Nederland is rijk aan oude gebouwen. Tot deze bouwwerken behoren honderden kastelen, veelal afkomstig uit de Middeleeuwen. Meestal is niet alleen het kasteel zelf een lust voor het oog. Ook de natuurrijke omgeving waarin ze staan, is prachtig. Wil je voor even terug in de oude tijd? Bezoek dan een kasteel. Hier staan de 10 mooiste kastelen van Nederland op een rij.
10. Slot Loevestein (Poederoijen, Gelderland)
Slot Loevestein is gebouwd in 1357, Ridder Dirc Loef van Horne gaf opdracht tot de bouw. Hij gebruikte het kasteel als woonhuis. Na hem kwam het slot in handen van de heer van Holland en werd het gebruikt als verdedigingswerk tegen andere feodale heren.
In het begin van de Tachtigjarige Oorlog, toen het kasteel was bezet door Spanjaarden, werd het in opdracht van Willem van Oranje eenvoudig ingenomen door de geuzenleider Herman de Ruyter. De Spanjaarden veroverden het nog één keer terug, maar daarna bleef het Staats bezit. Het kasteel heeft ook dienst gedaan las staatsgevangenis, met als bekendste gevangene Hugo de Groot, die na twee jaar kon vluchten met behulp van een boekenkist (we schreven er al eens over in onze top 10 gevangenisontsnappingen. Momenteel doet het kasteel dienst als rijksmuseum.
9. Kasteel Huize Ruurlo (Ruurlo, Gelderland)
Kasteel Huize Ruurlo is bekend geworden toen de televisieserie ‘De Zevensprong’ (naar het boek van Tonke Dragt) er in de jaren ’80 zijn series ging opnemen. Het is een waterburcht, die onderdeel uitmaakt van de landgoederenzone Baakse Beek. Het is niet precies bekend wanneer kasteel Huize Ruurlo is gebouwd. Het werd voor 1326 al genoemd. Vanaf de 15e eeuw was het eigendom van de adellijke familie Van Heeckerden. Het is later ook gebruikt als gemeentehuis.
Het kasteel heeft verschillende bouwstijlen, waaronder een middeleeuws muurwerk, een 16e eeuwse toren en een 17e eeuwse toren. Er leiden verschillende fiets- en wandeltochten langs het kasteel (verkrijgbaar bij onder anderen de VVV van Ruurlo). Naast het kasteel staat de Oranjerie, een theehuis, dat kan worden afgehuurd voor speciale gelegenheden. Tegenwoordig is ondernemer Hans Melchers bezig het kasteel als dependance in te richten tot een Carel Willink museum.
8. Kasteel Rechteren (Dalfsen, Overijssel)
Het enige bewaard gebleven middeleeuwse kasteel van Overijssel is kasteel Rechteren in Dalfsen. Het bevindt zich te midden van bossen en heidevelden, waarin je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Kasteel Rechteren staat op een eiland in een rivierarm van de Overijsselse Vecht. Via een stenen boogbrug bereik je het kasteel. In de 14e eeuw werd het kasteel gebouwd en kwam het in handen van verschillende mensen, onder wie de familie Van Rechteren.
In de 2e wereldoorlog werd het kasteel gebruikt als onderdak voor 60 evacuees, die vanuit Noordwijk, Katwijk en Scheveningen kwamen. In het kasteel bevinden zich een witte salon in rococostijl, schilderijen van de Zwolse schilder Herman ten Oever, familieportretten en familiewapens. De neobarokke kasteeltuin is ontworpen door Leonard Springer. Er doet een verhaal de rondte dat het kasteel ook beschikt over een spookkamer waarin een hondsdolle jager ooit is opgesloten. De kamer zou al eeuwenlang niet meer zijn geopend. Wil je van een uitzicht genieten op kasteel Rechteren? Ga dan naar de Rechterensedijk. Van daaruit is het uitzicht adembenemend.
7. Kasteel Heeswijk (Heeswijk-Dinther, Noord-Brabant)
De allereerste bewoner van kasteel Heeswijk is graaf Almericus van Heeswijk. Hij woonde er vanaf het jaar 1156. Tegenwoordig is in het kasteel een museum gevestigd waarin is te zien hoe de adellijke families vroeger het huis bewoonden. Ook is er een verzameling kunstwerken in het museum aanwezig. De wapenzaal van het kasteel is een officiële trouwlocatie.
In de keldergewelven van het kasteel kunnen feesten en recepties worden gehouden. Het koetshuis doet dienst als congres-, presentatie- en vergaderruimte. Elk seizoen wordt er een open dag georganiseerd bij Kasteel Heeswijk. Op deze dagen is te zien hoe het kasteel ieder kwartaal door de veranderende lichtval van uiterlijk lijkt te veranderen.
6. Kasteel Duurstede (Wijk bij Duurstede, Utrecht)
Een kasteel zoals je dat uit sprookjes kent, zoals kleine meisjes het maar al te graag zien, is kasteel Duurstede in Wijk bij Duurstede. Het wordt omringd door een slotgracht en is slechts bereikbaar via een ophaalbrug. In het begin van de 13e eeuw is kasteel Duurstede ontstaan vanuit een groot huis dat werd uitgebreid met een bakstenen woontoren.
In de 15e eeuw werd het kasteel grondig verbouwd. Er kwam een Bourgondische toren bij en de oude donjon werd ingesloten door nieuwbouw. In de 16e eeuw werd er een aarden, gebastionneerde omwalling om het kasteel gebouwd. Het kasteel is in de loop der eeuwen vervallen tot een ruïne. De donjon, de bourgondische toren en de gebastonneerde omwalling, dat later is omgevormd tot een park, hebben het verval het beste doorstaan.
Er zijn verschillende films en series opgenomen in het kasteel, zoals de serie ‘De Diamant’ van Bassie en Adriaan en de film ‘Paniek in de Confettifabriek’ van de Club van Sinterklaas.
5. Kasteel Ammersoyen (Ammerzoden, Gelderland)
Eén van de best bewaarde middeleeuwse waterburchten is kasteel Ammersoyen. Het is gebouwd volgens een vierkant grondplan met vier hoektorens. Het kasteel bevindt zich in de Bommelerwaard in het hart van de plaats Amerzoden. De exacte bouwdatum van het kasteel is onbekend. Het wordt al benoemd in het jaar 1026. Het werd bewoond door vele adellijke families en later in 1876 als tweede clarissenklooster van Nederland gebruikt. Er werd toen een kapel aan de westzijde van het kasteel gebouwd. Sinds 1999 wordt een deel van het kasteel gebruikt als gemeentehuis. Ook is het kasteel voor bezichtiging opengesteld en worden er evenementen gehouden. Het kasteel is tevens te huur voor een huwelijksvoltrekking, feest, vergadering of andere activiteit.
4. Kasteel Doorwerth (Doorwerth, Gelderland)
Vlakbij een stuwwal met een afwisselend heuvellandschap vind je kasteel Doorwerth. Het is een waterburcht die zich in de uitwaarden van de Rijn bevindt. Het kasteel wordt voor het eerst genoemd in 1260 en is dus al ouder dan deze tijd. Het is in het bezit geweest van verschillende families, die het elke keer uitbreidden. De Nederlandse regisseur Stephan Brenninkmeijer was één van de bewoners van Kasteel Doorwerth. Hij is er in 1964 geboren en woonde er tot 1970.
Er staat een hele oude boom bij het kasteel, een monumentale robinia. Waarschijnlijk is deze boom er gepland in 1579, het is in elk geval de oudste robinia van Nederland. Het heeft een stamomvang van 7 meter. Kasteel Doorwerth staat bekend om het verhaal over een spookverschijnsel. Er zou een meisje rondspoken dat ooit is verhongerd binnen de muren van het kasteel. Ze is het meest gezien in de noordvleugel, waarvan het vaakst in de jachthal.
3. Muiderslot (Muiden, Noord-Holland)
Het Muiderslot is een nog in goede staat verkerend middeleeuws kasteel in het Noord-Hollandse Muiden, gebouwd na 1350. Het kasteel is een vierkante waterburcht. Op iedere hoek van het kasteel staat een ronde toren en binnen de muren staat een groot gebouw met trapgevels. Het kasteel heeft een slotgracht met een ophaalbrug. Om het kasteel heen zijn er onder meer een gerestaureerde moestuin en een kruidentuin. In de jaren 1610-1647 was P.C. Hooft de hoofdbewoner vanwege zijn functie van drost van Muiden. Hooft bracht er voornamelijk de zomers door en stelde het slot gastvrij open voor zijn vriendenkring, wier bezoeken later leidden tot de schilderachtige Muiderkringmythe.
2. Kasteel De Doornenburg (Doornenburg, Gelderland)
Kasteel De Doornenburg wordt omringd door een prachtige historische omgeving, een rivierengebied (de Betuwe) dat een belangrijke rol speelde in de Nederlandse geschiedenis. Het kasteel beschikt over een opvallende uitgestrekte voorburcht, dat maakt het tot één van de fraaiste Nederlandse middeleeuwse kastelen. Vanuit een groot huis, Villa Dorenburc, ontstond in de 13e eeuw kasteel De Doornenburg.
Eerst kwam er een hoofdburcht en in de 15e eeuw werd deze uitgebreid met de voorburcht, waarin verschillende woonvertrekken, een kapel en een boerderij zijn gevestigd. Tot de 19e eeuw werd het kasteel bewoond. In de tweede wereldoorlog werd het zwaar getroffen, maar het is weer opgebouwd. In 1968 werd de televisie serie ‘Floris’ opgenomen in kasteel De Doornenburg.
1. Kasteel de Haar (Haarzuilens, Utrecht)
Kasteel De Haar is het grootste kasteel van Nederland. Aan het einde van de 19e eeuw werd het kasteel gerestaureerd door de beroemde architect Pierre Cuypers, die tevens ontwerper is van het Centraal station en het Rijksmuseum van Amsterdam. Het kasteel is afkomstig uit de 13e of 14e eeuw en is gebouwd in een neogotische stijl, maar het interieur is eclectisch, aangezien het is gevormd door verschillende bewoners.
Het beschikt over vele nagelvaste decoraties, oude meubelstukken en een zilveren bestek voorzien van de familiewapens. Ook zijn er vele kunstobjecten in het kasteel aanwezig. Naast het kasteel is een kapel gebouwd en ook beschikt het kasteel over een prachtig park en mooie tuinen, die zijn ontworpen door Hendrik Copijn.
5 reacties
De informatie op deze pagina is onvolledig en onjuist. Kasteel de Haar is bijv. geen authentiek kasteel daterend vanuit de middeleeuwen maar na een allesverwoestende brand in het oorspronkelijke kasteel opnieuw gebouwd op de ruine van dat kasteel. Met de bouw werd begonnen in 1892. Daarmee is het eerder verwant aan een themapark als de Efteling, met een echt kasteel heeft het niets van doen.
Nou ga er dan maar eens kijken. het is wel degelijk een echt kasteel. de vergelijking met een pretpark is echt volstrekt onterecht. Niet alles is origineel meer. nee, dat zeker niet. maar het is wel in dezelfde stijl herbouwd. ook de inrichting is een verzameling maar vergelijk het dan met een museum. het is serieus prachtig en zeer volledig.
Huis Burgh niet benoemen?
Dan heb je geen historisch besef.
Waarom kunnen mensen niet fatsoenlijk reageren?
Denk dat Huis Bergh toch wel een plaatsje verdiend had. Bij deze vermelding voor wie een schitterend kasteel wil zien van allure top 3 in dit lijstje.