Wist je dat er ongeveer 6.000 Griekse eilanden verspreid om het vaste land liggen? Slechts een klein deel – om precies te zijn 227 eilanden – zijn bewoond. En vormen een perfecte uitvalbasis voor een zonovergoten vakantie. Het staat bij velen op hun bucket list, een rondreis langs de mooiste eilanden. Waar je op het ene eiland kilometerslange zandstranden aantreft, is het andere relatief groen. Ook bestaan er best grote klimaatverschillen tussen de eilanden. In dit lijstje lees je alles over de 10 mooiste Griekse eilanden.

10. Skiathos

Skiathos

Het Griekse eiland Skiathos maakt deel uit van de Sporaden-eilandengroep. Die ligt ten noorden van Evia en ten oosten van Pilion. Opvallend aan Skiathos is de dichte begroeiing: het eiland staat vol met pijnboombossen. Langs de kust tref je lange zandstranden aan. De combinatie van het heldere zeewater, de witte stranden en de groene pijnbomen levert een kleurrijk plaatje op. Onder de toeristen bevinden zich ook veel wijnliefhebbers. De wijnen van Skiathos genieten wereldwijde bekendheid. Vooral de donkerrode Skiathos wijn, de zoete moschato wijn én de alypiako wijn vinden gretig aftrek.

9. Elafonisos

Elafonisos

Elafonisos – een eiland in de Ionische zee – ligt tussen Kythira en de Peloponnesos. Bestuurlijk gezien maakt Elafonisos deel uit van de laatstgenoemde regio. De naam van dit eiland is meteen ook de naam van een gemeente, waartoe nog meer eilanden behoren. Met 625 bewoners is Elafonisos het grootste eiland. Op het naastgelegen eiland Kapari wonen slechts zes mensen. Naast scheepsbouw en visserij vormt het toerisme een belangrijke bron van inkomsten voor de bewoners van Elafonisos. De meeste toeristen komen hier voor de rustige stranden.

8. Naxos

Naxos

Vergeleken met Elafonisos ligt het eiland Naxos aan de andere kant van het vaste land. In de Egeïsche Zee, om precies te zijn. Net als Mykonos en Paros maakt Naxos deel uit van de Cycladen. Met een oppervlakte van 448 km2 is Naxos het grootste eiland van deze eilandengroep. Opmerkelijk aan dit eiland is het ruige, bergachtige landschap. Hier lopen veel schapen en geiten. Kaas is dan ook een belangrijk exportartikel. In de vruchtbare dalen worden vooral olijven, druiven en citrusvruchten verbouwd. Van oudsher staat Naxos bekend om de wijnen en likeur. En om het prachtige marmer! Tot op de dag van vandaag ontginnen de bewoners marmer. Ook de Zas is het vermelden waard: deze bergketen – die ruim 1.000 meter boven de zeespiegel uitsteekt – is overal op het eiland zichtbaar.

7. Corfu

Corfu

Het Griekse eiland Corfu – ook wel bekend als Korfoe – ligt vlakbij Albanië. Dat ligt aan de noordelijke kant van Griekenland. Vanwege deze ligging valt er relatief veel regen. Corfu is dan ook vrij groen. Deze vruchtbare grond – in combinatie met het gunstige klimaat – is een prima basis voor olijfbomen. Overigens heeft dit een andere oorzaak: in de Venetiaanse tijd ontvingen de bewoners één goudstuk voor elke 10 olijfbomen, die zij plantten. In die tijd was er namelijk een grote behoefte aan olie. Daarom vind je nu overal op het eiland olijfbomen. En nog steeds is olijfolie een belangrijk exportartikel. Sterker nog, op Corfu wordt bijzonder goede olie geproduceerd. Het beroemde Engelse warenhuis Harrods verkoopt uitsluitend olijfolie, die op dit eiland wordt gemaakt.

6. Mykonos

Mykonos

Mykonos behoort tot de Cycladen. Deze eilandengroep onderscheidt zich door een ongekend pure schoonheid. Mykonos is vooral opgebouwd uit graniet: het eiland is heuvelachtig, kaal en droog. Hier heeft men altijd een tekort aan water. Om die reden zijn de huizen voorzien van vlakke daken: dit helpt de bewoners bij het opvangen van regenwater. Vergeleken met de andere eilanden, die tot de Cycladen behoren, heeft Mykonos geen noemenswaardige rol gespeeld in de geschiedenis. Je vindt hier dan ook geen sporen van antieke beschavingen. Toch heeft het eiland een ongekend grote aantrekkingskracht op toeristen. En dat komt vooral door het bijzondere landschap, dat bijna surrealistisch aandoet.

5. Cephalonia

Cephalonia

De naam van het Griekse eiland Cephalonia wordt op veel verschillende manieren geschreven. Denk aan: Kefalonia, Kefallinia, Kefallonia, Cephallenia en Cephallonia. Hoe dan ook, dit eiland ligt in de Ionische Zee. Dat is het westelijk deel van Griekenland. Cephalonia staat bekend als een relatief rustig eiland. Met vele fraaie vergezichten op de omliggende eilanden. Er zijn toeristen, die speciaal voor de karetschildpadden komen. Het is namelijk algemeen bekend dat er vier schildpadden zijn, die elke dag tussen 8 en 12 uur naar het plaatsje Argostoli komen. Daar eten ze van de visresten, die de vissers overboord gooien.

4. Rhodos

rhodos

Rhodos ligt op slechts een paar kilometer afstand van Turkije. En dat zie je aan de flora en fauna op dit Griekse eiland. Zo is het binnenland vrij bergachtig, dichtbegroeid met bossen en dunbevolkt. Ook de afwisseling van zand- en keistranden doet denken aan de Turkse kuststrook. Vermeldenswaardig is dat Rhodos het op drie na grootste Griekse eiland is: de oppervlakte beslaat 1.398 km2. Misschien nog wel interessanter is het dat Rhodos wordt genoemd in de Griekse mythologie. Op het moment dat oppergod Zeus – volgens een mythe – vergat om zonnegod Helios een eiland aan te bieden, steeg Rhodos op uit de zee. Dit eiland kwam toe aan Helios. Van Minoïers, Romeinen, Achaeërs, Goten, Perzen en Arabieren, gedurende de eeuwen is Rhodos bezet door veel verschillende volken. Het eiland kenmerkt zich dan ook door een rijke kunstgeschiedenis.

3. Zakynthos

Zakynthos

Als je denkt aan Zakynthos, dan verschijnt vast het beeld van het scheepswrak op het parelwitte strand omgeven door turkooisblauw water op je netvlies. Nergens anders zijn zoveel foto’s gemaakt als op deze locatie! Verder staat Zakynthos bekend om het heerlijke klimaat: gedurende de zomermaanden waait hier een verkoelende wind. Die komt vanuit het oosten. Om die reden noemden de Romeinen – en later ook de Venetianen – Zakynthos ook wel ‘il fiore di Levante’. Dat betekent: bloem van het oosten. Als we nog iets verder de geschiedenis induiken, dan wordt duidelijk dat de naam van het eiland komt van de zoon van Dardanus. Hij heette dus Zakynthos. Volgens een mythe heeft Dardanus het fundament onder de eerste stad van het eiland gelegd.

2. Kreta

kreta

Wist je dat Kreta groter is dan provincies Zuid- en Noord-Holland bij elkaar? Dit eiland is het grootste van alle Griekse eilanden. Het is maar liefst 250 kilometer lang en – op bepaalde punten – wel 60 kilometer breed. Vanwege de omvang is Kreta opgedeeld in vier provincies. Elke provincie kenmerkt zich door een prachtige natuur, een fijn klimaat, een prachtige kustlijn en vele culturele schatten. En dat is niet zo vreemd: Kreta heeft een rijke historie. Volgens de verhalen gaat die maar liefst 9.000 jaar terug. Omstreeks 7.000 voor Christus hebben zich de eerste bewoners op Kreta gevestigd. Vermeldenswaardig is ook dat de kustlijn van Kreta meer dan 1.000 kilometer beslaat. Oftewel, overal waar je kijkt, zie je de zee. En dat maakt Kreta een bijzonder geliefde vakantiebestemming.

1. Santorini

Santorini

Santorini ligt tussen de eilanden Naxos en Kreta in. Eigenlijk bestaat dit Griekse eiland uit zes kleine eilanden, te weten Thira, Thirasia, Aspronisi, Paléa Kaméni, Néa Kaméni en Christiani. Dit landschap is ontstaan na een aantal uitbarstingen van een vulkaan, die precies in het midden van dit kleine eilandengroepje ligt. Kenners spreken wel van een ringvormige archipel. Inmiddels maakt Santorini deel uit van de 16 ‘Decade Volcanoes’, zoals de IAVCEI – een internationale vereniging van vulkanologie – die heeft benoemd. Deze vulkanen delen een geschiedenis van grote uitbarstingen. Én een bijzonder indrukwekkend landschap.