Een meidengroep is een populaire muziek groep, bestaande uit meerdere zangeressen, die samen optreden. Al in het jaar 1930 was er een meidengroep, the Boswell Sisters genaamd. De term ‘meidengroep’ ontstond echter pas later, rond de jaren 60, toen er vele popgroepen ontstonden. In deze lijst staan de meest succesvolle meidengroepen allertijden, gemeten aan de hand van de meest verkochte platen.

10. SWV

Sisters With Voices (SWV) is een Amerikaanse R&B meidengroep, afkomstig uit New York. Het gaat hier om Cheryl ‘Coko’ Gamble (sopraan), Tamara ‘Taj’ Johnson (Mezzosopraan) en Leanne ‘Lelee’ Lyons (tweede alt). Dit trio startte in 1990 eerst als gospel groep. Ze werden in dat jaar meteen al één van de meest succesvolste R&B groepen. Ze hadden vele hits, waaronder ‘Weak’, ‘Right Here/ Human Nature’, ‘I’m so into You’ en ‘You’re the One’. In het jaar 1998 ging de groep uit elkaar om als solo zangeressen te gaan zingen. In 2005 kwam de groep weer samen. In het jaar 2015 zijn er van het trio SWV meer dan 25 miljoen platen verkocht.

9. Morning Musume

Morning Musume is een Japanse vrouwelijke idolgroep. De groep werd gevormd in 1997 door rock singer-song schrijver Tsunku, die later de meerderheid van de liedjes van de groep componeerde. Morning Musume is gespecialiseerd in up beat, J-pop georiënteerde muziek met dans performance. De samenstelling van de groep veranderd steeds. De gemiddelde leeftijd van de groep blijft hierdoor hetzelfde, het bestaat uit meiden die in de fase zitten van de late adolescentie, begin twintigers. Het lijkt een beetje op het ‘schoolgebeuren’, oudere afgestudeerden verlaten de groep en nieuwe jonge leden stappen er weer in. De meisjes die erin stappen zijn geselecteerd uit een landelijke auditie.

8. En Vogue

De Amerikaanse R&B groep En Vogue is in 1988 gevormd door Denzil Foster en Thomas Mc Elroy. Zij hielden in dit jaar een auditie. De bedoeling was om de meidengroep een album op te laten nemen in Atlantic Records. Cindy Harron, Dawn Robinson, Maxine Jones en Terry Ellis werden uitgekozen. Zij hadden de juiste klasse, uitstraling en onderlinge harmonie. In En Vogue werd de leadzang over de dames verdeeld. Het eerste grote succes was de single ‘Hold On’. Daarna volgden al snel andere successen, namelijk ‘Lies’, ‘You don’t have to worry’ en ‘Don’t Go’. Het grootste succes bereikte de groep in de jaren 90 met nummers als ‘Free Your Mind’ en ‘Whatta Man’. De groep bestaat nog steeds, maar het succes is niet meer zoals vanouds.

7. The Supremes

De Amerikaanse dames-popgroep The Supremes trad op van 1959 tot 1977. Ze waren één van de grootste boegbeelden van Motown-geluid. Het commerciële succes was enorm. Met name in de jaren 1965 tot 1969 waren zij populair. Florence Ballard, Diana Ross, Mary Wilson en Betty McGlown waren de oorspronkelijke groepsleden. Betty verliet al snel de groep en werd opgevolgd door Barbara Martin en kort daarna werd zij weer vervangen door Cindy Birdsong. Ook Jean Terrell, Lynda Laurence, Scherrie Payne en Susaye Greene maakten later deel uit van de groep. Een aantal bekende nummers van de groep zijn: ‘Baby Love’, ‘Back in my arms again’ en ‘The happening’.

6. Speed

De meidengroep Speed werd opgericht in het jaar 1996. Alle leden van de groep zijn afkomstig uit het Japanse Okinawa. Het gaat hier om het viertal Eriko Imai, Takako Uehara, Hitoe Arakaki en Hiroko Shimabukuro. Het grootste succes bereikte de groep eind jaren 90. In deze tijd werden maar liefst 20 miljoen albums en singles verkocht. Hierdoor werd het de bestverkopende meidengroep van Japan. Op het hoogtepunt, 31 mei 2000, ging de groep uit elkaar. De bekendste nummers van Speed zijn ‘White love’, ‘My graduation’, ‘Steady’ en ‘All my true love’.

5. AKB48

AKB48 is een Japanse meidengroep, die is opgericht in het jaar 2005. Dat werd gedaan door Yasushi Akimoto, een bekende muziekproducer en tekstschrijver. AKB48 is vernoemd naar een wijk in Tokio, Akihabara genaamd. Hier is het eigen theater van AKB48 gevestigd. Tot op heden treedt de meidengroep elke dag in dit theater op. Met name in Japan is de groep zeer populair. De best verkochte singles van 2010 in Japan stonden op naam van deze meidengroep. Het gaat hier om ‘Beginner’ en ‘Heavy Rotation’. Ook kwamen vele singles van AKB48 bovenaan de wekelijkse hitlijst van Japan te staan. In eerste instantie bestond de band uit 48 leden, maar vanaf 2013 zijn dit er 88. De meisjes zijn verdeeld over drie teams. Elk team heeft zijn eigen show met eigen liedjes. Fans bepalen elk jaar in een speciale verkiezing welke meisjes deel mogen nemen aan de volgende single.

4. Bananarama

In 1980 werd de Britse meidengroep Banarama gevormd. Keren Woodward, Siobhan Fahey en Sarah Dallin maakten er deel van uit. Later verdween Siobhan Dahey en kwam daar Jacquie O’Sullivan voor in de plaats. De naam Banarama komt voort uit een liedje van Roxy Music, namelijk ‘Pyjarama’. De meisjes staan bekend om hun onverzorgde bossen haar, oude spijkerbroeken en versleten T-shirts. Het eerste bekende nummer van Banarama is ‘What You Do (It’s The Way That You Do It)’. Overal in Europa stond dit nummer bovenin de hitlijsten. In één klap is de meidengroep hiermee populair. Met name in Engeland, Canada, Azië en Canada bereiken ze in de jaren daarna enorm veel succes. Andere bekende nummers van Banarama zijn ‘Love In The First Degree’ en ‘I Can’t Help It’.

3. TLC

De Amerikaanse R&B, hiphop- en soulmuziekgroep TLC werd gevormd in het jaar 1991. Het bestond uit drie meiden met een jongensachtige uitstraling, namelijk Tionne T-Boz Watkins, Rozonda Chilli Thomas en Lisa Left Eye Lopes. In de jaren 90 en in het begin van deze eeuw was de meidengroep zeer succesvol. In het jaar 1992 bereikte TLC zijn eerste succes met de singles ‘Baby-Baby-Baby’ en ‘Ain’t 2 Proud 2 Beg’. Buiten de VS braken ze door in 1995 en 1999 met de singles ‘Waterfalls’, ‘No Scrubs’ en ‘Unpretty’. Lisa Lopes overlijdt tijdens de TLC periode aan een auto ongeval. Het album waaraan op dat moment wordt gewerkt, wordt afgemaakt. Daarna eindigt het bestaan van TLC.

2. Destiny’s Child

De vrouwelijke artiestengroep Destiny’s Child was een Amerikaanse R&B popgroep. Sinds het jaar 2000 bestond de groep uit Kelly Rowland, Beyoncé Knowles en Michelle Williams. De groep ontstond al in het jaar 1997, maar het grootste succes werd pas vanaf het jaar 2000 behaald, toen dit drietal optrad. De groep verkocht maar liefst 50 miljoen platen wereldwijd. Daarop stonden onder anderen de nummers ‘Independent Woman’, ‘Say My name’, ‘Survivor’ en ‘Lose My Breath’. In het jaar 2005 gingen de zangeressen elk hun eigen weg en eindigde Destiny’s Child.

1. Spice Girls

De bestverkopende meidengroep allertijden is de Spice Girls. Meer dan 45 miljoen albums en 30 miljoen singles werden er verkocht van deze groep. De oorspronkelijke Britse meidengroep bestond vanaf het jaar 1996 uit Victoria Adams, Emma Bunton, Melanie Brown, Melanie Chishol en Geri Halliwell. De laatste verliet de groep in 1998. In 2001 gaf de groep zijn voorlopig laatste optreden, maar in 2007 volgden er nog reünieconcerten en in 2012 waren ze te horen bij de slotceremonie van de Olympische Spelen in Londen. Een aantal bekende singles zijn ‘Wannabe’, ‘Spice up your life’ en ‘Goodbye’.