In 1998 werd er begonnen met de bouw van het International Space Station of ISS, een ruimtestation dat op een hoogte van 355 kilometer baantjes om de aarde trekt. Het ruimtestation is een gemeenschappelijk project van 16 landen, waaronder Nederland en België. Sinds 2 november 2000 verblijven er permanent mensen in het station. De bemanningsleden houden zich niet alleen bezig met allerlei experimenten en observaties, maar ook met het technisch onderhoud van het ISS. De foto’s die de bemanning van het aardoppervlak neemt, behoren ongetwijfeld tot de opvallendste en spraakmakendste beelden van onze blauwe planeet. Hieronder een lijstje van 10 schitterende foto’s, genomen vanuit het ISS.

Orkaan Isabel

orkaan isabel

Orkaan Isabel teisterde de Amerikaanse oostkust in september 2003. Het was een orkaan van categorie 5, de hoogste categorie die een orkaan kan krijgen op de zogenaamde schaal van Saffir-Simpson. Van alle orkanen in het jaar 2003 richtte Isabel de meeste schade aan. Isabel bereikte de Amerikaanse kust met windvlagen van 170 kilometer per uur. De hoogst gemeten windsnelheid bedroeg 270 kilometer per uur. Nadien zwakte de orkaan af tot een tropische storm. Vanuit het ISS namen astronauten gedetailleerde foto’s van deze verwoestende orkaan, die 51 mensen het leven kostte.

De fonkelende Nijldelta

fonkelende Nijldelta - foto iss

Dat de vallei van de Nijl en de Nijldelta de dichtst bewoonde gebieden in Egypte zijn, is overduidelijk te zien op nachtfoto’s geschoten vanuit het ISS. De Egyptische woestijn ziet er ’s nachts donker en verlaten uit, maar de Nijl en haar delta schitteren van het licht. Het lijkt erop alsof er glinsterend goud naar boven komt uit de rivier en haar delta.

Het Powellmeer vanuit de ruimte

powell meer

De bemanning van het ISS slaagde erin om scherpe foto’s te nemen van het Powellmeer (Lake Powell), op de grens tussen de Amerikaanse staten Arizona en Utah. Het Powellmeer is een kunstmatig meer dat ontstond door de afdamming van de Coloradorivier met de Glen Canyondam. Dankzij de dammen in de Colorado beheerst men het waterdebiet van de rivier tijdens het smelten van de sneeuw in het voorjaar. De stuwdammen zorgen ook voor de constante toevoer van water naar de zuidwestelijke Amerikaanse staten.

Een zandstorm in de Sahara

zandstorm in sahara

De Sahara behoort tot de grootste woestijnen op aarde, met een oppervlakte van maar liefst 9,2 miljoen vierkante kilometer. Zandstormen zijn in de Sahara schering en inslag. De wind die over de woestijn waait, doet zand en stof opvliegen. Zo ontstaan er ware ‘muren’ van zand, die het zicht plaatselijk tot bijna nul herleiden. Er zijn zand- en stofmuren waargenomen die meer dan 1000 meter hoog reikten. Vaak blazen dergelijke stormen woestijnzand van de Sahara tot in Zuid-Europa. Vanuit het ISS is een zandstorm in de Sahara duidelijk waarneembaar.

De Mount Everest vanaf meer dan 350 kilometer hoogte

mount everest uit iss

Met zijn 8848 meter is de Mount Everest, op de grens tussen Nepal en China, de hoogste berg op aarde. Het beklimmen van deze kolos is dé ultieme uitdaging voor doorgewinterde bergbeklimmers, maar bekeken vanuit het ISS lijkt de Mount Everest maar een nietig object op het aardoppervlak. De hoogste berg op aarde vormt overigens een geliefd ‘fotografie-onderwerp’ voor de bemanningsleden van het ISS. Soms vergissen de bewoners van het ISS zich weleens van berg, zoals kosmonaut Joeri Malentsjenko in 2012. In plaats van de Mount Everest fotografeerde hij per vergissing de Indiase berg Saser Muztagh. Nasa haalde zich de woede van de Nepalese regering op de hals toen de ruimtevaartorganisatie de naam ‘Mount Everest’ onder Malentsjenko’s foto plaatste. De vermeende foto van de Mount Everest, in werkelijkheid de Saser Muztagh, werd prompt van de website van Nasa verwijderd…

De uitbarsting van vulkaan Mount Cleveland

uitbarsting vulkaan mount cleeland

De Mount Cleveland is een vulkaan op het eiland Chuginadak, een van de eilanden van de Aleoeten. Mount Cleveland is een heel actieve vulkaan: in de laatste 100 jaar barstte hij meer dan 12 keer uit. De laatste eruptie vond plaats op 7 februari 2006. Jeffrey Williams, een van de astronauten aan boord van het ISS, zag plots een opvallende rookpluim die uit de vulkaan kwam. Hij was daarmee een van de eersten die de eruptie van 2006 waarnam. De spectaculaire foto van deze vulkaanuitbarsting, genomen vanuit de ruimte, werd wereldwijd verspreid.

Laguna Colorada in de Andes

Laguna Colorada

Het Laguna Colorada is een natuurlijk meer hoog in het Andesgebergte (Bolivia), op een hoogte van ongeveer 4300 meter. Dankzij de ligging op deze hoogte, vrij van atmosferische waas, konden astronauten in het ISS een heldere en gedetailleerde opname maken van het meer. De roodbruine kleur van het water wordt veroorzaakt door algen, die welig tieren in het zoutrijke water. Afhankelijk van de aanwezige algensoort kleurt het water soms ook groen in plaats van roodbruin. Deze foto werd genomen vanuit het ISS in april 2015.

Onderhoud aan het ISS

onderhoud aan iss

De bemanningsleden van het ISS schieten niet alleen mooie plaatjes van het aardoppervlak. Ze nemen ook foto’s van hun eigen werkzaamheden. Af en toe moet er iets gerepareerd worden aan de buitenkant van hun ruimtestation, en dat vergt een ruimtewandeling. Hoewel een ruimtewandeling tegenwoordig bijna een routineklus lijkt, is ze dat allerminst. Het duurt 3 uur alvorens een astronaut in een ruimtepak een stap buiten het ISS mag zetten. Eerst 2 uur een langzame decompressie om het ongecontroleerd buigen van het ruimtepak te voorkomen. Daarna moet de astronaut nog een uur lang 100% zuivere zuurstof inademen alvorens hij mag beginnen met zijn klus.

De maan gezien vanuit het ISS

maan vanuit de iss

Vanuit het ISS lijkt het soms alsof je de maan ziet vanop ooghoogte, iets wat op aarde onmogelijk zou zijn. Vanop aarde moet je steeds omhoogkijken om de maan te zien. Op aarde zie je ook steeds dezelfde zijde van de maan, omdat de rotatietijd van de maan gelijk is aan de omlooptijd van de maan om de aarde. Om de andere zijde van de maan te zien, moet je in de ruimte zijn. De bemanningsleden van het ISS zien delen van het maanoppervlak die we op aarde nooit te zien krijgen.

Groepsfoto in het ISS

groepsfoto iss

Hoewel de astronauten, euronauten en kosmonauten in het ISS flink moeten doorwerken aan hun experimenten en klussen, schiet er af en toe ook een beetje vrije tijd over. Tijd om een groepsfoto te maken bijvoorbeeld. Omdat er in het ISS geen sprake is van zwaartekracht kan zo’n groepsfoto er wat spectaculairder uitzien dan een ‘aardse’ groepsfoto. Wat dacht je bijvoorbeeld van de bemanningsleden van expeditie 37 (mei 2013), die zoals de blaadjes van een bloem kransvormig op de foto staan? Op aarde zou je halsbrekende toeren moeten uithalen om zo’n foto te maken….

foto’s: NASA

Meer lijstjes over de ruimtevaart