Wat is er nou fijner dan met mooi weer in je eigen tuin genieten van rust, bloemen, en het zonnetje? Lekker met een glas koude limonade een boek lezen onder een van de parasols, het leven kan bijna niet beter.
Alhoewel, mogelijk geniet je nog meer als je in een van de mooiste tuinen van de wereld bent. Van klassieke Franse tuinen tot Japanse Zen tuinen, wij zetten de tien mooiste tuinen voor je op een rij.

De tuin van Claude Monet, Giverny, Noord-Frankrijk

claude monet tuin

In het noorden van Frankrijk, tussen Rouen en Parijs, vind je de tuin van Claude Monet, één van de belangrijkste kunstschilders van de 19e en 20e eeuw. Monet schilderde wereldberoemde, impressionistische schilderijen, waarin hij met losse streken de sfeer en schoonheid van de natuur weergaf. Hij is ook de ontwerper van deze schitterende tuin.

In 1890 begon Monet met het ontwerpen van zijn tuin, hij liet zich hierbij inspireren door een aantal Japanse schilderijen in zijn collectie. De rivier in de tuin werd verlegd, zo ontstond een schitterende vijvertuin, met een brug en de waterlelies die Monet zo graag schilderde.

Vandaag de dag zie je veel wilgen aan de oever van de vijver en het bruggetje dat overdekt is met wisterias is adembenemend mooi. In het heldere water van de vijver, kun je de bloemen in de omgeving weerspiegeld zien worden. In de tuin zelf vind je een grote verscheidenheid aan bloemen, met de schitterende klimrozen als één van de belangrijkste attracties.

Giardini Botanici Villa Taranto, Piemonte, Italië

Giardini Botanici Villa Taranto

Brian Minkoff / Shutterstock.com

De botanische tuinen van de Villa Taranto liggen in de regio Piemone in Noordwest-Italië. De tuinen strekken zich uit over wel 16 hectare, ruim 10 voetbalvelden. In de tuin vind je meer dan 3.000 bijzondere plantensoorten, standbeelden in Italiaanse stijl, terrassen, watervallen, fonteinen en vijvers.

De wandelpaden in tuin zijn bij elkaar zo’n 7 kilometer lang, en je flaneert op die manier door de grote collectie tropische planten, dahlias, camelias, magnolias en heidevelden heen. Van de lente tot de herfst is de tuin te bewonderen, met een explosie van bloeiende tulpen in April. Voor dahlias kun je beter in de drie maanden vanaf juli gaan. De Giardini Botanici in Piemonte zijn gratis toegankelijk voor bezoek.

Royal Botanical Gardens, Kew, Surrey – nabij London

Royal Botanical Gardens

Deze indrukwekkende botanische tuinen zijn in het midden van het Verenigd Koninkrijk gelegen en omvatten een gigantische 326 hectare grond. In de tuin vind je meer dan 50.000 verschillende plantensoorten. Het is dan ook niet gek dat deze tuin op de Werelderfgoedlijst staat! De tuinen werden in 1759 ontworpen door Prinses Augusta, de moeder van Koning George III en daarna eeuwenlang uitgebreid, tot ze hun huidige, imposante vorm kregen.

In de 19e eeuw werden serres aan het tuinencomplex toegevoegd. Deze bestaan nog steeds en vormen een bijzondere attractie: Zo vind men in de Princess of Wales serre 10 verschillende klimaatzones die door computer worden bestuurd. Hierdoor ontstaat het perfecte klimaat voor woestijnplanten, vleesetende planten en prachtige orchideeën. Met een hoge loopbrug kun je buiten tussen de boomtoppen doorlopen, om zo te genieten van een prachtig uitzicht over een groot deel van de tuinen.

De Keukenhof

Keukenhof

Een Nederlandse tuin mag op dit lijstje niet ontbreken. De Keukenhof is met haar 32 hectare de grootste bloementuin van de wereld. Je vindt hier in het hoogseizoen 7 miljoen bloeiende planten. De tuin is te vinden in de stad Lisse, in het Westen van het land. De tuin is alleen in de lente geopend, wanneer alle bloemen bloeiend te zien zijn. Je ziet dan eindeloze velden vol tulpen, hyacinten en narcissen en kunt ook de grootste lelieshow van de wereld bezoeken.

De Keukenhof kun je jaarlijks opnieuw blijven bezoeken, niet alleen omdat de bloemenpracht nooit verveelt, maar ook omdat de tuin elk jaar een ander thema heeft. Je kunt de tuin te voet ontdekken door de 15 kilometer lange wandelpaden af te lopen, of een prachtige boottocht door de Keukenhof maken, die ongeveer 45 minuten duurt. Natuurlijk is er voldoende horeca gelegenheid en kun je een plekje in de schaduw vinden onder een van de horecaparasols die door het park verspreid staan.

Sanssouci – Potsdam – Duitsland

Sanssouci

De Sanssouci tuinen werden gebouwd door Frederik II van Pruisen en zijn zo aangelegd dat ze perfect passen bij het paleis dat hij in Rococo-stijl liet bouwen. Verwacht hier prachtige, weelderige bloemen en een eindeloze hoeveelheid Romeinse borstbeelden, standbeelden en een prachtig Chinees theehuis.

Naast deze schitterende, Europese tuinen, zijn botanische tuinen in de hele wereld te vinden.

Nong Nooch Tropical Botanical Garden, Pattaya, Thailand

Nong Nooch Tropical Botanical

De botanische tuinen bij Pattaya, Thailand, zijn een populaire bestemming voor toeristen. Je kunt hier meer dan 670 soorten inheemse planten bewonderen, die verdeeld zijn over verschillende secties. De tuinen zijn symmetrisch in ontwerp, waar een wandelpad van ongeveer 1,1 kilometer doorheen loopt, dat je langs alle verschillende planten zal leiden. Op de route kom je langs bonsai, varens, palmen, cactussen en orchideeën.

Naast de prachtige, tropische planten, vind je in deze tuinen ook een Thaise, culturele show, een automuseum, een visvijver en een olifantenshow voor bezoekers. In de tuin zelf zijn locaties waar je kunt fietsen, in een bootje kunt varen en op een olifant kunt rijden.

The Master of the Nets Garden – Suzhou, China

Master of the Nets Garden

Deze indrukwekkende, residentiele, Chinese tuin werd aangelegd tijdens de Song-dynastie, die rond 900 A.D. begon. In deze prachtige tuin vind je paviljoenen, hallen, muziekkamers, bamboebossen en zitjes langs de waterkant. De hele tuin ademt rust en harmonie uit en de betoverende sfeer trekt jaarlijks vele bezoekers.

Butchart Gardens – Victoria, Canada

Butchart Gardens

De 22 hectare grote Butchart tuinen met meer dan 700 verschillende plantsoorten zijn wereldberoemd, en niet zonder reden. Vooral over het kleurgebruik is zeer goed nagedacht. Het echtpaar Butchart begon met de tuin toen hun oude steenmijn uitgeput was en gesloten moest worden. Er is twaalf jaar gewerkt aan de prachtige tuin met veel Japanse invloeden.

Kirstenbosch Gardens – Zuid Afrika

Kirstenbosch Gardens

Aan de voet van de tafelberg, nabij Kaapstad, vind je deze 560 hectare grote botanische tuin, waar je 4.000 soorten inheemse planten leert kennen. Je kunt over één van de vele wandelpaden van de botanische tuin lopen, maar ook even rustig gaan zitten in een restaurant. De tuin is verdeeld in verschillende, Afrikaanse biotopen, zoals de savanne en het fynbos.

Royal Botanic Gardens, Sydney, Australië

Royal Botanic Gardens

Deze historische, botanische tuin is zo’n 74 hectare groot en is één van de belangrijkste botanische instellingen ter wereld. Je vind de tuin even buiten Sydney. Van binnen bestaat de tuin uit vier hoofdzones: de Lower Gardens, de Middle Gardens, de Palace gardens en de Bennlong.

Het is één van de oudste botanische tuinen ter wereld. De tuinen zijn gratis toegankelijk voor zowel kinderen als volwassenen en de tuin is het hele jaar door geopend, van 7 uur ’s ochtends tot 6 uur ’s avonds.