Het is bijna onvoorstelbaar dat mensen eeuwen geleden in staat waren om zulke prachtige kastelen te bouwen. Dan doelen we niet alleen op de bouwwerken zelf, maar ook op de locaties. Menig kasteel bevindt zich op imposant gebergte. Of in het water!

10. Segovia Kasteel – Spanje

Alcázar van Segovia
Frank K. / flickr

Spanjaarden noemen het Segovia Kasteel ook wel ‘El Alcázar de Segovia’. De stad – en het bijbehorende kasteel – zijn gelegen op een driehoekige bergtop. Op dit punt komen ook de rivieren Clamores en Eresma samen. In de elfde eeuw gaf koning Alfonso VI opdracht voor de bouw van het kasteel. Op die plek stond toen een houten constructie. In de daaropvolgende eeuwen is het Segovia Kasteel zeker 20 keer verbouwd. Na de verbouwing onder het bewind van Fransisco De Mora heeft het kasteel de vorm gekregen, zoals het er nu bijstaat. In de 19e eeuw vond er nog een ingrijpende restauratie plaats: er was brand ontstaan.

9. Miranda Kasteel – België

Miranda Kasteel
Miranda Kasteel2
Pel Laurens – http://www.forgotten-beauty.com / wikicommons

In 1866 gaf de familie Liedekerke-Beaufort de Engelse architect Edward Milner opdracht om een kasteel te ontwerpen. Nog in datzelfde jaar werd het bouwwerk opgeleverd. Kasteel Miranda – dat ook wel ‘Home de Noisy’ wordt genoemd – bevindt zich naast de boerderij, waar de familie toen woonde. Ze gebruikten het kasteel als zomerverblijf. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg het Miranda Kasteel een andere bestemming. Toen werd het ingericht als een kindertehuis. Deze bestemming verklaart de eerdergenoemde bijnaam! Vanaf 1980 vonden er vooral buitensportactiviteiten voor kinderen plaats. Inmiddels staat het Miranda Kasteel leeg.

8. Windsor Kasteel – Verenigd Koninkrijk

Windsor Kasteel
Diliff/ wikicommons

Al meer dan 900 jaar staat Windsor kasteel bekend als het grootste bewoonde kasteel op de wereld. De totale oppervlakte is ruim 450 are. Dit kasteel bestaat uit twee verschillende delen. In het midden staat de grote middeltoren. Leuk om te weten: in deze toren – Round Tower genaamd – wordt een deel van de Koninklijke collectie bewaard. En als de koningin er verblijft, dan hangt de vlag uit aan deze toren. Net als haar voorgangers gebruikt koningin Elisabeth Windsor Kasteel als tweede huis. De privévertrekken van de Koninklijke familie bevinden zich in de zogenaamde Upper Ward. In dit deel van het kasteel vinden ook de fameuze staatsbanketten plaats.

7. Bodiam Kasteel – Verenigd Koninkrijk

Bodiam Kasteel
VanBeem/wikicommons

Het Bodiam Kasteel is in 1385 gebouwd door ridder Edward Dalyngrigge. Het is heel aannemelijk dat koning Eduard III van Engeland hem hiertoe heeft bewogen. Vanuit deze locatie – in het huidige East Sussex – kon het Engelse leger een mogelijke Franse inval ongedaan maken. Deskundigen zijn van mening dat het kasteel vooral is gebouwd om te imponeren. Dat is gelukt: het Bodiam Kasteel is nagenoeg ongeschonden. Ook de vier ronde torens verkeren in prima staat. Begin van de vorige eeuw is het kasteel gerestaureerd. Sinds 1926 is het eigendom van National Trust.

6. Praagse burcht – Tsjechië

Praagse burcht
Stefan Bauer, http://www.ferras.at / wikicommons

Het Kasteel van Praag wordt gerekend tot het grootste omsloten burchtgebied van de wereld. Neem nu de voorzijde van dit complex: die is 500 meter lang. De totale oppervlakte beslaat 7,5 hectare. Naast het kasteel – ook wel de Praagse Burcht of de Burcht van Praag genoemd – bestaat het complex uit verschillende pleinen, paleizen en kerken. De eerste steen is gelegd in de negende eeuw.

5. Kilkenny Kasteel – Ierland

Kilkenny Kasteel

Ierland heeft een grote aantrekkingskracht op mensen, die houden van de ruige natuur. Zo’n omgeving vormt een geweldig decor voor een kasteel! Precies om die reden brengen vele toeristen een bezoek aan Kilkenny Kasteel. De geschiedenis van het kasteel gaat terug naar het jaar 1195. De locatie is gekozen om strategische redenen: vanuit dit kasteel had William Marshal een goed zicht op de nabijgelegen rivier Nore. En op een aantal routes in de omgeving. Ongeveer 400 jaar geleden werden er huizen rondom het kasteel gebouwd. De stad, die is ontstaan, is vernoemd naar het kasteel: Kilkenny.

4. Conwy Kasteel – VWales

Conwy Kasteel Wales
David Dixon/wikicommons

Conwy Kasteel bevindt zich aan de noordkust van Wales. Het is gebouwd in de periode 1283 tot 1289. Als koning Eduard I van Engeland in dit gebied moest zijn, dan verbleef hij in Conwy Kasteel. Aangezien het kasteel nooit is belegerd – en gedurende een paar eeuwen nauwelijks bewoond – is het nagenoeg intact gebleven. Dat kwam de derde Lord Conway goed uit: in 1665 liet hij al het lood, ijzer en hout uit het kasteel slopen. Inmiddels staat Conwy Kasteel op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

3. Kasteel de Haar – Nederland

de haar
GVR /wikicommons

Natuurlijk mag ook een Nederlands kasteel niet in het lijstje ontbreken? Welk kasteel van Nederland is het mooist? Muiderslot of Slot Loevestein? Wij hebben gekozen voor De Haar, het grootste kasteel van Nederland gelegen in de omgeving van Vleuten. Het werd vanaf 1892 op de ruïne van het oude kasteel herbouwd in neogotische stijl. Naast het kasteel staat een kapel.

2. Slot Neuschwanstein – Duitsland

Slot Neuschwanstein

Omstreeks 1869 gaf Koning Lodewijk II van Beieren opdracht voor de bouw van het Neuschwanstein Kasteel. Hij droomde van een middeleeuws ridderslot: een sprookjeskasteel. Helaas heeft hij er niet van kunnen genieten. Hij kwam in 1886 te overlijden. Toen werd ook de bouw van het kasteel stilgelegd. In een later stadium is het Neuschwanstein Kasteel voltooid. En geheel volgens het ideaalbeeld van de overleden koning! Voorafgaand aan de bouw van het kasteel van Doornroosje in Disneyland in Californië, heeft Walt Disney inspiratie opgedaan in het Neuschwanstein Kasteel.

1. Mont Saint Michel – Frankrijk

mont saint michel 1
Mont Saint Michel
Lubosz/wikicommons
Mont_st_michel_aerial
Uwe Küchler/wikicommons

Als je weet dat Mon Saint Michel de derde toeristische hotspot van Frankrijk is, dan kun je er wel vanuit gaan dat het om een bijzondere locatie gaat. De middeleeuwse abdij is namelijk gebouwd op een rotsachtig getijdeneiland in een baai vlakbij de monding van de Couesnon. Het beeld van de heilige Michaël – op de toren van de abdijkerk – steekt maar liefst 170 meter uit boven de baai. In 1979 heeft UNESCO het eiland met de abdij toegevoegd aan haar werelderfgoedlijst. Je kunt dit complex te voet bezoeken: er is een smalle voetgangersbrug aangelegd.