Nederland en België hebben allebei een rijke geschiedenis, die je goed leert kennen wanneer je door een van de prachtige kasteeltuinen in deze landen wandelt. Het maakt niet uit waar je bent, want er is altijd wel een mooi slot met een nog mooiere tuin in de buurt. Wil je weten welke tuinen je zeker moet bezoeken? Dat lees je in de top 10 mooiste kasteeltuinen van Nederland en België.

10. Park Beervelde

Beervelde

In de buurt van Gent vind je Park Beervelde, een groot kasteelpark dat in 1873 werd aangelegd. De tuin werd ontworpen met als doel om er een showtuin van te maken, zodat de lokale bloementeelt mooi tentoongesteld kon worden. Vandaag de dag is Park Beervelde nog steeds een geliefde bestemming voor liefhebbers van mooie tuinen. Zo kun je de kasteeltuin ieder jaar bezoeken tijdens de Tuindagen van Beervelde.

9. Tuinen van Twickel

Twickel

In Overijssel ligt het landgoed Twickel, met bijbehorende tuinen die er prachtig uitzien. Het is een tuin in de Engelse stijl, wat betekent dat groene weides, bloemenvelden en meertjes elkaar moeiteloos afwisselen. Een van de hoogtepunten van de tuinen van Twickel is de oranjerie, een prachtig groot tuinhuis. Hier worden in de winter verschillende citrusbomen bewaard en beschermd tegen het koude Nederlandse weer.

8. Plantentuin Meise

Meise

Plantentuin Meise is gelegen op het domein van kasteel van Meise en het kasteel van Bouchout. Deze botanische tuin is een van de grootste plantentuinen in de wereld. Er zijn meer dan 20.000 verschillende plantensoorten aanwezig. Het grootste deel van de planten is ondergebracht in het Plantenpaleis, een kassencomplex bestaande uit 13 verschillende broeikassen die toegankelijk zijn voor publiek.

7. Kasteeltuinen van Arcen

Kasteeltuinen van Arcen

Brita Seifert / Shutterstock.com

Wanneer je in Limburg bent, mag je een bezoek aan de kasteeltuinen van Arcen eigenlijk niet overslaan. Deze kasteeltuin is in de zeventiende eeuw aangelegd en staat vooral bekend om zijn vele bloemen en planten. Je vindt er bovendien verschillende stijlen, waardoor je goed kunt zien hoe kasteeltuinen door de jaren heen zijn veranderd. Het ene moment wandel je door een indrukwekkend grote rozentuin, terwijl je het volgende moment een bamboebos of een watertuin tegenkomt.

6. Kasteelpark van Gaasbeek

Gaasbeek

De tuinen van het kasteel van Gaasbeek zijn beroemd vanwege hun enorme omvang. Hier vind je maar liefst 49 hectare aan grond, met talloze lanen waar je heerlijk kunt dwalen. In de kasteeltuinen vind je de hoogste beuken van België, maar ook een aantal historische bezienswaardigheden. Ontdek een triomfboog die ter ere van Napoleon is gebouwd of breng een bezoek aan de Sint-Gertrudiskapel. Er zijn ook drie grote vijvers in de tuin te vinden.

5. Kasteel Amerongen

Amerongen

Jan van der Wolf / Shutterstock.com

Net als veel andere kasteeltuinen uit dit lijstje, stammen ook de kasteeltuinen van kasteel Amerongen uit de zeventiende eeuw. Hier wandel je langs een prachtig rozenveld dat je naar de oranjerie leidt, maar je vindt er ook een vierseizoenentuin. Je voelt je net als echte adel wanneer je door de berceau wandelt, maar je kunt er ook tot rust komen onder een van de vele priëlen. De reusachtige kastanjeboom Makke Janne is ook het bewonderen waard wanneer je deze kasteeltuinen bezoekt. Wil je van je eigen tuin ook iets moois creëren? Kijk dan eens naar een vidaxl tuinsalon.

4. Kasteel Keukenhof

keukenhof kasteel

Veel mensen kennen natuurlijk de beroemde tuinen van bloemenpark Keukenhof, maar wist je dat deze tuinen hun naam te danken hebben aan een kasteel dat in de buurt ligt? Rondom het kasteel kun je het hele jaar van mooie tuinen genieten. Het is een relatief moderne tuin die uit de negentiende eeuw stamt. Naast prachtige bloemen en planten vind je er ook veel sculpturen, specifiek van de kunstenaar Paul Kubic.

3. Park Rosendael

Rosendael

Maarten Zeehandelaar / Shutterstock.com

Ben je in de buurt van de Veluwezoom? Vergeet dan niet om een bezoek te brengen aan Park Rosendael, een kasteeltuin in de buurt van Arnhem. Het bijzondere aan dit park is dat er veel met water gespeeld wordt. Je ontdekt er leuke beekjes, kleine watervallen en verborgen fonteinen die op de meeste verrassende momenten aanspringen. Dit maakt een wandeling door de kasteeltuin erg verrassend, waarbij je nooit zeker weet wat je precies te wachten staat.

2. Kasteel de Haar

kasteel Haar

De tuinen van kasteel de Haar geven je het gevoel alsof je in een historische film bent beland. Het park rondom het kasteel is maar liefst 55 hectare groot en is ontzettend veelzijdig. Het ene moment wandel je door een landschap in Engelse stijl, terwijl je het volgende moment een Franse siertuin bezoekt. De hoge bomen geven de tuinen een grootse uitstraling. Vergeet ook niet om de rozentuin te bezoeken, waar de oudste zoon van de voormalige baron van kasteel de Haar geëerd wordt.

1. Tuinen van het Loo

Tuinen van het Loo

Picture Partners / Shutterstock.com

De beroemdste kasteeltuinen van Nederland horen natuurlijk ook bij het beroemdste paleis van het land. Paleis het Loo is eeuwenlang de woonplek geweest van de koninklijke familie. Het is dus niet gek dat de tuinen ook een koninklijke uitstraling hebben. De stijl van de tuin stamt uit de zeventiende eeuw, met veel symmetrie en heggen in een sierlijk patroon. Vanaf het paleis geniet je van een mooi uitzicht over de tuinen, maar de tuinen strekken zo ver naar achteren dat ze ook een mooi uitzicht over het paleis bieden.