In 2008 publiceerde het gereputeerde zakenblad Forbes voor het eerst een top tien van de meest gezochte criminelen in de wereld. Het deed dat in nauw overleg met allerhande internationale politiemachten. Nummer één op die lijst was toen nog Osama Bin Laden. Maar na diens dood, in mei 2011, volgde een tweede lijst. Hieronder ontdekken wij zo de tien meest gezochte criminelen van het moment. Tegelijk zal echter ook duidelijk worden dat de lijst ondertussen alweer aan een update toe is, want de nieuwe publieksvijand nummer één werd begin dit jaar (2014) ook opgepakt.

10. Dokka Umarov

Dokka Umarov

De Tsjech Doku Khamatovich Umarov verwierf zijn reputatie als islamitisch militant in Rusland. Umarov was een militaire topfiguur tijdens de Tsjetsjeense oorlogen in de jaren 1990 en 2000. Na het officiële einde van die oorlogen nam hij bovendien het leiderschap in handen van de opstand in de Noord-Kaukasus. Tussen 2006 en 2007 werd hij zo de ondergrondse president van de niet erkende Tsjechische Republiek van Itsjkerië. Umarov verwierp deze post uiteindelijk zelf ten voordele van een pan-islamistische jihad-ideologie. Om die te verwezenlijken riep hij zichzelf dan maar uit tot emir van de ‘Islamitische Staat van het Kaukasus Emiraat’. Umarov is verantwoordelijk voor verschillende aanvallen op burgerdoelen sinds 2009, inclusief de bomaanslag in de metro van Moskou. Op 18 maart 2014 werd zijn dood gerapporteerd door de sharia-rechter Ali Abu Mukhammad, tevens zijn opvolger als emir van de Noord-Kaukasus.

9. Joseph Kony

Joseph Kony

Joseph Kony (1961) was de leider van het ‘Lord’s Resistance Army’ (LRA). Dat was een guerrillagroep, die – tot de vredesonderhandelingen van Juba in 2006 – actief was in Oeganda. Het aanvankelijke doel van de beweging was overheidsrepressie te bestrijden. Op een gegeven moment keerde het LRA zich echter tegen de eigen achterban. Het gevolg was de ‘zuivering’ van de Acholi volksstam met als doel Oeganda om te vormen tot een theocratie. Kony ziet zichzelf immers als een zendeling van God. Geschat wordt dat 66.000 kinderen door hem tot kind-soldaat en/of seksslaaf werden gemaakt. Tussen 1986 en 2009 onderwierp hij zo het lot van minstens twee miljoen mensen aan zijn wil. Hiervoor werd hij in 2005 beschuldigd van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid door het Internationaal Gerechtshof van Den Haag. In 2013 beweerde Michel Djotodia, de president van de Republiek van Centraal-Afrika, dat hij onderhandelingen was opgestart over de overgave van Kony, die in slechte gezondheid zou verkeren.

8. Félicien Kabuga

Félicien Kabuga

Félicien Kabuga (1935) verzamelde rijkdom als theeboer en zakenman in Noord-Rwanda. Als multi-miljonair raakte hij nauw verbonden bij de politieke partij MRND en het informele ‘Akazu’, beiden Hutu-extremistische groeperingen, die aan de basis lagen van de Rwandese genocide. Kabuga financierde onder andere de strijdradio RTLM en het strijdblad ‘Kangura Magazine’. Tussen 1993 en 1994 zou hij ook gezorgd hebben voor de levering van 500.000 machetes: één voor elke drie Hutu-volwassenen. Op 29 augustus 1998 klaagde Carla Del Ponte, aanklager voor het United Nations International Criminal Tribunal for Rwanda, Kabuga aan op basis van vijf grote klachten: samenzwering tot genocide, genocide, medeplichtigheid aan genocide, aanzetten tot genocide en uitroeiing als een misdaad tegen de mensheid. Vermoedelijk verblijft Kabuga momenteel in Kenia, waar hij zakendoet en allicht invloedrijke bescherming geniet.

7. Alimzhan Tokhtakhunov

Alimzhan Tokhtakhunov

Alimzhan Tursunovich Tokhtakhounov (1949) is een Russische zakenman, vermoed crimineel en mislukt profvoetballer. Zijn bijnaam ‘Taiwanchik’ verwijst naar zijn Aziatische gelaatstrekken. In 1972 en 1985 werd deze slungelende wannabe-voetballer reeds opgesloten voor parasitisme door de toenmalige Sovjet overheid. In het begin van de jaren 1990 verliet hij Rusland voor Frankrijk, Parijs. Maar hier werd hij al snel beschuldigd van illegale handel, smokkel en banden met de Georgische maffiabaas Tariel Oniani. In 2002 werd Tokhtakhounov, op vraag van de USA, in Italië aangehouden voor omkoping van de ijsschaats-jury tijdens de winterspelen. De Italiaanse rechtbanken wezen het uitwijzingsbevel echter af en lieten hem vrij. En ook het Russische onderzoek naar de vermoedde illegaliteit van zijn burgerschap belet Tokhtakhounov vooralsnog niet om vrij en openlijk in Rusland te blijven wonen; zelfs ondanks het arrestatiebevel uitgevaardigd door de USA, op basis van fraude-gerelateerde aanklachten.

6. Matteo Messina Denaro

Matteo Messina Denaro

De ‘Maffia Playboy’ of ‘Diabolik’, zo staat Matteo Messina Denaro (1962) bekend. Zoon van Francesco ‘Don Ciccio’ Messina Denaro, werd Matteo opgevoed in de Cosa Nostra van Trapani, Sicilië. Na de natuurlijke dood van zijn vader, in november 1998, werd hij ‘capo mandement’ van Castelvetrano en zijn buursteden. Na de dood van zijn collega Vincenzo Virga, in 2001, kwam daar ook Trapani en zijn buursteden bij. Denaro zou nu zo’n negenhonderd manschappen aanvoeren in de provincie Trapani. Hiervoor scheurde hij twintig families af van de rest van de Cosa Nostra en bracht ze samen in één enkele mandamento, onder zijn hoede. De Trapani Maffia wordt sindsdien gezien als de ‘zoccolo duro’ (de ‘solide sokkel’) van de Cosa Nostra. Afgezien van de Palermo-families is zij tevens de machtigste sokkel. Sinds de arrestaties van Bernardo Provenzano (2006) en Salvatore Lo Piccolo (2007) is het vermoeden dan ook groot dat Denaro nu ‘capo di tutti capi’ is. Sinds 1993 – wanneer hij een reeks terreurbomaanslagen organiseerde als repercussie tegen de Italiaanse staat voor de toenemende arrestatiedruk op de Cosa Nostra – is Denaro op de vlucht. Geschat wordt dat hij minstens vijftig mensen heeft gedood; en zich verder bezighoudt met afpersing, skimming en internationale drugshandel. Omdat Denaro’s snelle stijl zo verschilt van die van zijn traditionalistische voorgangers, paste de Italiaanse politie zelfs zijn arrestatiestrategie aan hem aan. Eén voor één werd ondertussen namelijk niet Denaro zelf, maar wel zijn netwerk onteigent, inclusief Matteo’s broer, die opgepakt werd in 2010. In 2011 mislukte echter vooralsnog een eerste poging om Matteo zelf te arresteren.

5. Nasir al-Wuhayshi

Nasir al-Wuhayshi

De Jemenitische opvolger van Osama Bin Laden heet Nasir Abdel Karim al-Wuhayshi, alias ‘Abu Basir’. Lange tijd was al-Wuhayshi dan ook werkzaam als Bin Ladens privé-secretaris, in Afghanistan. Wanneer hij dat land in 2001 verliet, werd hij gearresteerd en zonder aanklacht twee jaar lang opgesloten in Jemen. In 2006 brak hij echter uit. Al-Wuhayshi werd de leider van al-Qaeda Jemen nadat Bin Laden in 2002 werd uitgeschakeld door het Amerikaans leger. Volgens lokale militaire autoriteiten zou ook al-Wuhayshi ondertussen uitgeschakeld zijn, al sinds 28 augustus 2011. Tot vandaag ontkent al-Qaeda echter deze berichten.

4. Semion Mogilevich

Semion Mogilevich

Volgens Europese en Amerikaanse politiediensten is Semion Yudkovich Mogilevich (1946) de ‘baas der bazen’ van de wereldwijde Russische maffia. De FBI beschrijft de Oekraïner als de “meest gevaarlijke gangster ter wereld.” ‘Don Semyon’ of ‘De Slimme Don’ wordt onder andere beschuldigd van wapenhandel, contractmoorden, afpersing, drugshandel en prostitutie; dit alles op een internationale schaal. Gebaseerd in Moskou is zijn meest naaste verwantschap die met de ‘Solntsevskaya Bratva’ bende. Onder zijn vrienden bevinden zich mensen als de voormalige burgemeester van Moskou, Yury Luzhkov; zakenman Dmytro Firtash; en voormalig diensthoofden van de Oekraïense veiligheidsdienst, Leonid Derkach.

3. Dawood Ibrahim

Dawood Ibrahim

Dawood Ibrahim Kaskar is de leider van het Indische criminele syndicaat, genaamd ‘D-Company’, opgericht in Mumbai. Hij wordt gezocht voor oplichting, criminele samenzwering en wereldterreur. Recent vaardigde het Indische gerechtshof ook een klacht tegen hem uit voor sportfraude in de eredivisie van het Indische voetbal. Ibrahim werd echter publieke vijand nummer één na de terreuraanslagen op Mumbai in 1993. Volgens de Verenigde Staten zou hij bovendien ook nauwe banden hebben met al-Qaeda. Hiervoor legde de Bush-administratie hem destijds al ettelijke sancties op. Er wordt aangenomen dat Ibrahim zich vandaag schuilhoudt in de Verenigde Arabische Emiraten.

2. Ayman al-Zawahiri

Ayman al-Zawahiri

De Egyptische fysicus en theoloog Ayman Mohammed Rabie al-Zawahiri (1951) is de huidige leider van de militante, islamitische organisatie al-Qaeda. De man was betrokken bij zowat alle islamitische organisaties die in recente jaren terreurdaden verrichtten op zowat alle continenten ter wereld: van Noord-Amerika over Azië en Afrika tot in het Midden-Oosten. Zo recent als in 2012 riep hij zijn moslimbroeders nog op om alle westerse toeristen in moslimlanden te kidnappen. Sinds de aanslagen van 11 september 2001 loont de Amerikaanse regering een beloning uit van 25 miljoen Dollar voor informatie die rechtstreeks naar al-Zawahiri leidt.

1. Joaquín Archivaldo Guzmán Loera

Joaquín Guzmán Loera

De geboortedatum van Joaquín Archivaldo Guzmán Loera is zo mysterieus als zijn leven. Aangenomen wordt echter dat hij ofwel in 1954 ofwel in 1957 geboren werd. Jarenlang leidde Loera het Mexicaanse ‘Sinoloa’ drugskartel. ‘El Chapo Guzmán’ (‘De Kleine Guzmán’) verkreeg zijn leiderspositie in 2003, na de arrestatie van zijn rivaal Osiel Cárdenas, van het ‘Golf’ kartel. Forbes plaatste hem daarom niet alleen op de lijst van meest gezochte criminelen, maar ook in die van de machtigste mensen ter aarde. In 2011 werd Loera bijvoorbeeld nog een inkomen van ongeveer één miljard Dollar toegedicht. Zijn machtsbereik zou zelfs uitstijgen boven dat van de drugbaron der drugsbarons, Pablo Escobar. De ‘Peetvader van de drugswereld’ verdiende zijn brood met grootschalige cocaïnesmokkel per schip. De drugs reisde van Columbia door Mexico naar de Verenigde Staten, waar hij terechtkwam in diverse distributiecellen van het kartel. Ook Mexicaanse amfetamines, marihuana en heroïne werden zo verdeeld over Noord-Amerikaanse en Europese markten. In 1993 leidde dat tot Loera’s arrestatie en een veroordeling tot twintig jaar cel. De gevangene kocht echter zijn gevangeniswachters om en vluchtte in 2001. Pas op 22 februari 2014 werd Loera weer gevat. Dat gebeurde in zijn appartement, op de vierde verdieping van de Av del Mar, in Mazatlán, Sinaloa. Tijdens de arrestatie werd geen enkel schot afgevuurd.