Hoewel Nederland niet voorop loopt als het gaat om ‘doe-musea’, telt ons land wel degelijk een aantal musea, die erg leuk zijn voor kinderen. Als je onderstaand lijstje volgt, kom je met de meest uiteenlopende onderwerpen in aanraking.

10. Verzetsmuseum – Amsterdam

verzetsmusem
foto: Merijn Soeters/Verzetsmuseum Amsterdam.

Schuin tegenover Artis vind je het Verzetsmuseum. Dit museum heeft drie vaste exposities, namelijk ‘Nederland in bezettingstijd’, ‘Nederlands-Indië’ en het ‘Verzetsmuseum Junior’. In de laatstgenoemde expositie maken de kinderen kennis met Jan, Eva, Nelly en Henk. Als kind hebben zij de oorlog meegemaakt. Hun verhalen maken duidelijk hoe moeilijk het is om in oorlogstijd te leven. Ze vertellen over de Jodenvervolging en ook hoe het was om in een NSB-gezin op te groeien. Het gaat hier om authentieke verhalen. Dit museum is geschikt voor kinderen in de leeftijd van negen tot 14 jaar oud. Op de website vind je veel informatie, die je voor bijvoorbeeld een spreekbeurt kunt gebruiken.

Website Verzetsmuseum

9. Kinderboekenmuseum – Den Haag

Het Kinderboekenmuseum staat onder leiding van een heuse kinderdirecteur! Deze functie wordt bekleed door de twaalfjarige Mees van Santen, die in 2013 de Nationale Voorleeswedstrijd heeft gewonnen. Als kinderdirecteur wordt van hem verwacht dat hij leuke activiteiten verzint, die met het museum of lezen te maken hebben. Dat brengt ons meteen bij de kern van de zaak; in het Kinderboekenmuseum ontdekken kinderen jeugdliteratuur. Dat doen zij spelenderwijs. Zo prikkelen alle tentoonstellingen en workshops van het museum de fantasie van kinderen en zetten hen tot lezen aan. Overigens kunnen docenten en begeleiders dit gevoel beamen. Het Kinderboekenmuseum is dan ook geschikt voor alle leeftijden.

Website Kinderboekenmuseum

8. Museum voor Communicatie – Den Haag

Ook het Museum voor Communicatie is leuk voor groot en klein. Dit museum wordt ook wel omschreven als het museum voor alle zintuigen. Het stelt de impact van communicatie op mens en maatschappij aan de orde. Alle exposities en activiteiten, die in het Museum voor Communicatie worden georganiseerd, staan in het teken van de volgende vraag: wat is het effect dat communicatie heeft op de samenleving? Om de impact hiervan aan de orde te kunnen stellen, besteedt het museum ook aandacht aan hoe en waarover mensen met elkaar communiceren.

Gratis toegang in de voorjaarsvakantie! Van 20 tot en met 28 februari brengt het museum met een feestelijk programma nog één keer de geschiedenis en collectie op het gebied van post en telefonie tot leven. Na de voorjaarsvakantie gaat het museum ingrijpend verbouwen. Wij zijn dan tijdelijk gesloten voor bezoekers. Voorjaar 2017 opent het museum weer zijn deuren met een geheel nieuw concept.
Check ons complete programma in de voorjaarsvakantie met onder andere een tour nostalgique, een kinderworkshop social media en solliciteren 3.0.

Openingstijden: ma-vrij 10.00-17.00 uur. Zat- zon 12.00 -17.00 uur.
Vanaf 29 februari tijdelijk gesloten.

Toegangsprijzen: gratis

Website Museum voor Communicatie

7. Corpus – Oegstgeest

Copus
foto: Pauline van Till / Wikicommons

Heb jij al eens een reis door het menselijk lichaam gemaakt? Dit is wat Corpus belooft! Deze reis duurt welgeteld 55 minuten. Zo lang begeef je je in een uitvergroot menselijk lichaam. Zo nu en dan maak je een uitstapje naar een bewegend platform. Dat is meteen ook de enige vorm van animatie, die je in Corpus vindt. Vanuit het lichaam loop je de Medische Infotheek binnen. Door het spelen van interactieve games maak je kennis met het functioneren van het menselijk lichaam. Ook leg je hier testjes af. Al met al leer je over het belang van veel bewegen, verantwoord eten en gezond leven. In totaal moet je ongeveer tweeënhalf uur tijd uittrekken voor een bezoek aan Corpus. Het museum adviseert om hier met kinderen vanaf acht jaar oud te komen.

Website Corpus

6. Nederlands Watermuseum – Arnhem

watermuseum
foto: Ciell / Wikicommons

Als je op zoek bent naar een echt doe-museum, dan moet je bij het Nederlands Watermuseum in Arnhem zijn. Hier voer je zelf waterproefjes uit en kom je van alles te weten over dijkbeheer en het drink- en grondwater in Nederland en de rest van de wereld. In het museum is een heus waterlaboratorium gevestigd. Misschien wel de leukste ervaring is het tochtje door een riool! Dit museum is geschikt voor bezoekers van alle leeftijden. Tijdens vakanties worden er speciale activiteiten voor kinderen georganiseerd. Kun je niet meer wachten? Surf dan vast naar www.watermuseum.nl. Hier kun je leuke spelletjes spelen, een kleurplaat downloaden of je onderdompelen in een mooi sprookje.

Website Nederlands Watermuseum

5. Continium – Kerkrade

continium
foto: continium.nl

Het Continium noemt zichzelf ook wel het eerste Discovery Center van Nederland. Bezoekers ervaren hier wat wetenschap en techniek voor ons dagelijks leven betekent. Leuk is dat je in het Continium heel veel zelf moet doen. Alleen zo kom je tot ontdekkingen. Een wedstrijdje spelen met twee robots of voelen hoe hard je hart pompt, zijn slechts twee voorbeelden van wat je hier allemaal kunt doen. De expositie ‘De Uitvindfabriek’ is enorm goed bezocht. Uitvinders in de dop worden uitgedaagd om hun vindingrijkheid in een heuse uitvinding om te zetten. Meer in het algemeen waardeerde Zoover dit museum in 2013 met het predicaat ‘Highly Recommended’. Kinderen van alle leeftijden vinden hun weg in het Continium in Kerkrade.

Website Continium

4. Archeon – Alphen aan den Rijn

Archeon
foto: archeon.nl

Als je graag buiten bent, dan is het Archeon een aanrader. Hier beleef je drie periodes uit de Nederlandse geschiedenis, namelijk ‘prehistorie’, ‘Romeinse tijd’ en de ‘Middeleeuwen’. Van de herberg en de poorten tot de boerderijen en het klooster, alle 43 gebouwen in het Archeon zijn reconstructies van de gebouwen die ooit echt in Nederland hebben gestaan. Het leuke is dat de gebouwen door zogenaamde Archeontolken worden ‘bewoond’. Zij vertellen vol enthousiasme over hun leven. Natuurlijk kun je ook letterlijk proeven van wat er toen werd gegeten. Op deze manier leren klein en groot op speelse wijze de Nederlandse geschiedenis kennen. Regelmatig worden er speciale activiteiten georganiseerd. Het Archeon is dan ook vaak het decor van zakelijke evenementen of bijvoorbeeld een trouwerij.

Website Archeon

3. Nederlands Instituut voor Beeld en geluid – Hilversum

beeld en geluid
foto: Vijverln / Wikicommons

Het Mediapark in Hilversum huisvest het Instituut voor Beeld en Geluid. Het gaat hier om een van de grootste audiovisuele archieven van Nederland. Dan moet je denken aan ruim 800.000 uur aan radio, televisie, film en muziek. Je kunt er kijken naar oude afleveringen van je favoriete serie of een live radioshow bijwonen. Wil je zelf aan de slag, dan kan dat ook. Zo mogen kinderen hier het nieuws presenteren of hun eigen clip opnemen. Regelmatig worden er ook speciale exposities georganiseerd. Hier is aandacht voor actuele discussies, zoals de verleidingskracht van de media. Dit museum is niet geschikt voor de allerkleinsten.

Website beeld en geluid

2. Nemo Nationaal Science Center – Amsterdam

Nemo
foto: Peter Tjoe Fat / Flickr

Vraagstukken zoals ‘hoe proeft jouw neus?’, ‘hoe bouw je het sterkst?’ en ‘hoe beweegt elektriciteit?’ komen aan de orde in Nemo. Dit Amsterdamse museum heeft als missie om bezoekers zelf te laten onderzoeken hoe de wereld werkt. Naast de basiservaringen, biedt Nemo jaarlijks onderdak aan een diverse tentoonstellingen, die veelal heel diepgaand op een onderwerp inzoomen. Wat te denken van zelf water schoonmaken of onzichtbare ruimtestraling zichtbaar maken in een ruimtedouche? Waar je interesse ook ligt, in Nemo leer je altijd iets bij. Uitrusten doe je op het dak van Nemo. Hier waan je je op een gezellig stadsplein met een groots uitzicht over het centrum van Amsterdam. Dit museum trekt bezoekers van alle leeftijden.

Website Nemo

1. Naturalis – Leiden

Naturalis

Op de website van Naturalis valt meteen het onderschrift op; Biodiversity Center. Het is er de medewerkers van Naturalis om te doen om de biodiversiteit te beschrijven, verklaren en begrijpen. In Naturalis zie je wat er ooit was en wat er mogelijk gaat komen. De vaste collectie bevat een aantal topstukken, zoals de camarasaurus met de lange nek, de reuzenkrab, het mammoetskelet en het schedelkapje van de Javamens. Daarnaast zijn er speciale tentoonstellingen. ‘Freeks favorieten’ is daarvan een goed voorbeeld. Deze tour brengt je langs de 45 favoriete fossielen, planten en dieren van de populaire Freek Vonk.

Website Naturalis