Plastics, polyesters, kunstrubbers en composieten zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Goed beschouwd, kunnen we als mens in onze huidige vorm zelfs niet meer bestaan zonder kunststoffen. Vrijwel alle kunstmatig vervaardigde grondstoffen zijn tegenwoordig prima te recyclen. Ze kunnen omgesmolten worden of samengevoegd met anderen, waarna er een composiet ontstaat.

Er zijn oneindig veel verschillende soorten kunststoffen. Allemaal hebben ze zo hun eigen specifieke eigenschappen en kom je ze op plaatsen tegen die je helemaal niet zou verwachten. Wist je bijvoorbeeld dat je fleecetrui en een plastic waterflesje van hetzelfde materiaal zijn? Of dat je panty’s een zusje zijn van je gitaarsnaren? En wanneer je eenmaal weet dat de bumper van de middenklasser van de buurman eigenlijk gewoon lego is, is hij ineens helemaal niet meer zo vet. En zo zijn er nog veel meer.

Hieronder de 10 meest gebruikte kunststoffen, met hun soms verassende toepassingen.

10. Aluminium composiet

Aluminium composiet

Niet alle kunstmatig verwaardigde producten behoren tot wat we in de volksmond kortweg plastic noemen. Aluminium composiet is een geheel kunstmatig vervaardigd product dat bestaat uit een binnenlaag, met een afwerking van aluminium. De binnenlaag kan bestaan uit een harde kern van licht synthetisch materiaal of glasvezel. De vorm met synthetisch materiaal komen we het meest tegen in de wereld van reclame-, aanwijs- en bewegwijzeringsborden, terwijl de glasvezel/aluminium combinatie meer in de vliegtuigindustrie gebruikt wordt.

9. Acrylonitril-butadieen-styreen

Acrylonitril-butadieen-styreen

Alan Chia – Lego Color Bricks/flickr

In de volksmond beter bekend als ABS. Het is een uniek soort kunststof die voor vele doeleinden gebruikt wordt. Het is slag- en vormvast, bestand tegen de inwerking van chemische middelen en goed mechanisch te bewerken. Je kunt het lassen, buigen, snijden, zagen of thermisch vormen, zonder dat het scheurt of van consistentie verandert. Het meest bekende acrylonitril-butadieen-styreen voorwerp uit ons dagelijks leven is lego. Behuizingen van beeldschermapparatuur en niet metalen huishoudelijke apparaten zijn echter ook van ABS, evenals sommige autobumpers, veiligheidshelmen en hardschalen reiskoffers.

8. Slagvast polystyreen

polystyreen
polystyreen - piepschuim

Polystyreen is een kunststof die gemaakt wordt uit styreen en monomeer. Een monomeer is een eenvoudige verbinding met een laag molecuulgewicht. Polystyreen kennen we in twee vormen. Geëxpandeerd, oftewel opgeblazen met lucht, beter bekend als piepschuim en geperst, in vakterm geëxtrudeerd genoemd. Slagvast polystyreen wordt gebruikt voor reclamedoeleinden, in de maquettebouw, als verpakkingsmateriaal en wegwerpservies.

7. Polyethyleentereftalaat

pet

Beter bekend als PET of PETP. Je kent ze wel, de bekende plastic drankflesjes. PET is een, in warme toestand, goed omvormbare kunststof die voor vele doeleinden geschikt is. Het is de meest voorkomende thermoplastische polymeerhars in familie van polyesters. Niet alleen voedselcontainers zijn van polyethyleentereftalaat. Ook je fleectrui, de behuizing van de afstandsbediening en de thermodeken in de EHBO-doos is gemaakt van PET.

6. Nylon

Nylon

Nylon is een verzamelnaam voor een groep synthetische verbindingen in de polyamidegroep. Het wordt voornamelijk verwerkt tot vezel. Van oorsprong is nylon ontwikkeld als een vervanger van zijde. Nylon is sterk, licht van gewicht en voor 1001 toepassingen geschikt. Zo zien we nylon niet alleen als textielsoort in de vorm van kleding en touw, maar ook tiewraps, instrumentsnaren en tandwieltjes in printers en drukmachines, zijn van nylon.

5. Plastic golfkarton

Een multifunctioneel materiaal dat we eigenlijk alleen kennen onder merknamen zoals Coroplast, Cartonplast, Fluteplast of Twinplast. Het is een recyclebare polypropeensoort die bijna niets weegt en makkelijk met een mesje te snijden is. Je komt het voornamelijk tegen als verpakkingsmateriaal, reclameborden en bewegwijzering.

4. Polyethyleen

Polyethyleen

Polyethyleen is een aardolieproduct. Net als pvc smelt het bij verhitting. Het is waterdicht, laat geen roet door en micro-organismen vinden er geen aanhechting op. Het wordt veelvuldig toegepast in de bouw. De bekende PE-folie is bijvoorbeeld van polyethyleen, maar ook kabelmantels, gasleidingen en verpakkingsfolie.

3. Pvc

Pvc

Pvc is een afkorting van polyvinylchloride. Het behoort tot de familie van plastics en valt onder de categorie thermoplasten. Dit houdt in dat het materiaal zacht wordt bij verhitting. Pvc is een veel gebruikt product in de bouw, denk aan kozijnen, rioleringen en visgraat laminaat. In Nederland is PVC visgraat zelfs een van de populairdere vloeren. Daarnaast wordt het veel toegepast in waterdichte kleding en huishoudelijke artikelen. Een waadpak is bijvoorbeeld van pvc, maar ook een emmer of badeendje.

2. Polypropeen

Polypropeen

Polypropeen is de nieuwe benaming van polypropyleen. Het is een buigzame plasticsoort dat voor vele doeleinden gebruikt wordt. Het weegt bijna niets en is goed bestand tegen de inwerking van vocht, vetten en chemicaliën. In het dagelijkse leven kom je polypropeen voornamelijk tegen als verpakkingsmateriaal voor voedsel, dranken en gezondheidsproducten.

1. Acryl

Acryl

Acryl is in de basis een kleurloze vezel. Het ontstaat uit een koude chemische verbinding van organische grondstoffen met chemicaliën. Acryl breekt niet, scheurt niet en is waterdicht. De vezels worden als grondstof gebruikt in de verfindustrie voor garen, wol en bij de productie van transparant plaatmateriaal. Bij deze laatste krijgt het de benaming acrylaat, beter bekend als perspex of plexiglas.