Niemand zit er op te wachten, maar het komt wel vaak voor, seksueel overdraagbare ziektes, oftewel soa’s. Dit zijn de 10 die in Nederland het vaakst voorkomen.

10. Hepatitis B (Geelzucht)

Hepatitis B

Hepatitis B is een veel voorkomende soa die ook wel geelzucht genoemd wordt. Het gaat om een vrij ernstige soa die zorgt voor het ontsteken van de lever, vooral als er sprake is van het vrijkomen van veel bloed. Symptomen van hepatitis B zijn onder andere buikpijn, misselijkheid, vermoeidheid, koorts, geelkleurige huid en ogen en spierpijn. Je hebt de mogelijkheid om jezelf tegen hepatitis B te vaccineren zodat je deze soa kunt voorkomen.

9. Gonorroe (Druiper)

Gonorroe, ook wel druiper genoemd, is een welbekende SOA die in Nederland zowel bij mannen als bij vrouwen nog steeds al te vaak voorkomt. Het gaat om een besmettelijke soa die vanzelf over kan gaan, maar zonder behandeling een grote rol kan spelen bij het veroorzaken van onvruchtbaarheid bij een vrouw. Vrouwen krijgen bij gonorroe slechts wat afscheiding terwijl mannen naast een geelgroene afscheiding uit de plasbuis ook pijn bij het plassen krijgen. Om gonorroe te behandelen hoef je slechts een antibioticakuur te nemen. Om het te voorkomen is het noodzakelijk om condooms te dragen bij elk seksueel contact, ook als alleen de geslachtsdelen tegen elkaar worden gewreven.

8. HIV

hiv

HIV staat op wereldwijd niveau bekend als een lastige soa die zich toch aids kan ontwikkelen. Is het je overkomen en heb je HIV, dan ben je vele malen gevoeliger voor verschillende infecties die fataal kunnen aflopen. De symptomen van HIV lijken in het begin op die van een ernstige griep, maar er zijn genoeg mensen die helemaal geen symptomen vertonen van HIV. Helaas is het niet mogelijk om HIV te genezen, maar je kunt door middel van een aantal behandelingen de symptomen onder controle houden. Het is belangrijk om altijd een condoom te dragen tijdens de seks met iemand van wie je niet zeker weet of hij mogelijk een soa heeft, en voor wie zegt dat condooms niet fijn vrijen is er Durex glijmiddel te koop.

7. Trichomonas

Loop je een trichomonas-infectie op, dan kan je uitgaan dat het gaat om een soa die niet bepaald ernstig is. Je kunt trichomonas oplopen als er sprake is van contact van de penis naar de vagina en omgekeerd, maar dus niet door middel van anale of orale seks. Klachten die komen kijken bij trichomonas zijn bij vrouwen vaker ernstiger dan bij mannen, al merken sommigen juist helemaal niets van de klachten op. Klachten zijn onder andere veel melkachtige afscheiding, een onaangename geur, schaamlippen die rood en opgezwollen zijn, pijn in je vagina-gebied en een branderig gevoel tijdens het plassen. Mannen krijgen vaak amper klachten, al komt er soms afscheiding uit de plasbuis bij het opstaan, soms kan de eikel en het gebied om het plasgaatje geïrriteerd raken en kan plassen pijn doen. Wil je trichomonas behandelen, dan heb je slechts een eenmalige dosis antibiotica nodig.

6. Bacteriële vaginose (Gardnerella)

Bacteriële vaginose, oftewel gardnerella, is een onschadelijke bacterie die in de vagina van elke vrouw zit. Het gaat hierbij om een verstoring die zich plaatsvindt in het bacteriële evenwicht van de vrouw. Vrouwen krijgen bacteriële vaginose vaak als gevolg van het te vaak wassen van de vagina met zeep, door tampons te lang in te houden of door middel van seks. Je kunt uitgaan van klachten als jeuk bij de vagina, een afscheiding met een grijsachtige kleur, een stinkgeur die op verrotte vis lijkt en schaamlippen die rood zijn en warm aanvoelen. Om bacteriële vaginose te behandelen hoef je zelf niets te doen. De klachten gaan meestal vanzelf over waardoor een behandeling niet noodzakelijk is.

5. Syfilis

Syfilis is een soa die door een bacterie wordt veroorzaakt en eenvoudig te behandelen is. Behandel je syfilis niet, dan kunnen de gevolgen wel ernstig worden. Bij syfilis kan je van 3 stadia uitgaan, namelijk het eerste stadium waarbij zweertjes te zien zijn bij de vagina, anus, penis en/of mond. Er zijn ook personen die een grieperig gevoel kunnen krijgen. Tijdens het tweede stadium heeft de bacterie zich al verspreid rond het lichaam waardoor je uitslag op verschillende delen van je lichaam kunt verwachten als symptoom. Een ander symptoom van syfilis is haaruitval. Tijdens het laatste stadium kan je gaan denken aan zaken als dementie, maar ook aan aandoeningen die psychisch zijn.

4. Genitale wratten

Genitale wratten kunnen omschreven worden als wratjes die veroorzaakt wordt door het HPV virus. Deze wratjes zitten rond de vagina, anus of penis. Je kunt genitale wratten krijgen door middel van huid-op-huid contact, zowel op directe als indirecte wijze. Symptomen van genitale wratten zijn pas na enkele maanden op te merken, waaronder pijn en jeuk. Gelukkig genezen genitale wratten zichzelf vanzelf na enige tijd, maar je kunt de wratjes ook op een cosmetische wijze laten behandelen.

3. Herpes genitalis

Genitale herpes is een soa die veel in Nederland voorkomt. Het gaat om een soa die door het herpessimplexvirus wordt veroorzaakt en pijnlijke blaasjes op de huid vormt. Herpes is zeer besmettelijk via speeksel of seks, vooral op moment dat de blaasjes aanwezig zijn. Personen met herpes ervaren pijn en een branderig gevoel op de huid en rond het schaamgebied. Om herpes te behandelen moet je een antibioticakuur krijgen, maar het virus zal voor altijd in je lichaam blijven. Dit geldt ook als je verder geen symptomen hebt.

2. Candida

Candida

Candida is eigenlijk geen soa, maar een schimmelinfectie in het vaginaal gebied die ontstaat door het overmatig groeien van bepaalde gisten die zich in je vagina bevinden. Je hoeft candida niet te behandelen, tenzij je klachten hebt zoals jeuk, stinkende afscheiding, pijnlijke en opgezwollen schaamlippen of penis of pijn bij het plassen.

1. Chlamydia

Chlamydia

De meest voorkomende soa is zonder enige twijfel chlamydia. Chlamydia is een seksueel overdraagbare ziekte die vooral onder heteroseksuelen voorkomt. Deze soa vertoont vaak weinig symptomen die vanzelf overgaan als je ook een antibioticakuur neemt, al besmet je in de tussentijd wel andere mensen en zal de genezing lang duren. Onbehandeld kan chlamydia leiden tot onvruchtbaarheid bij vrouwen. De klachten bij vrouwen zijn pijn in de onderbuik, jeuk, ongewone afscheiding en bloedverlies zonder dat je menstrueert. Mannen hebben vooral pijn tijdens het plassen.