De Spaanse Pablo Picasso staat bekend om zijn expertise op veel verschillende gebieden. De kunstenaar was bekend met de schilderkunst, beeldhouwwerken, keramiek, grafische kunst en simpel werk met pen en papier. Toch zijn het zijn schilderijen waarmee hij wereldberoemd werd. Zijn schilderkunst kent verschillende periodes waarin zijn stijl en artistieke visie steeds veranderden. Deze variatie laat boven alles zien hoe divers het talent van Picasso was. De 10 meest iconische schilderijen van Pablo Picasso vind je hier.

10. Les Noces de Pierrette

De vertoning van een groep rijke vrienden die op het eerste ogenblik vrolijk zitten te praten, verandert wanneer de lege blik in de ogen zichtbaar wordt. Picasso toont de leegte van het rijke bestaan en het geroddel om niks. De schilder zelf heeft een moeilijke geschiedenis met dit werk. Het leidde tot een echtscheiding met één van zijn vrouwen, omdat ze het werk te schokkend vond. Picasso maakte een groot aantal aanpassingen, maar was nooit tevreden met het uiteindelijke resultaat. Jaren later verklaarde hij dan ook dat hij volledig afstand wilde doen van dit werk.

9. Blue Nude

Dit tragische schilderij is één van de meesterwerken van Picasso die hij in het begin van zijn leven schilderde. Het gebruik van blauw is een terugkerend thema bij deze kunstenaar, omdat het voor hem de perfecte kleur is om verdriet en pijn mee te tonen. Dit beeld is niet de abstractie die we gewend zijn van Picasso. Er is een duidelijk omlijnd lichaam zichtbaar dat niet wordt opgebroken of vervormd. Het kleurgebruik is het meest moderne aan dit schilderij: met korte vegen van het penseel creëert de schilder een chaos die de gemoedstoestand van deze vrouw weerspiegelt.

8. Family of Saltimbanques

Een groep circusartiesten staan samen in een groot verlaten gebied. Dit schilderij is één van de meer realistische afbeeldingen die de schilder in zijn carrière heeft gemaakt. Vele kunstkenners interpreteren dit schilderij als een boodschap over het gevoel dat Picasso samen met zijn vrienden had. Een groep artiesten die met zijn allen eenzaam zijn, door niemand anders omringd. Bovendien vinden de kunstenaars ook geen connectie met elkaar. Ze kijken allemaal een andere kant op en negeren de ander. Dit schilderij toont het talent dat Picasso had om ook realistische afbeeldingen te maken, en om zijn gevoel te uiten door middel van kunst.

7. Le Rêve

Vrouwen spelen een belangrijke rol in de werken van Picasso. Vrijwel iedere vrouw waar de schilder een relatie mee had werd vereeuwigd in een schilderij. Zo is dit schilderij een vertoning van zijn jonge vriendin Marie-Thérèse Walter. De vrouw lijkt rustig te slapen, maar is tegelijkertijd helemaal vervormd en verdeeld door het gebruik van verschillende geometrische vormen en harde lijnen.

6. The Accordionist

Een waar schoolvoorbeeld van het kubisme, de stroming waar Picasso een grote rol in speelde. De afbeelding van een accordionist wordt helemaal vervormd en van driedimensionaal naar tweedimensionaal vertaald. Picasso speelt met de manier waarop we beelden zien en interpreteren, en breekt helemaal met onze verwachtingen van een afbeelding. De accordionist is nog nauwelijks te herkennen en opgebroken in tientallen verschillende platte vlakken.

5. The Weeping Woman

Na een hele reeks schilderijen te hebben gemaakt met afbeeldingen van zijn vriendin, Dora Maar, was The Weeping Woman het slotstuk. Picasso stelde dat dit schilderij precies weergeeft hoe hij zijn vriendin zag: als een gekwelde, huilende vrouw. Wederom werkt Picasso met het vervormen van gezichten waardoor er een vreemd maar expressief beeld getoond wordt. De emotie van de personages zijn nog altijd de leidraad in zijn werk, in plaats van het realisme van de afbeelding.

4. Girl Before a Mirror

De inspiratie voor dit schilderij kwam weer van één van de vrouwen die Picasso in zijn leven heeft gehad. Met de afbeelding van een vrouw voor een spiegel, wilde de schilder tonen wat het verschil is tussen de manier waarop iemand zichzelf ziet en de realiteit. De helderheid en perfecte vormen van de vrouw veranderen in de spiegel in donkere kleuren en vreemde structuren. Hier wil Picasso zijn vrouw een boodschap mee geven: je bent mooier dan je denkt.

3. The Old Guitarist

Een triest beeld van een in elkaar gedoken man die zich aan zijn eigen gitaar vasthoudt. Dit donkere schilderij is één van de bekendste werken uit de zogenaamde blauwe periode van Picasso. Door veel tegenslagen, armoede en het verlies van een goede vriend schilderde hij alleen nog maar trieste blauwe afbeeldingen, die de zwaarte van het leven uitbeelden. Het schilderij laat bovendien zien hoe troosteloos het leven van straatmuzikanten in Barcelona is. Het resultaat is een aangrijpende afbeelding die de toeschouwer meteen meeneemt in het gevoel van Picasso zelf.

2. Guernica

Picasso is altijd een kunstenaar geweest die problemen in de maatschappij aankaart in zijn werk. Dit geldt ook voor Guernica, een schilderij dat gebaseerd is op fascistische bombardementen in deze Spaanse stad. Het imposante schilderij is bijna 8 meter breed, en in ongeveer 6 weken op het doek gezet door Picasso. De afbeelding draait vooral om het gevoel van angst en paniek dat tijdens het bombardement gevoeld werd. Door met strakke lijnen en grijstinten te werken is het schilderij niet realistisch, maar juist chaotisch en moeilijk om in één keer te bevatten.

1. Les Demoiselles d’Avignon

Deze vervormde afbeelding van een groep vrouwen werd niet meteen enthousiast ontvangen. Door de jaren heen is het echter het bekendste werk van Picasso geworden. De schilderaar contrasteert in deze afbeelding met verschillende vormen die met elkaar lijken te vloeken. Het werk wordt gezien als een combinatie tussen het verwarrende kubisme en de Afrikaanse invloeden van het primitivisme. Picasso liet zich voor de gezichten van de dames namelijk inspireren door traditionele Afrikaanse maskers.

Meer beroemde schilders