Ben je op zoek naar een leuke meisjesnaam? Of ben je nieuwsgierig naar de betekenis van jouw naam? In dit lijstje hebben de populairste meisjesnamen op een rijtje gezet en de betekenis erbij gezocht. Hetzelfde hebben we gedaan voor de populairste jongensnamen.

Laten jullie ook weten hoe jullie dochter heet? En misschien weet je wel de betekenis?

Het gaat hier om de top 10 van 2013.

10. Zoë

Hoe je de meisjesnaam ‘Zoë’ ook uitspreekt of schrijft, de betekenis is hetzelfde. Deze van oorsprong Griekse naam betekent ‘leven’. Men vertaalde de naam ‘Eva’ toen als ‘Zoë’. Liefhebbers van de naam ‘Zoë’ associëren deze met de begrippen ‘stoer’, ‘exotisch’, ‘hip’ en ‘lief’. In 2012 zijn 434 kinderen zo genoemd. Een jaar later waren dat er maar liefst 536! Het laatstgenoemde feit heeft ermee te maken dat ‘Zoë’ op de 10e plaats staat in de lijst van meest populaire namen in Nederland.

9. Lotte

De naam ‘Lotte’ is afgeleid van ‘Charlotte’, welke weer de vrouwelijke versie is van namen zoals ‘Charles’ en ‘Karel’. Deze typische mannennamen betekenen niets anders dan ‘kerel’! Ondanks deze enigszins botte betekenis, vinden de meeste mensen de naam ‘Lotte’ vooral heel lief klinken. Ook waardeert menigeen het gegeven dat ‘Charlotte’ vroeger veelvuldig voorkwam binnen de Franse adellijke kringen. ‘Lotte’ doet wat klassiek aan. Hoewel de naam nooit tot de top drie is binnengedrongen, doet ‘Lotte’ al jaren goede zaken in de lijst van meest populaire namen. Vorig jaar zijn welgeteld 537 kinderen zo genoemd.

8. Sara

‘Sara’ is een Hebreeuwse meisjesnaam en betekent ‘prinses’ of ‘vorstin’. Toen zij beide al wat ouders waren, kreeg ‘Sara’ samen met Abraham een zoon. Misschien verklaart dit gegeven het typisch Hollandse gebruik om een vrouw op haar vijftigste verjaardag een van brooddeeg gemaakte pop te geven. Overigens gebeurt dit niet overal in Nederland. Afgelopen jaar bereikte de naam ‘Sara’ de top 10 van meest populaire meisjesnamen. Volgens de statistieken van de Sociale Verzekeringsbank zijn 542 kinderen zo genoemd. Fans van ‘Sara’ vinden de naam ‘lief’, ‘klassiek’ en ‘tijdloos’.

7. Mila

Als we van de betekenis mogen uitgaan, dan weet een ‘Mila’ zich omringd door velen. Haar naam betekent namelijk ‘door het volk bemind’. ‘Mila’ is een afkorting van namen zoals ‘Ludmilla’, ‘Emilia’ en ‘Camilla’. In Hongarije krijgen mannen, die naar de naam ‘Michael’ luisteren, ook wel het koosnaampje ‘Mila’ in hun oor gefluisterd! Als meisjesnaam maakt ‘Mila’ een ongekende populariteit door; in 2012 stond deze naam op de 18e plaats in het lijstje van meest populaire namen. Een jaar later bezette ‘Mila’ plek zeven. Naast ‘lief’ vinden mensen de naam ook ‘stoer’ en ‘modern’.

6. Fenna

Dat ‘Fenna’ in de top 10 van meest populaire meisjesnamen staat, komt mede door Wendy van Dijk. Als politievrouw Fenna Kremer staat zij momenteel haar mannetje in de serie ‘Moordvrouw’. Zo zijn in 2013 567 kinderen ‘Fenna’ genoemd, in 2012 waren dat er 497. Oorspronkelijk hoorde je deze naam vooral in het Noorden van Nederland. ‘Fenna’ betekent zoveel als ‘witte, eerlijk’. Hoewel eerlijk zijn een prachtige eigenschap is, zijn de meeste ouders tijdens hun zoektocht naar een mooie naam waarschijnlijk gevallen voor het lieflijke dat de naam ‘Fenna’ in zich heeft.

5. Lisa

Over de herkomst van de naam ‘Lisa’ lopen de meningen uiteen. Zo kan ‘Lisa’ afgeleid zijn van de naam ‘Elisabeth’. Maar ‘Lisa’ wordt ook wel genoemd als afgeleide van de Hebreeuwse naam ‘Elisa’. Deze naam betekent ‘God is redding’. In de Bijbel komt dan ook een profeet genaamd ‘Elisa’ terug. Hoe dan ook, ‘Lisa’ staat al zes jaar op rij in de top 10 van meest populaire meisjesnamen. In 2013 prijkte de naam op in totaal 575 geboortekaartjes. Overigens kwam dat in 2012 vaker voor; 609 keer om precies te zijn. Aangezien er in 2013 minder kinderen geboren zijn, is de naam ‘Lisa’ procentueel gezien net zo populair als in 2012.

4. Emma

Liefhebbers van ‘Emma’ vinden deze naam vooral ‘klassiek’. Ook ‘lief’ en ‘tijdloos’ zijn veelgehoorde opmerkingen in context tot de meisjesnaam ‘Emma’. De betekenis van de naam is ‘geheel, allesomvattend’. In menig Koningshuis heeft een meisje deze naam gekregen. Hoewel de naam in 2012 nog de meest populaire meisjesnaam was, moet ‘Emma’ in 2013 genoegen nemen met een vierde positie. Toen zijn 656 kinderen zo genoemd. Hoewel de roots van ‘Emma’ in Frankrijk liggen, hoor je de naam nu vooral in Engelstalige landen. Misschien wel de bekendste ‘Emma’ is actrice ‘Emma Watson’.

3. Julia

Ook de naam ‘Julia’ heeft een boost gekregen nadat een bekende ‘Julia’ van zich liet horen en zien! In dit geval doelen we op actrice ‘Julia Roberts’. Dit gegeven maakt meteen duidelijk dat ‘Julia’ al een aantal jaren meedoet binnen het overzicht van meest populaire meisjesnamen. In het afgelopen jaar zijn 692 kinderen zo genoemd. Overigens is deze naam de vrouwelijke versie van het Latijnse ‘Julius’, welke ‘jongeling met licht gezichtshaar’ betekent. Liefhebbers van ‘Julia’ vinden deze naam ‘tijdloos’, ‘lief’ en in mindere mate ook wel ‘exotisch’.

2. Sophie

Hoewel ‘Sophie’ nog altijd in hoogste regionen binnen de top 10 van populairste meisjesnamen meespeelt, wint ‘Sofie’ aan populariteit. Beide namen zijn afgeleid van het Griekse ‘Sophia’, dat ‘wijsheid’ betekent. De naam is niet alleen aan heiligen, maar later ook aan vorstelijke en adellijke vrouwen gegeven. Enkele honderden jaren later genoot ‘Sophie’ – toen vooral als doopnaam – ook faam onder de gewone mensen. Welgeteld 705 meisjes zijn in het afgelopen jaar ‘Sophie’ genoemd. Ook in Frankrijk, Duitsland en de Engelstalige landen is deze naam al jaren ongekend populair.

1. Tess

‘Tess’ staat met stip op nummer één binnen de top 10 van meest populaire meisjesnamen in Nederland! Volgens de gegevens van de Sociale Verzekeringsbank zijn in 2013 maar liefst 774 kinderen zo genoemd. Net als de varianten ‘Tes’, ‘Tessa’ en ‘Tessy’ is ook ‘Tess’ een afkorting van de namen ‘Theresa’ en ‘Theresia’. Dat brengt ons bij de oorsprong; ‘Theresa’ en ‘Theresia’ betekenen ‘warmte, zomer en oogst’ in het Grieks. Mogelijk komen de namen van het Griekse eiland ‘Thera’, dat tegenwoordig ‘Thira’ heet. De meest bekende vrouw met deze naam is zonder meer ‘Moeder Theresia’ uit India.

Ook leuk:
Top 10 Italiaanse jongens- en meisjesnamen
Top 10 Fransen jongens- en meisjesnamen