Of het nu traditioneel de hele tijd regent of warmterecords worden gebroken: het is pas een echte zomer wanneer de zomerhit bekend is geworden. Ook dit jaar zijn er weer genoeg kandidaten voor het liedje dat je voor altijd zal doen denken aan de zomer van 2016. Welk nummer wordt ‘La Dolce Vita’ van 2016?

10. Deorro feat. Elvis Crespo – Bailar

Caribische muziek is altijd een goede basis voor een zomerhit. Deorro’s aanstekelijke ‘Bailar’ begint als een traditioneel Zuid-Amerikaans dansnummer totdat een EDM-beukbeat zich er tussen wringt. Kort en heel effectief dankzij de knetterende trompetten.

9. Enrique Iglesias – Duele El Corazón

Het leek in het begin misschien niet zo’n goed idee om in de voetstappen van zijn succesvolle vader Julio te stappen. Maar Enrique Iglesias gaat inmiddels aardig wat jaartjes mee en weet toch altijd weer een hit te scoren. Bij voorkeur tijdens de zomer wanneer de mix van Spaanse pop met Zuid-Amerikaanse invloeden perfect op zijn plaats is. ‘Duele El Corazón’ is met zijn wat zeurderige refrein meteen herkenbaar als Iglesias Jr. en zal niet van de radio te branden zijn.

8. Kungs vs Cookin’ On 3 Burners – This Girl

‘This Girl’ van Kungs vs Cookin’ On 3 Burners combineert slim een aantal ingrediënten voor een goede zomerhit. Allereerst gaat het over een zomerliefde, het is dansbaar en de grote klapper is een melodie die meteen doet denken aan de grote zomerhits van weleer. Het originele liedje van de Australische band Kungs vs Cookin’ On 3 Burners is alweer uit 2000 maar werd door de Franse dj Kungs omgetoverd tot een van de geheide hits van dit jaar.

7. Alvaro Soler – Sofia

Kun je twee zomers achter elkaar een grote hit scoren? Dat wil de Spaanse zanger Alvaro Soler bewijzen door na ‘El Mismo Sol’ weer te vlammen met ‘Sofia’. Ook hier gebruikt Soler het vertrouwde recept van Spaanse dansbaarheid met een accordeon-riedeltje en een pakkend refrein. Soms moet je gewoon niet teveel sleutelen aan een beproefde formule.

6. Justin Timberlake – Can’t Stop This Feeling

Net wanneer je denkt dat Justin Timberlake fulltime acteur is geworden, verschijnt er weer nieuwe single. ‘Can’t Stop This Feeling’ werd opgenomen voor de film Trolls maar werkt uitstekend als zomerhit. Timberlake weet weer als geen ander de dansbaarheid van disco modern te laten klinken en zal daarmee menig dansvloer in beweging krijgen.

5. Dirty Heads – That’s All I Need

Dirty Heads is een band uit Californië die zich gespecialiseerd heeft in een vrolijke mix van rock, hiphop en een flinke dosis reggae. In 2014 deden ze al een gooi naar zomers succes met ‘My Sweet Summer’. Op het moment zijn er veel bands die met een vrolijke stijl terugkijken op hun jeugd en ‘That’s All I Need’ draagt daar zijn steentje aan bij. Niet te braaf, maar ook weer niet grof weten Dirty Heads precies die ongedwongen zomerse sfeer neer te zetten.

4. Martin Solveig – Do It Right feat. Tkay Maidza

De Franse producer Martin Solveig is inmiddels een veteraan van poppy dansmuziek. Zijn hitgevoel zorgde ervoor dat hij onder andere met Madonna samenwerkte. De Australische zangeres Tkay Maidza is misschien niet van dat kaliber maar dat weerhoudt ‘Do It Right’ er niet van om weer super-catchy te zijn. Nu de vraag of het zijn megahit ‘Hello’ uit 2010 kan evenaren.

3. 21 Pilots – Ride

Het Amerikaanse duo Tyler Joseph en Josh Dun begon zeer bescheiden met een in eigen beheer uitgebracht debuut. ‘Stressed out’ van hun vierde album met zijn aanstekelijke refrein werd een grote radiohit. Van het album Blurryface komt een nieuwe single ‘Ride’ die dezelfde pop-rap stijl gebruikt. Maar het zomerhit-potentieel zit in het reggae-orgeltje dat het refrein introduceert. Net als ‘Stressed Out’ kun je ‘Ride’ al na een paar keer niet meer uit je hoofd krijgen, precies zoals het hoort bij een zomerhit.

2. Galantis – No Money

Een opvallende videoclip kan nog steeds een zomerhit lanceren. ‘No Money’ met zijn kinderlijke zang is al catchy genoeg maar de clip geeft net dat extra zetje. In de clip zijn kinderen op weg naar een verzamelpunt. Ze hebben allemaal dieren op hun gezicht geschilderd. Steeds blijft onduidelijk of ze iets duisters of onschuldigs van plan zijn wat leidt tot een mysterieuze ontknoping.

1. Michael Feiner – Mantra

Zomerhits kunnen zich andere dingen permitteren dan andere pophits. Een riedeltje dat vrolijk en irritant is als basis gebruiken bijvoorbeeld. De Zweedse houseveteraan Michael Feiner is al jaren onderdeel van The Attic maar heeft daarnaast een succesvolle popcarrière waar hij vaak nummers voor anderen inzingt, bijvoorbeeld ‘Fairplay (Let There Be Love)’ van Markus Gardeweg. Op ‘Mantra’ zingt Feiner niet en laat hij de belangrijkste rol over aan een zenuwachtige melodie die gespeeld wordt op een fluit. Je weet gewoon dat ‘Mantra’ deze zomer op alle discocampings elke avond zal klinken.