De lijst van meest verkochte singles allertijden is geen officiële lijst aangezien er geen instantie is die deze informatie bijhoudt. Ook is de informatie van derdewereldlanden en niet Engelstalige muziek beperkt. Echter, de volgende lijst geeft de best verkochte singles waarvan de data wel bekend is. Het gaat dan om verkoop van fysieke media als cd’s en vinyl. Tegenwoordig kopen we digitale muziek en is het eerlijker om te kijken naar de lijst van meest verkochte digitale muziek. De nummer één, twee en drie zouden deze lijst net halen, respectievelijk Wiz Kahlifa met “See You Again” (20.9 miljoen), Bruno Mars met “Uptown Funk” (20 miljoen) en Ed Sheeran met “Thinking Out Loud” (19.5 miljoen).

10. The Ink Spots – If I didn’t Care (19 miljoen)

We beginnen met de oudste single in de lijst, If I Didn’t Care is een nummer uit 1939. De legendarische songwriter Jack Lawrence heeft het liedje geschreven. Het nummer was de grote doorbraak voor de The Ink Spots, een zwarte vocal pop groep, die in de jaren ’40 van de vorige eeuw meer dan 30 hits scoorden. Hun unieke stijl is mede verantwoordelijk voor het ontstaan van de rhythm and blues en het subgenre doo-wop.

9. USA for Africa – We Are the World (20 miljoen)

https://www.youtube.com/watch?v=M9BNoNFKCBI

Voor het goede doelen liedje We Are the World uit 1985 is misschien wel het grootste blik aan supersterren ooit open getrokken. Michael Jackson en Lionel Richie schreven het liedje, Quincy Jones was de producent en naast de schrijvers zongen onder andere Stevie Wonder, Paul Simon, Tina Turner, Billy Joel, Diana Ross, Bruce Springsteen, Bob Dylan, Ray Charles en nog vele andere mee. Met het nummer werd $63 miljoen opgehaald voor humanitaire hulp in Afrika.

8. Elvis Presly – It’s Now or never (20 miljoen)

The King, Elvis Presly heeft de lijst ook weten te behalen. zijn best verkochte liedje It’s Now or Never uit 1960 werd 20 miljoen keer verkocht. De ballad is gebaseerd op het Italiaanse “‘O Sole mio” net als Tony Martins “There’s No Tomorrow”. Het was dat nummer dat Elvis inspireerde. Hij hoorde het eind jaren ’50 in Duitsland toen hij was uitgezonden met het leger. Hij verteld zijn producer dat hij ook zo’n liedje wilde. Hij vond twee tekstschrijvers, en die schreven het liedje in een half uur. Het werd een van de grootste hits allertijden.

7. Whitney Houston – I Will Always Love You (20 miljoen)

Deze cover is beduidende populairder dan het origineel van Dolly Parton uit 1973. Haar versie was een countryliedje, Whitney Houston maakte er misschien wel een van de mooiste ballads allertijden van. Ze zong het nummer voor de film The Bodyguard waarin ze zelf de hoofdrol speelde. Het nummer stond negen weken op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40

6. Domenico Modugno – Nel blu dipinto di blu (Volare) (22 miljoen

https://www.youtube.com/watch?v=Z-DVi0ugelc

In Nederland kennen we “Nel blu dipinto di blu” (“In het blauw geschilderde blauw”) beter onder de naam “Volare”. Domenico Modugno deed in 1958 met het liedje mee aan het Eurovisiesongfestival (gehouden in Nederland). Winnen deed hij niet, hij werd derde. Het nummer werd echter in Amerika een groot succes en won zelfs twee Grammy Awards. Volare is ook bekend door zijn vele covers, in Nederland is die van Andre Hazes natuurlijk zeer bekend.

5. Bil Haley & His Comets – Rock around the clock (25 miljoen)

Rock around the clock van Bil Haley & His Comets uit 1954 wordt verantwoordelijk gehouden voor de bekendheid rock-‘n-roll over de hele wereld.

4. Mungo Jerry – In The Summertime (30 miljoen)

In The Summertime is het debuutnummer van de Britse band Mungo Jerry. Het nummer stond over de hele wereld op nummer één in de hitlijsten en verkocht uiteindelijk 30 miljoen keer. Ray Dorsett, leadzinger van de band, schreef het nummer in 10 minuten met behulp van een tweedehands Fender Stratocaster terwijl hij even pauze nam van zijn gewone baan.

3. Bing Crosby – Silent Night (30 miljoen)

Bing Crosby staat twee keer in de top 3, beide kerstliedjes. Silent Night is opgenomen in 1935 en daarna nog een aantal maal uitgebracht. Alle opbrengsten van het liedje zijn naar het goede doel gegaan.

2. Elton John – Candle in the Wind (33 miljoen)

https://www.youtube.com/watch?v=A8gO0Z818j4

Het origineel van Candle in the Wind komt uit 1973, hij zong over het leven van Marily Monroe. In 1997 bracht Elton John een aangepast versie van het nummer uit voor de overleden Prinses Diana, een goede vriendin van hem. Hij speelde het nummer op haar begrafenis. Het nummer werd wereldwijd 33 miljoen keer verkocht. In Nederland werden er 580.000 singles verkocht, hiermee is het de bestverkochte single aller tijden in Nederland.

1. Bing Crosby – White Christmas (50 miljoen)

Een nog grotere hit voor Bing Crosby was White Christmas. Dit kerstliedje is zelfs de meest verkochte single allertijden. Bing Crosby’s versie van White Christmas werd reeds in het allereerste Guinness Book of Records van 1955 vernoemd als meest verkochte plaat aller tijden, en dat is ze sindsdien gebleven. In 2009 waren er naar schatting meer dan 50 miljoen exemplaren van verkocht

bron: wikipedia