Top 10 Meest Spectaculaire Wegen in de Wereld

Rijden naar je vakantiebestemming, de meeste mensen vinden het maar saai. Voor andere is het juist het hoogtepunt van de vakantie. Maar een trip over een van de volgende twaalf wegen zal iedereen bekoren!

Transfagarasan (Roemenië)

Transfagarasan

De ‘Transfăgărășan’ ook wel de DN7C genoemd, betreft één van de meest spectaculaire wegen binnen Roemenië. De weg loopt namelijk dwars door het Făgărașgebergte. Dit gebergte is het hoogste gebergte van Roemenië en maakt tevens deel uit van de Transsylvanische Alpen. De weg verbindt landsdelen met elkaar en bestaat uit zeer scherpe haarspeldbochten. Een uitdaging voor elke auto en tevens een prachtig gezicht.

Stelviopas (Italië)

Stelviopas

De Stelviopas in Italië, door de Italianen de ‘Passo dello Stelvio’ genoemd, is een bergpas (weg door de bergen) in de Italiaanse Alpen. Deze bergpas staat vooral bekend om haar wieleretappes, in de Ronde van Italië. De Stelvio is daarnaast één van de hoogste verharde bergpassen die je kunt treffen in de Alpen. De Stelviopas wordt gezien als één van de zwaarste beklimmingen bestaande in de wielersport. Dit komt door de lengte en het hoogteverschil van de weg. De bergpas zorgt tijdens de klim altijd voor nodig spektakel, maar is daarentegen slechts tien keer verreden. Dit komt onder andere door de sluiting van de bergpas in het voorjaar. Dan ligt er teveel sneeuw, wat de nodige risico’s met zich mee brengt.

Atlantische weg (Noorwegen)

Atlantische-weg

De Atlantische weg, op zijn Noors ‘Atlanterhavsveien’, vormt een deel van de bestaande Provinciale weg. De weg is te vinden in de provincie Møre og Romsdal, welke ligt in het westen van Noorwegen. De Atlantische weg verbindt diverse eilanden met elkaar, van Averøy tot Vevang. Op 1 augustus 1983 gingen de werkzaamheden rondom de weg van start en de opening ervan vond plaats op 7 juli 1989. Rond de tijd van de aanleg van de Atlantische weg waren er maar liefst 12 orkanen in het gebied. Toch is de weg ongeschonden gebleven en nu ligt zij daar, met haar 8.3 kilometer lang en kruist daarmee diverse eilanden en de scherenkust. Tegenwoordig trekt de weg ook een hoop toeristen.

Great Ocean Road (Australië)

Great-Ocean-Road

De Great Ocean Road is een lange weg, lopende langs de zuidkust van Australië. De weg is meer dan 240 kilometer lang en ligt tussen de steden Torguay en Warrnambool en loopt daarmee van de oost- tot de westkant. De weg ligt in de staat Victoria. Rond 1919 begon de aanleg van de weg, welke werd uitgevoerd door soldaten die terugkwamen van de Eerste Wereldoorlog. Er werd aan de weg gebouwd tot 1932. Deze weg werd gewijd aan de slachtoffers van de oorlog en is daarmee het grootste oorlogsmonument ooit voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. De weg wordt veel gebruikt door toeristen, die onder andere komen voor de rotsformatie genaamd ‘De Twaalf Apostelen’.

Yungasweg – Dodenweg (Bolivia)

Yungas-Road

De noordelijke Yungasweg, die in de volksmond ook wel de ‘Dodenweg’ wordt genoemd, is een weg van zo’n 69 kilometer lang. De weg loopt van La Paz naar Coroico en wordt gezien als zeer spectaculair of zelfs legendarisch. De weg is namelijk levensgevaarlijk en dat verklaart de bijnaam ‘Dodenweg’. In 1995 kreeg deze weg zelfs de betiteling ”meest gevaarlijke weg”, uitgegeven door de Inter-American Development Bank. Op deze weg zouden jaarlijks 200 tot 300 weggebruikers omkomen en langs de weg zijn dan ook verschillende herdenkingskruisen te zien. De ongelukken ontstonden veelal met bussen en vrachtauto’s en in een enkel geval tijdens een mountainbiketocht.

Furkapas (Zwitserland)

Furkapas

De Furkapas is een bergpas die zich bevindt in Zwitserland en tevens een verbinding vormt tussen de kantons Wallis en Uri. De hoogte van de bergpas ligt rond de 2.431 meter. De Furkapas is daarnaast ook een waterscheiding tussen de Middellandse Zee en de Noordzee. De pasweg is meestal gesloten in de maanden november tot en met mei, door de inval van de winter. De weg is dan door de sneeuwval en ijzel niet te berijden.

M41 – Pamir Highway (Afghanistan)

Pamir-Highway

De M41 is een hoofdweg in Tadzjikistan, Afghanistan. De M41 vormt een lange oost-westroute. Het oostelijk deel van de Pamir Highway is grotendeels onverhard en wanneer je deze weg bewandeld, loop je door één van de hoogste berggebieden ter wereld. De route is niet de meest logische en effectieve: er zijn aanzienlijk kortere routes beschik- en denkbaar. Toch wordt de weg gezien als een zeer bijzondere route.

Dadès Gorges (Marokko)

Dadès-Gorges

De Dadès Gorges, een groot gebergte in Marokko, is zeer populair onder toeristen die houden van hiking en wandelen. De weg van de Dadès Gorges loopt langs de mooiste valleien, kloven en oases en kronkelt tussen de rotsen door en is ruim 160 kilometer lang. De beste tijd om deze ‘lage valleien’ te bezoeken is van maart tot en met mei. De bergen zouden het mooist zijn van mei tot en met juni.

Highway 1 (USA)

Highway-1

De California State Route 1, die meestal de Highway 1 wordt genoemd, is een state highway van het Amerikaanse Californië. De hoofdweg loopt langs een groot deel van de kust van de Stille Oceaan. Highway 1 is betiteld tot ‘All-American Highway’, dit komt omdat ze langs een paar van de mooiste kustlijnen ter wereld loopt. De weg wordt dan ook gezien als een zeer bijzondere en spectaculaire hoofdweg.

Tianmen bergweg (China)

Tianmen

De Tianmen Mountain is een berg, welke gelegen is in het Tianmen Mountain National Park. Deze ligt ten noordwesten van de provincie Hunan, in China. De weg die door deze bergen loopt, de Tianmen bergweg, is 11 kilometer lang en telt maar liefst 99 haarspeldbochten. De weg kan levensgevaarlijk zijn en er hebben dan ook vele ongelukken plaatsgevonden, met zowel auto’s als tijdens mountainbiketochten. Toch blijft de weg en de omgeving een plaatje en dus zeer populair bij toeristen.

Trollstigen (Noorwegen)

Trollstigen

De Trollstigen in Noorwegen, die ook wel de ‘Trollenroute’ wordt genoemd, vormt een deel van weg nummer 63, gelegen in Noorwegen. Zij loopt van Åndalsnes naar het zuiden en is ongeveer 20 km lang. De weg is een zeer populaire en toeristische route en heeft elf haarspeldbochten. De weg werd geopend op 31 juli 1936 door koning Haakon VII. Het heeft acht jaar geduurd voor de weg af was. Ooit was het een smalle weg waar slechts enkele auto´s elkaar op een paar plaatsen konden voorbijgaan. Na diverse verbeteringen is het nu een goed berijdbare weg.

Leh Manali Highway (India)

Leh-Manali-Highway

De Leh-Manali is een snelweg in India en mag één van de hoogste wegen ter wereld genoemd worden. Hij loopt tussen de Indiase steden ‘Leh’ en ‘Manali’, wat tevens een verklaring voor de naam vormt. De route baant zich een weg door het onherbergzame hooggebergte van de Himalaya. Wanneer deze ‘road trip’ wordt gemaakt, moet men voor een goede voorbereiding zorgen: je hebt namelijk te kampen met grote hoogtes en ijle lucht.