Sport is gezond en leuk om naar te kijken. Totdat iemand geblesseerd raakt. Een gekneusde enkel is vervelend maar soms gaat het echt goed mis. Wat zijn de tien gruwelijkste sportblessures?

10. Henrik Larsson

De Zweedse ex-spits van Feyenoord speelde in 1999 bij Celtic. In het duel tegen Olympique Lyon brak Larsson zijn been op twee plaatsen na een charge van Serge Blanc. Tot overmaat van ramp scoorde Blanc ook nog de winnende treffer. Er werd even gevreesd dat Larsson zijn loopbaan zou moeten beëindigen maar uiteindelijk kon hij na acht maanden revalidatie weer op het veld terugkeren.

9. Cory Hill (MMA)

Bij mixed martial arts gaat het er vanzelfsprekend niet zachtzinnig aan toe. In December 2008 vocht Corey “The Real Deal” Hill tegen Dale Hart op het UFC: Fight for the Troops evenement. Er vielen die dag opvallend veel blessures maar de ergste was de beenbreuk van Hill. Aan het begin van het gevecht probeert Hill met een lage trap aan te vallen die wordt geblokkeerd en zijn been door midden breekt. Na iets meer dan een jaar kon Hill weer in de ring terugkeren.

8. Sid Vicious (WWE)

Sid Eudy werd als professioneel worstelaar bekend onder de namen Sid Justice, Sycho Sid en Sid Vicious. Hij werd zes keer wereldkampioen. Sid was al snel bekend met blessures. Zo brak hij in 1989 een rib die ook zijn long doorboorde. Op 14 januari 2001 vocht Sid tegen drie andere tegenstanders in een zogenaamde four corners match. Tijdens een sprong in combinatie met een trap kwam hij ongelukkig terecht op een been dat in tweeën brak. De breuk was zo gruwelijk dat de meeste televisiezenders weigerde om herhalingen uit te zenden. Ook Sid Vicious wist tegen de verwachtingen in een comeback te maken en verliet pas in 2012 definitief de ring.

7. Oupa Ngulube (Voetbal)

Op 24 mei 2009 speelden Carara Kicks een playoff-wedstrijd tegen de Mpumalanga Black Aces in de Zuid-Afrikaanse premier league die vooral gedenkwaardig werd vanwege een grove charge. Oupa Ngulube passeerde op snelheid een tegenstander en begon aan een rush. Félix Mwamba Musasa dacht daar anders over en stopte zijn tegenstander met gestrekt been bruut af. Ngulube schreeuwde het uit aangezien zijn been was gebroken. Vaak ontsnappen spelers na zulke overtredingen op bizarre wijze aan hun straf maar Musasa kreeg in dit geval de rode kaart en werd daarna voor acht wedstrijden geschorst.

6. Jessica Dube (Kunstschaatsen)

Kunstschaatsen is een zeer moeilijke sport met veel ruimte voor valpartijen. De Canadese Jessica Dubé vormde een succesvol paar met Bryce Davidson. Op 8 februari 2007 werd zij tijdens hun kür in het gezicht geraakt door de schaats van haar partner. Het bloed dat het ijs rood kleurde maakte vanzelfsprekend veel indruk. De wond aan haar wang en neus moest met 83 hechtingen worden gedicht. Het had weinig gescheeld of haar oog was ook geraakt. Dubé kon haar carrière gewoon voortzetten.

5. Wayne Shelford – Gescheurd Scrotum (Rugby)

Rugby is geen sport voor watjes. In rugby boezemt geen team zoveel angst in als de All Blacks, het nationale team van Nieuw-Zeeland. De tweede internationale wedstrijd van Wayne Shelford tegen Frankrijk mondde uit in de Slag van Nantes. Tijdens een ruck kreeg Shelford een trap in zijn kruis waarbij zijn balzak scheurde. Alsof dat niet erg genoeg was verloor hij ook meteen vier tanden. Nadat hij de wond ontdekte vroeg Shelford de teamarts om een hechting en keerde daarna terug in het veld. Pas een klap tegen het hoofd velde Shelford definitief. Shelford kan zich niets meer van de wedstrijd herinneren maar schopte het wel tot aanvoerder van de All Blacks.

4. Paulo Diogo (Voetbal)

De Zwitserse voetballer Paolo Diogo van Servette FC gaf op 5 december 2004 drie minuten voor het einde van de wedstrijd een voorzet waaruit werd gescoord. Door dolle vierde hij het doelpunt met het publiek door in het ijzeren hek te springen. Helaas bleef zijn trouwring aan het hek hangen. Toen hij van het hek sprong werd een groot deel van zijn vinger afgerukt. Bovendien kreeg hij de gele kaart wegens overdreven juichen. Later die avond lukte het artsen niet om de vinger te herstellen en een groter deel werd geamputeerd. Diogo zette zijn carrière zonder vinger voort.

3. David Busst

Op 8 april 1996 speelde Coventry City tegen Manchester United. De wedstrijd was nog maar twee minuten oud toen Coventry een hoekschop kreeg. De verdediger David Busst kwam mee naar voren en probeerde de ingekopte bal in het doel te schuiven waarbij hij in botsing kwam met twee verdedigers van Manchester. Zijn rechterbeen brak op verschillende plaatsen. De blessure was zo erg dat het er even op leek dat zijn been zou moeten worden geamputeerd. Het schijnt dat keeper Peter Schmeichel op het veld heeft overgegeven, zo gruwelijk was de blessure om te zien. De revalidatie duurde zeven maanden maar uiteindelijk zou Busst nooit meer een wedstrijd spelen. Het was overigens een MRSA-infectie in het ziekenhuis die de carrière van Busst beëindigde.

2. Kevin Ware (Basketbal)

De jonge basketbalspeler Kevin Ware werd in een klap beroemd vanwege een ware horrorblessure. Tijdens een wedstrijd van Louisville tegen Duke probeerde hij een driepunter te blokkeren waarbij hij volkomen verkeerd landde. Zijn rechterbeen brak en het bot kwam ter hoogte van zijn knie door de huid, wat vol in beeld werd gebracht. Na zijn operatie kreeg Ware veel steunbetuigingen van professionele Amerikaanse sporters. Ware keerde uiteindelijk terug maar speelde een beperkt aantal wedstrijden om zijn genezing veilig te stellen.

1. Clint Malarchuk (IJshockey)

22 maart 1989 tijdens een ijshockeywedstrijd tussen de St.Louis Blues en Buffalo Sabres vond een van de bruutste sportblessures ooit plaats. Twee spelers botsten tegen Sabres-goalie Malarchuk op. De schaats van Steve Tuttle raakte de halsslagader van Malarchuk waarna het bloed op het ijs spoot. Zowel spelers als het publiek raakten in shock. Zijn leven werd gered door de trainer Jim Pizzutelli die nog in de Vietnamoorlog had gediend. Hij hield de ader dicht tot de artsen arriveerden. De wond moest met 300 hechtingen worden gedicht en uiteindelijk had Malarchuck een derde van zijn bloed verloren.