De muziekwereld zit vol met verhalen, geruchten en mysterie. Soms zijn deze verhalen zo intrigerend dat ze uitgroeien tot urban legends die door fans worden geloofd en doorgegeven. Hoewel veel van deze mythes uiteindelijk zijn ontkracht, hebben ze een blijvende indruk achtergelaten op de popcultuur.
1. Paul McCartney is overleden en vervangen
Een van de meest hardnekkige urban legends in de muziekgeschiedenis is het gerucht dat Paul McCartney van The Beatles in 1966 zou zijn omgekomen bij een auto-ongeluk en vervangen door een dubbelganger. Fans wezen op vermeende hints in songteksten en albumhoezen, zoals de symboliek op de cover van “Abbey Road” en achterwaartse boodschappen in nummers als “Revolution 9”.
Deze theorie is meerdere malen ontkracht. Paul McCartney is springlevend en heeft zelf gereageerd op het gerucht.
2. Marilyn Manson speelde in “The Wonder Years”
Er ging een gerucht dat shockrocker Marilyn Manson als kindacteur de rol van Paul Pfeiffer speelde in de televisieserie “The Wonder Years”. Fans vonden overeenkomsten tussen Manson en de acteur Josh Saviano.
Dit gerucht is onjuist. Josh Saviano speelde Paul Pfeiffer en heeft geen connectie met Marilyn Manson. Manson, wiens echte naam Brian Warner is, was nooit betrokken bij de show.
3. Ozzy Osbourne beet het hoofd van een vleermuis af
Tijdens een live optreden zou Ozzy Osbourne het hoofd van een levende vleermuis hebben afgebeten op het podium.
Dit verhaal is waar, maar met een nuance. In 1982 gooide een fan een vleermuis op het podium, en Osbourne dacht dat het een rubberen speelgoed was. Toen hij erin beet, realiseerde hij zich dat het een echt dier was. Hij moest daarna een reeks injecties ondergaan tegen rabiës.
4. Robert Johnson verkocht zijn ziel aan de duivel
Blueslegende Robert Johnson zou zijn ziel aan de duivel hebben verkocht op een kruispunt in Mississippi om meesterlijk gitaar te kunnen spelen.
Hoewel Johnson zelf mysterie cultiveerde rond zijn talent, is er (uiteraard) geen bewijs voor deze claim. Het verhaal is waarschijnlijk ontstaan uit de combinatie van zijn snelle muzikale ontwikkeling en de mystieke thema’s in zijn muziek.
5. Gene Simmons heeft een koeientong laten transplanteren
Er werd beweerd dat Gene Simmons, de bassist van KISS, zijn tong chirurgisch had verlengd met een koeientong om zijn kenmerkende lange tong te verkrijgen.

Dit gerucht is onjuist. Gene Simmons heeft geen operatie ondergaan om zijn tong te verlengen. Zijn tong is natuurlijk lang, maar er is geen sprake van enige transplantatie.
6. De ’27 Club’ is een vloek
Veel beroemde muzikanten, waaronder Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Kurt Cobain en Amy Winehouse, zijn op 27-jarige leeftijd overleden. Dit leidde tot het geloof dat er een ‘27 Club‘ bestaat en dat er een vloek rust op muzikanten van die leeftijd.

Hoewel het waar is dat deze artiesten op 27-jarige leeftijd stierven, is er geen bewijs voor een vloek. Statistisch gezien is er geen significante piek in sterfgevallen van muzikanten op die leeftijd. Het is meer een tragische samenloop van omstandigheden.
7. Stevie Nicks gebruikte een cocaïne-klysma
Er ging een gerucht dat Fleetwood Mac-zangeres Stevie Nicks zo verslaafd was aan cocaïne dat ze het via een klysma moest innemen vanwege schade aan haar neusseptum.
Stevie Nicks heeft dit gerucht ontkend. Hoewel ze open is geweest over haar vroegere cocaïnegebruik en de gevolgen daarvan, is er geen bewijs dat ze ooit een dergelijke methode heeft gebruikt.
8. Phil Collins schreef “In the Air Tonight” over een verdrinking
Volgens het gerucht zag Phil Collins iemand verdrinken en schreef hij “In the Air Tonight” over het incident, waarbij hij de dader tijdens een concert confronteerde door hem een kaartje te sturen en een spot op hem te richten.
Dit verhaal is fictief. Phil Collins heeft verklaard dat het nummer gaat over de emotionele pijn van zijn echtscheiding. Het gerucht lijkt voort te komen uit misinterpretaties van de songtekst.
9. Elvis Presley leeft nog
Sinds zijn dood in 1977 zijn er talloze beweringen geweest dat Elvis Presley zijn dood in scène heeft gezet en nog in leven is. Mensen melden vermeende sightings en geloven dat hij zich schuilhoudt.
Er is geen geloofwaardig bewijs dat Elvis nog leeft. Officiële rapporten bevestigen zijn overlijden, en de vele ‘waarnemingen’ zijn ongefundeerd.
10. Slipknot’s maskers zijn geïnspireerd door seriemoordenaars
Er werd beweerd dat de maskers van de band Slipknot gebaseerd zijn op die van beroemde seriemoordenaars, en dat ze duistere rituelen uitvoeren tijdens optredens.
Slipknot gebruikt maskers als artistieke expressie en om anonimiteit te behouden, zodat de muziek centraal staat. Hoewel hun imago donker en intens is, zijn er geen banden met seriemoordenaars. De band heeft dergelijke geruchten ontkend.
Op muzieklijstjes.com vind je veel meer leuke muziek lijstjes!