eiste een vergoeding van 100.000 dollar. Ondanks dat Batt het absoluut niet eens was met deze eis, besloot hij het bedrag toch te betalen uit respect voor de overleden John Cage.