Fietsliefhebber? En houd je daarnaast ook van de natuur in Nederland? Ons kikkerlandje kent heel wat mooie gebieden die zich goed dienen voor een fietstocht. Dus pak de fiets en geniet van de top 10 mooiste fietsroutes van Nederland!

10. Fietsroute vuurtoren Ameland

ameland
FaceMePlS/flickr

Je geniet al tijdens de reis op de veerboot naar het eiland toe. Je fietst tijdens deze route langs alle vuurtorens op het eiland. Je kunt de vuurtorens ook beklimmen! De route is 26 kilometer lang. Je fietst tussen de duinen door en langs het wad. Daarnaast bezoek je de dorpen Nes, Hollum en Ballum. Tussendoor rust je lekker uit op een van de vele terrasjes… Er zijn genoeg mogelijkheden om een fiets te huren op het eiland, maar je kan natuurlijk ook een vrouwfiets van kemperfietsen.nl op de boot meenemen.

9. Bekendelleroute

kloosterbos
bartblom/flickr

Deze route loopt vanaf Aalten door de Achterhoek in Gelderland richting het Kloosterbos en het Bekendellebos. Je komt coulissenlandschap tegen met z’n weilanden en bosschages. Ook rijd je door het dorp Bredevoort, ook wel het boekendorp genoemd. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om Het Woold te bezoeken waar de Berenschot`s Watermolen staat. Je fietst over grind- en zandpaden, maar voornamelijk over vlakke paden. De route is in totaal 33 kilometer.

8. Buiksloterdijkroute

Buiksloterdijkroute
Arnie J.

Deze route start in Broek in Waterland en gaat langs de dijken in Waterland en het IJ. Je komt door de plaatsen Zunderdorp, Ransdorp, Durgerdam, Schellingwoude, Nieuwendam, Buiksloot, Oostzaam, Het Twiske, Den Ilp, Ilpendam en Watergang. Al deze plaatsjes hebben wel een pittoresk kerkje of schattige huisjes. De route is in totaal 40 kilometer lang.

7. Fietstocht Rottemeren

Rottemeren
WilcozPics

Met deze fietstocht kom je langs het hele Rottemerengebied. Dit gebied wordt gebruikt als recreatiegebied, vooral voor verschillende watersporten. Het kleine riviertje de Rotter dient als ruggengraat tijdens deze route. Geniet van de polders met vele vergezichten. Door de verkortingsmogelijkheden is deze route ook voor mindervalide personen geschikt. De totale lengte van deze route is 32 kilometer.

6. Door Koninklijke Bossen en Heide

Kasteel Cannenburgh
Rictor Norton & David Allen

De 36 kilometer lange Koninklijke route leidt je door de bossen van de Koninklijke Houtvesterij Het Loo. Mooi om zijn bosrijke stuwwallandschap. Je moet niet bang zijn voor dieren, want de kans op het tegenkomen van everzwijnen is bijna 100%. Een van de uitblinkers tijdens deze route is Kasteel Cannenburgh. Hier kun je lekker een kop koffie drinken in het restaurant.

5. Tulip Land

Bollenstreek
Michiel020

Gek op kleur? Fiets dan de Tulip Land route! Deze route brengt je langs allerlei velden waar de tulpen volop aan het bloeien zijn. Kies wel het juiste seizoen uit, namelijk vanaf begin maart tot mei. Fiets langs de Bollenstreek in Zuid-Holland. Deze route brengt je langs de dorpen Lisse, Voorhout, Noordwijkerhout, De Zilk en Hillegom. Ook passeer je de Keukenhof. Een typisch Nederlandse attractie!

4. Grote Polderroute

Eemmeer
jack_of_hearts_398

De Grote Polderroute zorgt gegarandeerd voor veel natuur en cultuur. De route start in Amersfoort om vervolgens via Soest en Baarn richting de polders in Utrecht te gaan. Het vlakke Eemmeer staat centraal tijdens deze route. Via het weidegebied fiets je terug naar Amersfoort. De route is 40 kilometer lang.

3. Lauwersmeergebied

Lauwersmeergebied
DymphieH

Het Lauwersmeergebied is een prachtig gebied om te fietsen. Je kunt op verschillende plaatsen starten, bijvoorbeeld in het Ballastplaatbos. Of Kollumeroord. Ook het fietspad over de Ezumakeeg is erg bijzonder. Er bevindt zich in dit gebied ook een Nationaal Park. Wanneer je een echte diehard bent kun je de 45 kilometer lange Lauwersmeerroute gaan fietsen, deze leidt je rond een heel groot meer.

2. Heuvelrug

Heuvelrug
ednl

Deze route biedt je veel natuurschoon. Nabij de drukke Randstad ligt de heuvelrug van Utrecht. Aan de noordzijde ligt de Amerongse Berg. Wil je veel klimmen? Fiets dan in de omgeving van Rhenen, deze heeft de grootste dichtheid aan heuvels. De weggetjes tussen Leersum en Doorn zijn ook prachtig om met de fiets langs te gaan.

1. Brabantse Heide

Strabrechtse heide
Jos Dielis

Wie kent deze route nou niet? De route is ongeveer 48 kilometer lang. Hij leidt je door verschillende bosrijke gebieden in Brabant. Je doet sowieso de plaatsen Heeze, Sterksel, Mierlo en Geldrop aan. De fietspaden zijn vrij vlak ongeacht de plek waar je start. De Strabrechtse heide is een prima plek om tot rust te komen. Hier zijn veel watervogels en schaapkuddes.